NASLOVNA / ZANIMLJIVOSTI / Nova uredba o registraciji – da li ste normalni?

Nova uredba o registraciji – da li ste normalni?

Ministarstvo-registracija

Zašto je za neka mnogo jeftina vozila toliko skupa registracija? Dok sedim i pijem kafu, razmišljam, koliko neko mora da bude tupav, nemojte me pogrešno shvatiti, da još uvek živi u ubeđenju da obračuni registracija automobila u Srbiji spadaju u normalnu zakonsku regulativu? Evo recimo za one koji nisu znali, najveći, ako ne i skoro totalni iznos koji treba da platite pri registraciji vašeg vozila, plaća se na konto zapremine motora vašeg automobila. Naime, ako imate automobil koji je star XY godina, a vredi ne više od 4000EVRA, a opet ima recimo preko 2000 kubika, začudiće Vas da vlasnik takvog automobila mora da odvoji preko 50 000 RSD samo za registraciju. Ovo ne bi bilo toliko čudno da recimo vlasnici novih automobila koji znaju da koštaju i preko 40 000 EVRA, sa zapreminom motora manjom od 2000 kubika, plaćaju registraciju manje od 40 000 RSD. Mislim helooouuu, gde je mozak?

Pogledajte trailer za naš film “CARS – MEANING OF LIFE”

Na ovakvo stanje u državi žalila su se pre svega taksi udruženja, ali i oni koji prelaze velike razdaljine, gde im dizel rešenja sa preko 2000 kubika odgovaraju. Generalno, društvo je u više navrata apelovalo na ovakvo stanje, ali reakcija onih „na vlasi“ nije davala rezultate. Da budem precizniji, jedan od lokalnih portala objavio je sledeću stvar, naime pomenuti portal razgovarao je sa ljudima iz Ministarstva finansija koje je najavilo da će biti promena na tom planu. Još jednom helooouuu, ti ljudi „tvrde pazar“ poslednjih nekoliko godina, i nema člana na našem forumu da za to ne zna. Svaki put bi rekli sledeće godine, pa pobogu to su rekli i prošle godine! Dokle verovati mozgovima! Daleko od toga da se nije, još jednom, XY puta pričalo na tu temu, ali dok ne vidim PR saopštenje koje ide direktno iz Ministarstva finansija na ovu temu gde se vide tačni datumi, evo ponoviću se po ko zna koji put, ne budite naivni jer od toga još uvek nema ništa.

No da se vratimo na tematiku, najveći problem su automobili sa preko 2000 kubika. Zašto? Da pojasnimo. Nameti vezani za registraciju vozila koja poseduju motore čija zapremina je veća od 2000 kubika, mogu biti i do 4, ako ne i više puta, skuplji od automobila sa do 2000 kubika. U ministarstvu ovo nazivaju „porez na luksuz“. Aj sad još jednom, KOJI BRE LUKSUZ! Navešću vam jedan primer. Ako pretragom nekih od lokalnih oglasa hoćete da Kupite ALFA ROMEO 159 automobil pogonjen na dizel sa 2400 kubika, recimo tu neko 2006to godište, za jedan takav primerak moraćete da odvojite između 4000 i 6000 EVRA. Šta mislite koliki su troškovi registracije za ovaj automobil? Tu negde oko 70 000 RSD, još jednom 70 000 RSD! Verujte dok vam ovo pišem nerviram se.

tabela-ministarstvo-registracija

Primera kao ovih gore imate tonu, međutim ono što mene brine jeste činjenica, ili možda neverica u kakvom društvu živimo. Naime, ko god je ostavio ovaj zakon na snazi ili je totalno glup, ili je hmmm glup do besvesti. Još jednom, u Ministarstvu ovaj namet povezuju sa porezom na luksuz. Evo pitaću pomenutu gospodu ponovo. Mozgovi kako kubikažu povezujete sa luksuzom? Čak i da se gleda iz ugla snage jednog automobila, ili potrošnje, ili preko njegove zapremine, to vreme je još pre 10-15 godina prošlo. O čemu pričam? Danas automobili sa 1.6 benzinskim turbo motorima, mogu da isporuče snagu i preko 200KS i da troše više od dizel rešenja od 2400 kubika.

