NASLOVNA / ZANIMLJIVOSTI / 25 modela automobila za izbegavanje

25 modela automobila za izbegavanje

Koliko god da je došlo do visokog stepena standardizacije u automobilskoj industriji, i dalje postoje modeli kojima „ništa ne fali“ godinama, dok se drugi svako malo druže s majstorima.

roveer

What Car? publikacija nam je pomogla da uvidimo kojih 25 modela automobila treba izbegavati, jer su problematični već u okviru prve tri godine vlasništva.

What Car? je primenio proverenu formulu u kojoj je anketirano preko 14.000 vlasnika automobila u vezi sa pouzdanošću u proteklih 12 meseci. Trećina anketiranih je potvrdila da je njihov ljubimac „prijavio“ bar jednu grešku.

Da bi se nedostaci kategorizovali i rangirali po obiljnosti, od vlasnika je zatraženo da odaberu oblast u okviru koje se problem desio. Ukupno je bilo 14 takvih grupa: akumulator, karoserija, kočnice, motor, električni sistem (vezan za motor), izduvni sistem, spoljašnja svetla, sistem napajanja gorivom, menjač/kvačilo, trim enterijera, električni sistem (nevezan za motor), sistem upravljanja, ogibljenje i ostalo.

Takođe, redakcija je napravila upitnik u kojem su vlasnici prijavljivali koliko vremena je automobil proveo u radionici da bi se problemi otklonili i koliko su popravke koštale. Te informacije su iskorišćene da bi se kreirao jedinstven sistem rangiranja, koji kažnjava modele koji su imali skupe i dugotrajne popravke, dok u isto nagrađuje one koji su se pokazali pouzdanim.

Istraživanje je pokrilo 169 modela 33 različite marke. Hajde da vidimo koji su to “nevaljalci” u pitanju:

25. Volkswagen Polo (2009-2017.)

Rezultat: 58,8%

Tek nešto preko 20 odsto vlasnika prethodne generacije Pola je prijavilo greške na svojim automobilima, a najčešća je bila vezana za električni sistem (nevezan za motor) – 15 odsto, s tim što se čak polovina problema odnosila na klima uređaj. U ostalu problematiku se ubrajaju start-stop sistem, zadnja kamera i ekran info-zabavnog sistema.

25 modela automobila za izbegavanje

24. Mercedes-Benz GLA

Rezultat 58,6%

Vlasnici GLA su kod 42 odsto automobila prijavili neku grešku. Ipak, većina (35 odsto) je bila ne toliko značajna i nije sprečavala da automobil bude vožen. Svi problemi su rešeni bez troškova za manje od nedelju dana.

25 modela automobila za izbegavanje

23. Mazda3 (2009 – 2013.)

Rezultat: 58,4%

Ukupno gledajući, 28 odsto Mazdi3 prethodne generacije je imalo neke probleme. Modeli pogonjeni benzinskim motorima su bili problematičniji od dizel pandana. Ogibljenje, sistem upravljanja i elektrika motora su bile oblasti u okviru kojih su problemi bili najozbiljniji kod benzinskih modela. Nisu svi automobili bili popravljeni pod garancijom, a više od polovine je provelo više od jednog dana u servisu.

25 modela automobila za izbegavanje

22. Volkswagen CC dizel (2012 – 2016.)

Rezultat: 58,0%

Vlasnici 40 odsto CC-a su prijavili neki problem na svojim vozilima. Mnogi od njih su bili vezani za električni sistem, ali ne onaj vezan na motor. Neke popravke nisu potpadale pod garanciju, a neki od automobila su bili van stroja više od nedelju dana.

25 modela automobila za izbegavanje

21. Citroen C4 Picasso/Grand C4 Picasso

Rezultat: 56,8%

Problemi sa elektrikom su u velikoj meri uticali na (ne)zadovoljstvo vlasnika C4 Picassa i Grand C4 Picassa. Naime, 37 odsto automobila je imalo izvesnih problema. Od njih, 22 odsto su bili vezani za elektriku nevezanu za motor, a u tome se isticao problematični klima uređaj. Dobar deo problema se odnosio na ogibljenje (15 odsto), uz manji procenat popravki koje su bile skuplje od 1.500 funti.

25 modela automobila za izbegavanje

20. Seat Ateca

Rezultat: 56,2%

Kao i prethodni modeli, i Ateca pati od problema na električnom sistemu koji nije povezan sa motorom. Čak 43 odsto vlasnika je prijavilo probleme, a 29 odsto se odnosilo na navedenu oblast. Zadnja kamera i automatsko otvaranje zadnjih vrata su takođe izazivali glavobolju kod vlasnika. Ipak, većina automobila je bila u voznom stanju i gotovo su svi bili popravljeni bez dodatnih troškova.

