NASLOVNA / ZANIMLJIVOSTI / Zanimljivost dana: Najveća kolekcija Škoda na svetu

Zanimljivost dana: Najveća kolekcija Škoda na svetu

Britanac Mark Torok u svojoj kolekciji ima čak 70 Škodinih automobila. On kaže da ih je jedno vreme kupovao češće nego što bi išao u prodavnice robe široke potrošnje i da je u samo deset godina uspeo da “sagradi” najveću kolekciju automobila iz Češke Republike.

skoda  e

Najstariji primerak u kolekciji je model S110 DeLuxe iz 1973. godine, koji je uspeo da spasi sa otpada tokom posete Istočnoj Evropi, ali Torok najviše uživa da vozi Superb V6 iz 2006. godine ili kako ga on naziva, “produženi Volkswagen Passat”.

Torok kaže da većina ljubitelja automobila u Velikoj Britaniji slabo poznaje Škodine automobile. Oni su bili relativno popularni sve do pojave modela 105/120/125 krajem sedamdesetih godina i da su zatim gotovo nestali sve do dvadesetak godina kasnije kada je Volkswagen izuzetno popravio standarde kvaliteta češke marke.

skoda e

Tada su modeli Fabia i Octavia postali izuzetno popularni, a upravo oni čine najveći deo kolekcije. Iako modeli sa slika deluju kao da pripadaju otpadu i da nisu u voznom stanju, Torok kaže da većina njih samo zahteva novi alkumulator i detaljno pranje kako bi se mogli koristiti svakodnevno.

A zašto baš Škoda? Markov deda je posedovao automobile ove kompanije za vreme hladnog rata pošto nije mogao da priušti nijedan novi sa zapada pa se “ljubav” prenela i na njega. Posebnu pažnju su mu privukla vozila na otpadu za koje je smatrao da “život” još postoji pa je bio u stanju da ih kupi po veoma niskim cenama.

Među silnim Škodama se našao i jedan naš domaći automobil. Pod nekoliko centimetara prašine, između dve Škode Favorit se može primetiti i Zastava 313, ili kod nas poznat kao Stojadin.

AutoRepublika

PROČITAJ I OVO!

Parkio Smarta u kuhinju da ga ne bi odneo uragan

Nakon što je opustošio Bahame, uragan Dorijan stigao je do obale Floride. Na Bahamima je …

Leave a Reply