Kako rešiti problem? Veoma jednostavno. Kao primer navodim kako se plaća porez na uvezene automobile. Kada se uvozi automobil, porez kao jedna od stavki, obračunava sa na konto kataloške vrednosti automobila. Znači država, uz XY kolekciju podataka, odredi koliko neki automobil vredi i na konto toga obračunava se porez. Zašto tako ne bi gospoda postupala i sa registracijama? Na taj način neće mi se smejati komšija u Porše Cajmanu 718 sa 2.0 motorom, čija je registracija manja od 40 000 dinara, dok auto vredi više od 50 000 evra. Mislim smejaće se sigurno, jer ja vozim Pežo 407 sa 2.7 motorom koji ne vredi 4000 evra, i plaćam registraciju preko 100 000 dinara. Kad se sve sabere plaćamo skoro pa istu registraciju, tj. ajde još realnije, ja plaćam više, a komšija em što plaća manje, em što vozi najnovijeg Poršea nego i “voza” 20 godina mlađu cicu. Kako god, ja ovde stavljam tačku, i još jednom nemojte da verujete vestima na drugim portalima dokle god Ministarstvo ne izda zvanično PR saopštenje u kome se jasno zna šta i koliko treba da se plati sledećom registracijom.

Koja su Vaša razmišljanja?

PROČITAJ I OVO!

bmw aukcija-2

BMW koji je proveo 35 godina na dnu reke ide na aukciju

Landau je mesto u Bavarskoj, a tamošnja policija je pronašla zanimljiv automobil, na dnu reke. …

23 KOMENTARI

 1. ТАКО ТРЕБА БРЕЕЕ! ДОДАТНО ОПОРЕЗОВАТИ СВАКОГ КО ИМА КАСЕТОФОН У КОЛИМА!

 2. Komsija ima dodatni porez na mladu cicu.

 3. Nakaze lopovski još samo da uvedu da svi koji nemaju auto plaćaju registraciju kola koja nisu kupili e onda su kompletni idioti

 4. Seseljev zakon…..zakon osudjenog ratnog zlocinca jos na vlasti……poseban porez pri registraciji kola….pa njegov ucenik je na vlasti….cekajte da dodje mira….

 5. realno buraz, nista ti ovde nisi rekao novo…

 6. Nije osudjeni ratni zločinac ovo ostalo jeste

 7. Tuga meni za 2.236 i 177ks reg 78000 🙁

 8. Ne želim da čitam , sve znam ,od 1.5.2019 ako ne uvedu porez što udišemo vazduh , ništa su uradili ….jebo ih onaj što nije izašao da glasa

 9. Igore , pa ti uzmi Poršea onda 😀

 10. Pa zašto ga ne ukinu. Nema veze ko ga je uveo. Nije im dao u amanet.

 11. Slobodan Beli Bogosavljevic neka smanje registracije da doteram jedan w124 e500 ????

 12. Slobodan Beli Bogosavljevic taj taj da preoremo malo put kroz Aleksina

 13. Glupog li razmisljanja. Na osnovu vrednosti vozila da se placa registracija ???
  To može imati udela,ali nikako da bude glavna stavka.
  Treba podstaći kupovinu novih vozila,a ne krseva od po 200-300e za koja bi registracija bila 15e ako tako gledamo ?

 14. A, koliko je pprez platio državi onaj ko je kupio Volvo XC60 i taj što vozi nekog polovnjaka od 5000 eur? Glupo je takvo razmišljanje. Treba da se podstakne kupovina mlađih automobila, a ne matorih izanđalih kola (kao što već reče Aleksandar Markovic

 15. meni nebi smetalo da mi je registracija 15e

 16. Vladan Nikolić Vlajko
  Ne bi ni meni naravno, ali ne ide to tako.

 17. Naravno da treba na osnovu vrednosti vozila. Zasto bi neko ko vozi 1.2 iz 2018te tj auto od 20000e.placao istu registraciju kao ja koji vozim auto 25 god star?

 18. I mala ispravka.. Ne menja se cena registracije vec osiguranja kao najskuplje stavke pri registraciji 🙂

 19. Pri tome oni nemaju pojma da ti automobili troše od 15 litara pa na više … koliko se samo para slije u državnu kasu … pa troškovi održavanja … ali plitkoumnici iz vlasti to ne shvataju … samo gledaju svoje jadne fotelje …

 20. Vukasin Vasiljevic najskuplja je taksa na luksuz … koji često i ne postoji … kad vozilo ima više od 10 god

 21. Tihomir Petrovic osudjen i odlezao kaznu, samo mu blaga kazna bila ?

Leave a Reply