12/07/2020 11:28:11 AM
NASLOVNA / ZANIMLJIVOSTI / Ukidanje atesta za zatamnjena stakla?

Ukidanje atesta za zatamnjena stakla?

saobracajna-policija-zatamljena-stakla

Nakon postavljanja teme na našem forumu , vezane za Ukidanje atesta za zatamnjena stakla, došao sam na ideju da dam svoj sud o celoj situaciji. Realno, započeo bih ovaj prilog sa tekstom „alo idioti“ ali to ipak neću da uradim. Ono da ne budem drzak. Ali to ne znači da nisam imao nameru da to uradim, ili da to nisam mislio da uradim.

Pa da počnemo. Pametna gospoda iz najdražeg nam ministarstva došla je na ideju, da opet po ko zna koji put, projektuje još jedan zakon koji nema veze sa vezom, bar kad je finansijski deo priče u pitanju. Naime, svaki vozač koji bi da ima zatamljena stakla mora da ima neophodan atest, potom saglasnost proizvođača, dok se spisak svih ovlašćenih organizacija koje izdaju potrebne dozvole nalazi na zvaničnom sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja. Naravno, ni jedan servis koji radi zatamnjivana stakala u Beogradu nema blage veze o čemu se radi.

Pogledajte teaser za naš film “CARS – MEANING OF LIFE”

ljut-covek-zatamljena-stakla-zakon-

Svi vozači koji su na svoje automobile stavili folije i tako zatamnili stakla moraće da dodatno isprazne novčanike. Jer, da bi dobili, odnedavno neophodni, atest o dozvoljenoj prepravci vozila, bez koga neće moći da urade tehnički pregled, a samim tim ni da registruju vozila. Za zadovoljstvo koje su sebi priuštili ko zna kad (možda su i kupili takav auto) moraće da izdvoje i do 15.000 dinara! Tako, naime, određuju izmene Pravilnika o ispitivanju koje određuju proveru naknadno zatamnjenih stakala na vozilu.

Po zakonu je do sad za prednja stakla bilo dozvoljeno 30% zatamnjena, pre toga 25%, za zadnja stakla nije bilo ograničenja. Bilo kako bilo još uvek se čeka finalan odgovor države, tj. oni sitni detalji zakona.

zatamnjena-stakla

Kada pribavi saglasnost proizvođača, vlasnik vozila mora da popuni zahtev za ispitivanje prepravke vozila uz koji dostavlja odgovarajuću dokumentaciju o vozilu, opremi i delovima – piše u Pravilniku o ispitivanju . To su saobraćajna dozvola, račun, kupoprodajni ugovor, carinska deklaracija i drugo… Potrebni su podaci o vozilu koje se smatra predmetom prepravke, kao što su marka i tip vozila i osnovne tehničke karakteristike, naznaka i opis prepravke, ali odgovarajuća tehnička dokumentacija u zavisnosti od vrste prepravke.

Biće potrebno, takođe, i dokaz da je prepravka obavljena prema smernicama koje određuje proizvođač vozila ili na način za koji je proizvođač potvrdio da se može izvesti na vozilu. Traži se i izjava proizvođača, nadgrađivača, ili izvršioca prepravke o usaglašenosti prepravke sa prilogom proizvođača vozila ili ugrađenih elemenata. Sve ovo mora i da se plati, a za početak se plaća republička administrativna taksa u iznosu od 300 dinara, dok je usluga obrade dokumentacije za ispitivanje vozila 3.300 dinara.

Posle odobrenje za izmene na automobilu, obavezan je tehnički pregled. Kada to obavi, vozač dostavlja i dokaz da je platio uslugu izdavanja uverenja o ispitivanju vozila od 3.000 dinara, a zatim Agencija za bezbednost saobraćaja izdaje uverenje o ispitivanju.