25 modela automobila za izbegavanje

19. Range Rover dizel

Rezultat: 55,8%

Mada izdržljiviji od manjih modela u gami luksuzne britanske marke, čak trećina vlasnika Rangea je prijavila neki problem na svom ljubimcu. Greške su se uglavnom odnosile na elektriku, ali je većina problema bila vezana za karoseriju i trim enterijera. Većina vozila je bila u voznom stanju, a nije bilo dodatnih troškova za popravke.

25 modela automobila za izbegavanje

18. Volvo V40

Rezultat: 55,5%

Mada marka koja poslovično slovi za pouzdanu, i Volvo se našao na listi “nevaljalaca”. Gotovo polovina V40 je imala neki problem. Najčešće, oni su bili vezani za motor i izduvni sistem. Većina popravki nije vlasnicima donela dodatne troškove, dok je ostanak u servisu uglavnom bio duži od jednog dana.

25 modela automobila za izbegavanje

17. Nissan Juke benzin

Rezultat: 55,2%

Trećina Jukea je imalo neki problem, bar tako kažu vlasnici. Greške su uglavnom bile na motoru i elektrici motora (15 odsto problema je bilo vezano za ove oblasti). Većina automobila je ostala u voznom stanju, a velika većina je takođe popravljena bez udara po džepove vlasnika.

25 modela automobila za izbegavanje

16. Land Rover Discovery dizel (2004-2017.)

Rezultat: 54,2%

Mada robusnog izgleda, prethodna generacija Discoveryja je sve samo ne pouzdana. Polovina vlasnika je prijavljivala razno-razne probleme, a poput Range Rovera, većina (22 odsto) se odnosila na karoseriju. Elektrika motora je bila problematična kod 17 odsto primeraka. Na sreću, većina je mogla da se vozi i popravljena je u okviru garancije.

25 modela automobila za izbegavanje

15. Mazda2

Rezultat: 52,7%

Očigledno je Mazde i Nissani nisu pouzdani poput ostalih “Japanaca”. Mada je ova japanska marka često dobro plasirana na listama pouzdanosti, vlasnici “dvojke” su prijavili dosta problema vezanih za klima uređaj, a više od 10 odststo je imalo problema sa sistemom napajanja gorivom.

25 modela automobila za izbegavanje

14. Tesla Model S

Rezultat: 52,4%

Evo još jedne česte “mušterije” na listama nepouzdanih automobila. Gotovo 38 odsto vlasnika Modela S je prijavilo greške, koje su uglavnom “na ravne časti” podeljene između kvaliteta karoserije, trima enterijera i elektromotora. Vlasnici su takođe prijavili i lomljivost spoljnih ručki vrata, kao i probleme sa farovima. Mada su svi automobili popravljeni u okviru garancije, neki su bili na popravci duže od nedelju dana.

25 modela automobila za izbegavanje

13. Range Rover Evoque

Rezultat: 52,0%

Vlasnici ovog modela su sumirali da 34 odsto Evoquea ima neki problem. Na elektrosistem nevezan za motor se odnosi 8 odsto, na menjač/kvačilo 7 odsto, a bilo je i problema sa kvalietom karoserije i trimom enterijera. Većina vozila je popravljena u okviru garantnog roka, bez dodatnih troškova za vlasnike.

25 modela automobila za izbegavanje

12. Nissan Note

Rezultat: 48,6 odsto

Gotovo 36 odsto Notea ima neku grešku. Motor i elektrosistem motora su problematični na 10 odsto benzinskih verzija, a ukupno gledajući, gotovo 18 odsto svih Notea je imalo problema na elektrosistemu, a više od 14 odsto na ogibljenju.

25 modela automobila za izbegavanje

11. Nissan Pulsar

Rezultat: 48,3%

Da li to Nissan i Land Rover “mrtvu trku” vode kada je u pitanju odsustvo kvaliteta? Pulsar je pogođen visokim procentom problema na elektrosistemu, a tu se najviše ističe jogunasti klima uređaj. Većina problematičnih primeraka je provela više od jednog dana u servisu, ali su sve popravke urađene pod garancijom.

25 modela automobila za izbegavanje

10. Mercedes-Benz B klase

Rezultat: 46,1%

Nešto preko 35 odsto vlasnika ovog modela je prijavilo greške. One obuhvataju prilično ozbiljne oblasti kao što su motor, električni sistem motora i menjač/kvačilo. Sasvim je jasno da je ovo iziskivalo poprilično vreme provedeno u majstorskim radionicama, što znači da je popravka trajala u proseku duže od nedelju dana.

25 modela automobila za izbegavanje

9. Mercedes-Benz E klase

Rezultat: 46,1%

Nova E klasa ne košta malo, tako da nije baš prijatan osećaj kada vam se nova “trokraka zvezda” ne pokaže baš savršeno. Rezultati su slični kao kod prošle generacije, tako da se čini da u Štutgartu nisu izveli adekvatne zaključke. Ukupno je 24 odsto automobila bilo problematično. Trim enterijera, problemi na elekričnom sistemu, kako motornom tako i opštem, bili su najčešći izazivači glavobolje. Mada su svi primerci popravljeni u okviru garancije, izvestan procenat je morao u radionici da provede više od nedelju dana.

