15/09/2019 10:21:14 PM
NASLOVNA / ZANIMLJIVOSTI / Novi automobili će imati alarm za upozorenje o detetu na zadnjem sedištu

Novi automobili će imati alarm za upozorenje o detetu na zadnjem sedištu

Upozorenje-o-detetu-na-zadnjem-sedistu-1

Od 1990. godine više od 800 dece je smrtno stradalo u pregrejanim automobilima nakon što su ih roditelji slučajno ostavili u parkiranom vozilu.

Prema istraživanju NHTSA-e, samo u periodu od 1998. do 2012. godine je od toplotnog udara u automobilima umrlo 527 dece, a njih više od 51% vozači su nenamerno ostavili u automobilu.

U Americi su tome odlučili da stanu na kraj, pa sve veći broj članova kongresa gura inicijativu da oprema koja bi vozaču dala upozorenje da je na zadnjem sedištu dete postane serijska na novim automobilima. Tzv. HOT CARS (Helping Overcome Trauma for Children Alone in Rear Seats) predlog zakona bi prisilio proizvođače automobila da ugrade u sve nove automobile sistem koji bi vozača upozoravao na to da je na zadnjem sedištu ostao putnik nakon što je motor automobila ugašen.

I pre donošenja zakona reagirao je General Motors koji u svoje pojedine modele ugrađuje “Rear Seat Reminde”‘, a od ove godine ga nudi na preko 20 modela. Sličan sistem nudi i sve veći broj proizvođača opreme za bebe. Ako se zakon usvoji, sistem upozoravanja će biti uniformisan i obavezan za apsolutno sve putničkne automobile.

Izvor: Index.hr

PROČITAJ I OVO!

Video: Tenk u Velikoj Britaniji iznajmljuje se kao limuzina

Tank Limo je verovatno prvi i jedini produženi tenk na svetu koji je moguće iznajmiti. …

Leave a Reply