13/06/2024 12:36:15 AM
NASLOVNA / VESTI / Od 2025. nova pravila za ulazak u širi centar Amsterdama

Od 2025. nova pravila za ulazak u širi centar Amsterdama

Od 2025. godine gradske vlasti Amsterdama u širi centar grada će dozvoljavati ulazak samo taksijima, kombijima, kamionima, skuterima i mopedima s nultom emisijom štetnih gasova.

Električni automobili
Young woman charging electric car

Novo pravilo će se primenjivati na sva novoregistrovana vozila od 2025., ali uz važan izuzetak, napominje Jutarnji.hr.

Privatni putnički automobili biće izuzeti iz uredbe do 2030. godine, kada Amsterdam želi da zabrani sav prevoz na fosilna goriva, u skladu s preporučenim vrednostima Svetske zdravstvene organizacije.

Kako navodi Electrive, stariji putnički automobili pokretani dizelom više neće smeti da ulaze u ‘ekološku zonu‘ od 2025., a za taksije i automobile za iznajmljivanje, grad i firme su već ranije dogovorili zabranu motora s unutrašnjim sagorevanjem.

Nova uredba je dodatak postojećim standardima niske emisije u Amsterdamu.

Što se tiče novih zona s ultraniskom emisijom, one će zavisiti o vrsti vozila. Taksi, kombi, kamioni, skuteri i mopedi unutar naseljenih područja biće ograničeni u gotovo celom Amsterdamu, dok turistički brodovi u centru grada mogu da plove isključivo bez emisija.

Uredba se odnosi samo na novoregistrovana vozila od 2025., a grad pominje prelazna pravila za postojeće automobile, čija rešenja tek treba da objavi.

Izvor: Jutarnji.hr

PROČITAJ I OVO!

bugatti chiron prve zvanicne slike

Bugatti opoziva jedan Chiron Super Sport zbog pogrešnih točkova

Opozivom je obuhvaćen JEDAN Chiron Super Sport sa 1600 KS, koji je fabrički opremljen pogrešnim …

Leave a Reply