25 modela automobila za izbegavanje

8. Nissan Qashqai dizel

Rezultat: 44,2%

Ponovo jedan Nissan… Gotovo polovina (49%) dizel Qashqaija pati od nekog problema. Najfrekventnije prijavljene greške se odnose na električni sistem (24 odsto), a u to su uključeni navigacija, info-zabavni sistem i klima uređaj. Dodatnih 19 odsto vozila je imalo problematične akumulatore. Većina vozila je mogla da se vozi, a isto tako je većina popravljena bez dodatnih troškova za vlasnike.

25 modela automobila za izbegavanje

7. Land Rover Discovery Sport dizel

Rezultat: 43,8%

Taman smo pomislili da će Nissan da “izdominira”, ali Land Rover se “ne da”. Više od 40 odsto Discovery Sporta je imalo prijavljene greške, od kojih se većina odnosi na kvalitet karoserije i trim enterijera. Takođe, bilo je problema i na elektrici, kako motornoj tako i nemotornoj. Sva vozila su popravljena bez troškova za vlasnike a većina je iz servisa izašla za manje od nedelju dana.

25 modela automobila za izbegavanje

6. Jeep Renegade

Rezultat: 42,1%

Jeep je takođe još jedna od čestih “mušterija” na listama najnepouzdanijh automobila. Kompaktni Renegade možda izgleda robusno, ali činjenica je da je gotovo 43 odsto automobila završilo sa žalbama vlasnika, i to vezanim za ozbiljne probleme. Greške su uglavnom bile vezane za motor, električni sistem motora i kočnice. Neki od automobila su na popravci proveli više od nedelju dana.

25 modela automobila za izbegavanje

5. Jaguar XE

Rezultat: 36,7%

Nekako nam dođe žao JLR-a. Ovakvu “okupaciju” liste nepouzdanih vozila odavno nismo videli. Jaguarov pulen sa dizel motorom je problematičan čak u 44 odsto slučajeva. Problemi su najčešće vezani za elektriku, ali kao i kod Land/Range Rover rođaka nije zaobiđena ni problematična karoserija. Greške su prijavljene i na motoru, sistemu ubrizgavanja goriva, upravljanju i ogibljenju. Ipak, ono što “raduje” da su sve popravke završene u okviru nedelju dana.

25 modela automobila za izbegavanje

4. Fiat 500X

Rezultat: 32,3%

S obzirom na “uspeh” Renegadea, bilo je očekivano i da se model “blizanac” pojavi na listi. Vlasnici su prijavili više od trećine problematičnih Fiata 500X. Problemi su podjednako podeljeni na karoseriju i elektriku (kako na onu vezanu za motor, tako i opštu). Mada su svi popravljeni u okviru garancije, većina je morala u servisu da provede više od jednog dana.

25 modela automobila za izbegavanje

3. Nissan Qashqai benzin

Rezultat: 28,9%

Da li ljubitelji Nissana “čupaju kose” ne znamo, ali ova japanska marka definitivno ima problem sa kvalitetom. Benzinski Qashqai modeli su u čak 56 odsto slučajeva sa nekom greškom. Akumulatori, karoserija i elektrika (motorna i nemotorna), glavne su problematične oblasti. Ipak, nije sve tako crno, svi su popravljeni bez dodatnih trokova za vlasnike, a većina je u servisu provela manje od nedelju dana.

25 modela automobila za izbegavanje

2. Volvo XC90

Rezultat: 22,6%

Da li to čujemo žamor u publici? Šokantno ili ne, ali činjenica je da je 53 odsto vlasnika XC90 prijavilo razno-razne probleme na svojim (skupim) ljubimcima. Mnogi su vezani za električni sistem i softver, a indikativno je da popravke ovih stvari često nisu bile uspešno obavljene prilikom prvog odlaska u servis. Ipak, sve je odrađeno pod garancijom.

25 modela automobila za izbegavanje

  1. Range Rover Sport dizel

Rezultat: 14,5%

JLR je definitivno “šampion”, a “šampionski” model je Range Rover Sport u dizel izdanju. Čak 60% dizel Range Rover Sporta je imalo problema neke vrste. Oni su obuhvatili širok raspon oblasti, a najozbiljnije greške su vezane za menjačku kutiju, pogonski sistem, motor i ogibljenje. Nisu svi automobili popravljeni pod garancijom, a neki su na popravci proveli više od nedelju dana.

25 modela automobila za izbegavanje

Izvor: What Car? / autorepublika.com

PROČITAJ I OVO!

Parkio Smarta u kuhinju da ga ne bi odneo uragan

Nakon što je opustošio Bahame, uragan Dorijan stigao je do obale Floride. Na Bahamima je …

Jedan komentar

Leave a Reply