03/03/2024 12:24:11 AM
NASLOVNA / F1 / Rikardo osvojio prvo mesto u Belgiji

Rikardo osvojio prvo mesto u Belgiji

rikardo-osvojio-belgiju

Po nekima, upravo danas staza Spa-Frankoršamp pokazala je koliko surova ume da bude i koliko umeća treba da ima vozač da bi došao na podijum. Nema praštanja u Belgiji, svaka greška skupo košta, a do dobrog plasmana mogu samo oni sa najjačim mašinama i znanjem.

 

Mercedes je imao pravo poziciju za dobar dan u Belgiji. Oblaci koji su se pojavili pre trke su se brzo razišli, njihova dva vozača su bila na pozijama jedan i dva. Na polu je bio Rozberg a odmah iza njega Hamilton.

 

Ali start nije prošao sjajno za Nemca, koji po pravilu lošije startuje od ostalih. Sebastijan Fetel je sa treće pozicije uspeo da obiđe Rozberga ali ga je rani napad na Hamiltona vratio na mesto broj tri. Fernando Alonso je imao jak start ali je zbog Fetelovog dobrog polaska morao da se zadovolji statusom “quo”.

 

I krenula je trka, Mercedesi su zamenili pozicije jedan i dva. Rozberg je agresivno napao Hamiltona već u drugom krugu, kasno je kočio i prednjim desnim krilom zakačio zadnji levi točak Britanca. Iako je i sam osta bez dela bolia, upravo tog desnog krila, veću štetu je napravio bivšem svetskom šampionu kojem je probušio gumu i koje je zbog toga morao u boks a to je značilo automatski pad na začelje.

 

U nastavku trke nije bilo previše uzbuđenja, kao da je incident dvojice vodećih bio upozorenje za ostale da u Belgiji nema mesta egzibicijama. Andre Loterer, novajlija u ekipi Katerhama je morao vrlo brzo da odustane od trke i nije dobio pravu šansu da pokaže šta ume.

 

Krug broj devet nam je doneo prve odlaske na zamenu pneumatika. Kolonu je poveo Niko Rozberg sa čelne pozicije, a u narednih par krugova svi vozači su posetili svoje mehaničare. Upravo se nemački vozač najduže zadržao u boksu jer su mehaničari morali da mu promene oštećeno prednje krilo.

 

Osim njega na duže zadržavanje je bio primoran i Fernando Alonso jer je morao da odradi kaznu od 5 sekundi stajanja u boksu zbog problema na startu trke, kada se njegovi mehaničari, zbog za sada ne poznatog problema sa bolidom, nisu na vreme sklonili sa staze. Nakon prve zamene najviše su profitirali Danijel Rikardo i Kimi Raikonen koji su izbili na vrh kolene a za njima su išli Fetel, Rozberg i sjajni Botas. Hamitlon ovoga puta nije mogao u svoj pohod od poslednjeg do podijuma jer je u incidentu sa Rozbergom oštetio pod bolida pa ga je to omelo da beleži dobra vremena po krugu.

 

Na drugu zamenu pneumatika se otišlo oko 25 kruga. Od tada narednih 10 krugova trka bez previše uzbuđenja, sve dok nije došao krug broj 35 kada su Rozberg i Fetel prešli na meke gume, koje su logično najbrže na stazi. Nemac je krenuo velikom brzinom da sustuže vodećeg Rikarda koji mu je bežao 20 sekundi, i to takvim tempom da je bio brže 2 sekunde u svakom krugu. Fetel je sa druge strane uspeo da iskoristi svoje sveže gume, i da izađe kao pobednik iz grupne borebe koju je vodio sa Alonsom i dvojicom vozača Meklarena.

 

Kevin Magnusen je uspeo da se odbrani od brojnih napada Alonsa i Batona ali je pod istragom zbog preagresivnog branjena poziciju u jednoj od krivina u kojoj je bio napadnut od strane Španca, pa njegov današnji plasman treba uzeti sa rezervom. Na kraju je drama izostala jer je Rozberg uspeo samo da se približi Rikardu, ne i da ga napadne. Australijanac je teko došao do svoje treće pobedu za tim Red Bula, druge uzastopne. Valja pohvaliti i Valterija Botasa koji je sigurnom i odličnom vožnjom došao da trećeg mesta.

 

Pomalo neprimetno na mestu broj četiri završio je Kimi Raikonen koji je zahvaljujući odlascima u boks u pravo vreme, bez mnogo direktnih dvoboja, uspeo da ostavi iza sebe timskog kolegu i četvorostrukog prvaka sveta. Spa-Frankrošam je još jednom pokazala zašto je jedan od omiljenih trka, kako vozača tako i poklonika Formule 1. Viđeno je dosta obilaženja, po koje preticanje, pre svega od Alonsa i Fetela, a jasno je po rezultatima da ko nema jak i konkurentan bolid u Belgiji nema čemu dobrom da se nada.

 

Izvor

 

PROČITAJ I OVO!

Kinezi Formula

Koliko vozači izgube KG tokom jedne trke?

Vozači Formule 1 ne samo što moraju da voze neverovatnim brzinama i da upravljaju veoma …

Jedan komentar

  1. Kuriozitet trke je Red Bull, koga na pravcu nije mogao da obiđe Mercedes na pravcu i uz korišćenje DRS-a.
    Rekao bi da je razlika između Red Bula i Mercedesa smanjena više puta. Pauza je odradila svoje, a izgleda da je konačno Renaultov agregat dobio pristojnu snagu i to bez korišćenja “specijalne” i diskutabilno dozvoljene turbine na Mercedes agregatima.

Leave a Reply