NASLOVNA / VESTI / Williams tehnologija iz F1 u električni automobil

Williams tehnologija iz F1 u električni automobil

Williams-F1-Tehnologija-Elektricni-automobil-1

Timovi Formule 1 u svojim centrima imaju vrhunske stručnjake koji razvijaju i projektuju trkačke bolide. Međutim, ti isti stručnjaci po nekada se stavljaju i u komercijalnu funkciju.

Bolid Formule 1 je je pravi poligon novih i egzotičnih rešenja i tehnologija. Kada se saberu svi timovi, stotine vrunskih inženjera smišljaju i stvaraju najbolje i najbrže. Međutim, malo se zna da, po nekad isti ovi timovi stručnjaka stvaraju napredne tehnologije za svakodnevnu upotrebu, u koje je ugrađeno svo njihovo trkačko iskustvo. Šta više, ovakvo projekti su i jako dobar izvor prihoda, mimo sponzirskih ugovora koje vidimo na bolidima.

Na događaju koji se zove “ Low Carbon Vehicle Show”, a upavo se održava u Engleskoj u Millbrooku, Williams Advanced Engineering, odeljenje Williams F1 tima, predstavilo je inovativnu i veoma laganu platformu za električno vozilo (EV), koja je nazvana FW-EVX. U skladu i u toku sa opštim trendom elektrifikacije vozila Williams Advanced Engineering je osnovu EV postavio iz početka – od osmišljavanja do projektovanja. Novi pristup dizajnu za osnovni cilj ima stvaranje lakših električnih vozila, bezbednijih, sa većom autonomijom i boljim perfomansama.

Williams-F1-Tehnologija-Elektricni-automobil-2

FW-EVX koncept ima nekoliko inovacija u dizajnu baterija, sistemu hlađenja i laganoj strukturi platforme, koji su integrisani u jedni platformu koja se dimenzijama lako može prilagođavati vozilu koje će se na njoj nalaziti. Dobar primer za inovativne tehnologije je oslanjanje. Williamsovi inženjeri su stvorili visoko automatizovani proces proizvodnje komponenti oslanjanja od karbonskih kmpozita sa gotovo 0% otpada. Ovakva trougasta ramena su za 40% lakša od aluminijumskih. Takođe, u platformu je ugrađen i inovativni proces stvaranja 3D strukture velike čvrstine, u koji se smešta modul baterija, ali koji ujedno pomaže i strukturalnim performansama baterija.

Koncept platforme za budući EV stvorio je tim aerodinamičara, elektroničara, stričnjaka za lagane strukture i za integraciju vozila, koji svoja rešenja primenjuju i testiraju u bolidima Formule 1, što bi trebalo biti više nego dobra referenca za stvaranje efikasne i lagane platforme na kojoj će se nalaziti vozila bliske budućnosti.

Izvor: Dmotion.rs

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …

Leave a Reply