NASLOVNA / ZANIMLJIVOSTI / Praznici su pred nama: 7 saveta za bezbedno putovanje automobilom

Praznici su pred nama: 7 saveta za bezbedno putovanje automobilom

Bez obzira na to da li ste na put krenuli sami, sa nekim dobrim prijateljima, ili koristite školski raspust vaše dece da odete negde porodično, treba da budete sigurni da će vas vaš automobil bezbedno odvesti na odredište.

Evo nekoliko saveta kako da brzo i lako proverite da li je vaš “ljubimac” na 4 točka spreman za planirano putovanje:

policija radarska kontrola jan

1. Obavezna dokumentacija

U zavisnosti od toga da li obilazite Srbiju ili putujete u inostranstvo, budite sigurni da kod sebe imate spremnu svu potrebnu dokumentaciju.

Pored obavezne saobraćajne i vozačke dozvole, izvan naše zemlje biće vam potrebni različiti papiri, poput ovlašćenja ukoliko niste vlasnik vozila, međunarodne dozvole ili putnog osiguranja.

Možda vam za Grčku nije potreban zeleni karton, ali ne zaboravite da ga morate imati ako prolazite kroz Makedoniju.

Ako ste putovanje ograničili samo na Srbiju, proverite da li imate Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi, za svaki slučaj.

2. Ulje i tečnosti u automobilu

Ovaj korak ne zahteva mnogo vremena. Prvo i najvažnije je proveriti ulje u motoru. Izvucite metalnu šipku za kontrolu ulja, obrišite je, a zatim je vratite nazad na mesto. Ponovo je izvadite i proverite nivo ulja.

Previše ulja, kao i premalo, podjednako može štetiti radu motora. Naravno, sve ovo možete da proverite i u obližnjem servisu.

Za bolju preglednost neophodno je da imate dovoljno tečnosti za čišćenje stakala, potrudite se da uvek ponesete i rezervu u gepeku.

Sledeća stavka je hladnjak, u njemu se nalazi rashladna tečnost za motor, najčešće je to mešavina vode i antifriza. Idealna proporcija ovih elemenata je 50:50.

3. Pritisak u gumama

Samo pravilno napumpane gume učiniće vaše putovanje udobnim, sprečiće habanje gazećeg sloja i na kraju uštedeti gorivo.

Međutim, poražavajuća je informacija da je približno 40% svih slučajeva otkazivanja gume prouzrokovano upravo nedovoljnim pritiskom.

Kako bi rešila ovaj problem, proizvođač guma Continental svojevremeno je razvio sistem za nadzor pritiska u pneumaticima (TPMS) koji radi na principu senzora na točkovima i kočnim sistemima.

TPMS kontinuirano prati pritisak u realnom vremenu i u slučaju pada ispod bezbednog praga šalje upozorenje vozaču da preduzme adekvatne mere.

Softver je toliko precizan da nakon procene prikupljenih podataka može da izračuna tačnu brzinu gubljenja pritiska. Na primer, ako su pneumatici u vozilu ispumpani za samo 0,3 bara, vozilo troši 1,5 odsto više goriva, a takođe emituje veću količinu CO2.

Bez obzira na to da li automobil dolazi sa TPMS opremom ili je nema, savet je da pritisak proveravate jednom u dve do četiri nedelje.

Očitavanje se vrši kada su gume hladne, odnosno kada je automobil bio u stanju mirovanja najmanje tri sata.

4. Centrirani trap i rotacija guma

Ako niste zamenili zimske gume, učinite to što pre, jer su temperature sve više i potrebno je da vaš četvorotočkaš ima letnje pneumatike kako biste osigurali bezbednost, ali i racionalniju potrošnju benzina.

S druge strane, rupe na putevima ili slučajni udarci u ivičnjak mogu da dovedu do disbalansa prednjeg trapa, ali i da oštete vaše gume.

Takođe, pogrešno podešeni točkovi dovode do neravnomernog ili prekomernog habanja gazećeg sloja i taj problem može da vam reši jedino mehaničar.

Potrudite se da redovno rotirate gume na vozilu, jer će to doprineti ravnomernom trošenju i produžiće vek trajanja guma. To znači da možete sebi obezbediti još neko putovanje slikovitim rutama pre nego što investirate u novi set guma. Standardna preporuka za rotaciju pneumatika je otprilike svakih 8.000 – 13.000 kilometara.

Pri zameni zimskih i letnjih guma uvek možete zamoliti vulkanizera da to uradi umesto vas.

Još jedna bitna stavka je dubina šara. Savet je da dubina profila na letnjim gumama bude minimum 3 mm, jer će to poboljšati performanse kočenja i sprečiti opasnost od akvaplaninga.

5. Pretrpani auto – veća potrošnja

Prilikom planiranja porodičnog putovanja, obično napunimo prtljažnik s mnogo kofera, bilo da se radi o pakovanju šatora za kamp ili o garderobi, uz izgovor da je proleće varljivo i da svi žele da imaju što više raznovrsne odeće.

Problem je što preopterećenje vozila može da skrati život vaših guma. Osim toga, dodatna težina će povećati potrošnju goriva.

Takođe, ukoliko pakujete teške predmete, proverite informaciju o maksimalnoj nosivosti vozila.

6. Rezervna guma

Gepek je obično mesto gde se nalazi i rezervni točak. Pre nego što krenete na put proverite u kakvom je stanju guma, jer ukoliko ste je držali u prtljažniku duže vreme, možda će vam trebati zamena.

Zbog starosti i neadekvatnih uslova ona može da izgubi osnovna svojstva, odnosno može naprsnuti ili postati porozna.

7. Obavezne pauze

Kada ste umorni od putovanja, manje je verovatno da ćete biti oprezni sa potencijalnim opasnostima kao što su rupe, oštre krivine ili iznenadni zastoj u saobraćaju.

Bilo koja od ovih stvari može uzrokovati probleme za vaš auto, a niko ne želi da provede svoj dragoceni odmor gledajući u zadnju stranu kamiona za šlepanje.

Redovno pravite pauze i odmorite se na kafi uz užinu. Ako je potrebno, prijavite se u hotel pored puta i odspavajte. Bezbednost vas i vaših saputnika je najvažnija za uspešno putovanje.

Srećan put!

Izvor: B92

PROČITAJ I OVO!

bmw aukcija-2

BMW koji je proveo 35 godina na dnu reke ide na aukciju

Landau je mesto u Bavarskoj, a tamošnja policija je pronašla zanimljiv automobil, na dnu reke. …

Leave a Reply