NASLOVNA / ZANIMLJIVOSTI / U Indiji automobile hlade – kravljom balegom

U Indiji automobile hlade – kravljom balegom

Vlasnica Toyote Corolle u Indiji Sajelben Šah našla je interesantan način kako da rashladi svoj automobil na visokim temperaturama.

toyota balega

U narednim danima u gradu Ahmedebadu u zapadnoj indijskoj državi Gudžarat se očekuju temperature od oko 45 stepeni. Kako bi sprečila preterano zagrevanje svog vozila, Šah je odlučila da ga u potpunosti prekrije životinjskim izmetom. Šah je obložila karoseriju Corolle kravljom balegom, poštedela je samo prozore, točkove, favove i ručke vrata.

Kravlja balega je široko rasprostranjena u ruralnoj Indiji u borbi protiv vrućine, tako što se njom prekrivaju kuće u vrelim mesecima. Do sada nije zabeleženo da je neko pokušao da to primeni i na automobilu, a nema sumnje da će putnici imati problema sa mirisom dok se voze.

Pre tri godine u Ahmedabadu je zabeležena temperatura od 48 °C, dok je iste godine rekord u Indiji bilo 51 °C na severu zemlje. Svake godine u Indiji umre nekoliko stotina ljudi od vrućine, a najtopliji meseci su maj i jun, nakon kojih dolazi sezona monsuna sa ogromnim kišnim padavinama.

Tokom 2012. je izvršen eksperiment koji je pokazao kako bube koriste balegu da rashlade svoja legla. Istraživači u Južnoj Africi i Švedskoj su otkrili da se insekti penju na balego kako bi se rashladili.

Izvor: B92.net

PROČITAJ I OVO!

bmw aukcija-2

BMW koji je proveo 35 godina na dnu reke ide na aukciju

Landau je mesto u Bavarskoj, a tamošnja policija je pronašla zanimljiv automobil, na dnu reke. …

Leave a Reply