E sad kad vam je veći deo ove priče jasan, jasno vam je i koliko sam frustriran ovim zakonom. Mislim, samo idiotu nije kristalno jasno da se ovde radi o još jednom zakonu za punjenje jadne nam državne kase. Ajde da su rekli ono tipa 10-15 EVRA godišnje, da se jasno zna da se ne ugrađuje bilo kakav kvalitet i to je to. Međutim nismo te sreće i po svemu sudeći moraćemo da platimo tipa imeđu 140 do nekih 200 EVRA za ovu totalnu smejuriju od zakona. Shodno tome puštena je peticija kojom se svi oni sa zdravim razumom, ali oni baš sa zdravim razumom, pozivaju da podrže ukidanje ili brate mili drastično smanjenje troškova dažbina za ovu totalnu glupost.

PROČITAJ I OVO!

Parkio Smarta u kuhinju da ga ne bi odneo uragan

Nakon što je opustošio Bahame, uragan Dorijan stigao je do obale Floride. Na Bahamima je …

26 KOMENTARI

 1. Vladimir Mladenovic

  Tako i kod mene isto ?????
  Naravno da nije. Odes u servis zalepe ti foliju ( napred zabranjeno ) ispod folije zalepe nalepnicu sa brojem , odstampaju ti papir gde se potvrdjuje k9 je ugradio i taj broj ( policiju boli uvo za taj papir ) i kraj

 2. Стефан Николић

  Tako i treba da bude,ali nasi hoce da ispitaju vec ispitane folije :/

 3. Petranjeskovic Djordje

  Vracaju novac svima ko je platio atest. Podneses zahtev policiskoj upravi i u roku od 1mesec

 4. Vladimir Mladenovic

  Стефан Николић pa to je zato sto proizvodjac nema tehnologiju kakvu ima AMSS jos ce da uvedubda se svake godine radi atest folije ????

 5. Rajin Aleksandar

  Još da sredite za kuke i…

 6. Zoltan Marton

  Ma to je samo dok ne prođu izbori. I gorivo će sići itd itd

 7. Vukomir Djalovic

  Mal li je 5000 di tehnicki pregled,sram vas bilo.Ajmi svi na kineske bicikle onda

 8. Isidor Jasmina Ramac

  Ukinite vi porez na “luxuz” preko 2000cm3! Ovo je sve pilićarenje!

 9. Vlada Velickovic

  До 30% без ичега, ко хоће више нека плати. Са овим законом они су мислили да ће да са “накупе” пара али нису мислили да је лакше скинути фолију него платити атест. Са овим блентави законом су скроз зауставили посао многима који су зарађивали од тога, продаја фолије и уградња. Ти људи који доносе овакве законе су по политичкој линији добили посао и њихово незнање је многе оставило без зараде. Да ми је да га питам коју је школу завршио( вероватно приватну), идите одакле сте дошли и чувајте овце то знате(можда) да радите ово непТе појма.

 10. Veljko Filipovic

  Ja bas ovih dana saljem papire da se radi zatamljenje sad dali da radim ili da sacekam

 11. Sveta Petrovic

  I astronomske registracije za motocikle od zakona za parcijalnu reg. motora napravili nista

 12. Nenad Alf Jovanović

  Ček sad malo, jel je potreban atest ili ne, da znam šta da radim???

 13. Zoran Milosevic

  Sve se ukida do juna a posle izbora neka vam je jaka koža!!!

 14. Alen Becirevic

  pa dobro neko sladio brkove na ta stakla zatamljena….

 15. Pročitaš šta piše…

 16. Nenad Marjanov

  Sveta Petrovic Tako jee..

 17. Marko Jurke Jurisic

  Veljko Filipovic Pa sacekaj brate, vidis bre da nisu normalni.

 18. Александар Глигорић

  vratite nam pravo na kuke!!! Debili!

 19. Vukomir Djalovic

  Stop zatamljenim staklima,a vratiti kuke pod obavezno

 20. Vukomir Djalovic

  Kreteni,ja nemam kuku,cujem da se trazi atest od fabrike proizvodjaca ya kuku.Da li su normalni

 21. Saša Ilić

  Ovde za zatamnjena stakla oduzimaju saobracajnu dozvolu za kuku traze atest

 22. Vukomir Djalovic

  Ok atest,ali ne od proizvodjaca pobogu

 23. Marko Pop Popovic

  Zasto objavljujete nesto sto se KAO ceka da se izglasa a u stvari je na snazi vec dve godine???

Leave a Reply