NASLOVNA / HOT / Električni Lotus Evija ima 2000KS i koštaće…

Električni Lotus Evija ima 2000KS i koštaće…

Lotus je još ranije potvrdio da će ovog meseca u Londonu promovisati svoj novi električni hypercar Evija (poznat ranije pod kodnom oznakom Type 130), što se danas i desilo.

lotus evija

Ovo je inače njihov prvi potpuno novi model za poslednjih više od deset godina i predstavlja signal oporavka pod novim vlasnikom, kineskom kompanijom Geely.

lotus evija

Evija po najavama iz fabrike predstavlja najbrži, najskuplji i najradikalniji model koji je Lotus napravio u svojoj 70-godišnjoj istoriji.

lotus evija

Za pogon se brinu četiri elektromotora sa ukupno 2000KS i 1700 Nm, pa ne iznenađuju sledeći podaci: ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od 3,0 sekunde, od 0 do 200 km/h za 8,6 sekundi i najveća brzina veća od 322 km/h.

Autonomija? Sa jednim punjenjem baterija od 70 kWh može da se pređe oko 400 km (po WLTP normama).

lotus evija

Takođe, pogon je na sva četiri točka, a vozaču će na raspolaganju stajati pet režima vožnje: range, city, tour, sport i track.

Što se dimenzija tiče, Evija je dugačka 459 cm, široka 200 cm i visoka 112 cm, dok težina ovog dvoseda zahvaljujući upotrebi ugljeničnih vlakana iznosi 1680 kg.

Na kraju, u planu je proizvodnja ograničene serije od samo 130 primeraka, a svi će biti napravljeni u fabrici Hethel u Norfolku. Proizvodnja počinje sledeće godine, a što se cene tiče ona će iznositi između 1,5 i 2,0 miliona funti (bez poreza).

Izvor: Autoblog.rs

Pogledajte šta je imao da kaže i legendarni Clarkson.

PROČITAJ I OVO!

vozacki-ispit-nesreca

Video – E ovako se pada na vozačkom ispitu

U poznijim godinama je teže učiti, a to se posebno vidi u veštinama gde su …

Leave a Reply