22/04/2021 11:00:56 PM
NASLOVNA / KONCEPTI / Dva autonomna električna Audi koncepta za sajam u Frankfurtu

Dva autonomna električna Audi koncepta za sajam u Frankfurtu

Audi-dva-koncepta-1

Audi će sledeće nedelje na Sajmu u Frankfurtu pokazati planove za budućnost što se tiče autonomnih vozila.

Nemački proizvođač će predstaviti A8 model sa nivoom 3 autonomne vožnje i dva koncepta. Ova dva koncepta biće SUV model sa nivoom 4 autonomne vožnje, i model koji će biti nivo 5.

Za sada, najnapredniji samovozeći automobili su tek na drugom nivou. Vozila na drugom nivou mogu da funkcionišu samostalno u određenim uslovima, ali zahtevaju konstantno nadgledanje od strane vozača za slučaj da mora da se preuzme kontrola.

A8 koji ulazi u prodaju sledeće godine biće na trećem nivou autonomne vožnje. Na trećem nivou, automobili mogu da funkcionišu sami, opet u određenim uslovima, ali upozoravaju vozača ako registruju situaciju u kojoj vozač treba da preuzme kontrolu. Zahvaljujući upozorenju, vozač može da se opusti, da čita knjigu, gleda film ili proverava email dok je auto u samovozećem modu. U A8 ti specifični uslovi biće gužve u saobraćaju kao i duge sekcije puteva koje nisu prekinute semaforima i koje su odvojene fizičkom granicom od saobraćaja u suporotnom smeru.

Audi-dva-koncepta-2

Što se tiče Audi-jevog SUV-a koji je na četvrom nivou autonomne vožnje biće baziran na e-tron Sportback konceptu prikazanom na Sajmu automobila u Šangaju. Ovaj nivo omogućava automobilu da sigurno funkcioniše u specifičnim uslovima samostalno. Ukoliko se vozilo približi sekciji gde ne može sigurno da operiše, upozoriće na vreme vozača o potrebi preuzimanja kontrole. Ukoliko vozač ne preuzme, automobil će se na siguran način zaustaviti. U nivou 4 biće moguće da vozač čak zaspe za volanom.

Koncept koji će imati nivo 5 autonomne vožnje biće prikazan takođe. Ako je automobil na tom nivou, onda je sposoban da funkcioniše potpuno samostalno, tako da mu pedale i upravljač nisu potrebni. U tom smislu, ovaj Audi-jev koncept će više biti kancelarija ili salon na točkovima. U Audi-ju kažu da će novi koncept podrazumevati niz novih elemenata što se tiče konekcije, komunikacije i druge opreme.

PROČITAJ I OVO!

Da li bi ovako mogao da izgleda Fiat 500 Coupe?

Pomalo razočarani zbog neuspeha oko eventualnog spajanja sa Renaultom, FCA odnosno Fiat okreće se drugim …

Leave a Reply