03/03/2024 12:10:39 AM
NASLOVNA / ZANIMLJIVOSTI / Veliki broj mladih priznaje da gleda videozapise na telefonima dok voze

Veliki broj mladih priznaje da gleda videozapise na telefonima dok voze

voze i gledaju youtube

Gotovo četvrtina vozača mlađih od 35 godina kaže da se za upravljačem automobila ponaša rizično. To je vidljivo iz godišnjeg izveštaja francuske fondacije Vinci Autoroutes.

Korišćenje pametnih telefona te konzumacija alkohola i droga je u porastu među mladima do 35 godina, posebno među muškarcima. To dokazuje godišnja anketa koju je za organizaciju sproveo Ipsos na uzorku od 12.400 vozača u jedanaest evropskih zemalja. Kako prenosi Revija HAK, čak 67 posto mlađih vozača smatra korišćenje telefona tokom vožnje bez upotrebe ruku bezopasnim, dok je 15 posto već imalo nesreću ili je za dlaku izbeglo nesreću kao posledicu korišćenja mobilnog.

Rezultati pokazuju da su mladi do 35 godina, posebno muškarci, skloniji rizičnom ponašanju nego prethodnih godina – 23 posto mladih koristi telefon za gledanje filmova ili videa tokom vožnje. Konzumaciju droga (19 posto) i opasnost od umora za volanom ne smatraju previše opasnim. Više od polovime ispitanih (54 posto) nema problema s vožnjom kad su veoma umorni. Još jedan zabrinjavajući aspekt je da se otprilike jedan od tri evropska vozača starosti od 16 do 24 godine ne pridržava zahteva vezanog sigurnosnog pojasa. Takođe, 15 posto mladih nema problema s vožnjom pod uticajem alkohola. A tu je i tendencija masovnog ignorisanja saobraćajnih pravila.

Izvor: Revijahak.hr

PROČITAJ I OVO!

bmw aukcija-2

BMW koji je proveo 35 godina na dnu reke ide na aukciju

Landau je mesto u Bavarskoj, a tamošnja policija je pronašla zanimljiv automobil, na dnu reke. …

Leave a Reply