NASLOVNA / ZANIMLJIVOSTI / Nadrealno – Kineski autodelovi su preplavili Srbiju

Nadrealno – Kineski autodelovi su preplavili Srbiju

Da li ste nekad bili u situaciji da kvar na vašem automobilu iziskuje veoma skup deo koji mora hitno da se zameni? Naravno da jeste! Svako od nas bio je u takvom problemu, bar jednom. Međutim, postavlja se pitanje da li u tim situacijama odrešiti kesu i zameni deo originalnom ili pak ići na kompromisna rešenja, nastala u zemljama Azije. Ja kažem“ kupi bilo šta ali delove iz Kine zaobiđi u najširem mogućem luku“.

Koji su to kineski auto delovi koji se masovno šire srpskim tržištem? Za početak alu felne i gume. Da ne bi imenovali firme, a sad ih već ima podosta, poznato je da će većina felni za automobile koje stignu na naše tržište, stiže upravo iz Kine. Kakve su cene i kakvog su kvaliteta? U proseku četiri kineske replike originala kod nas koštaju oko 450-600EUR. Ako na to dodamo da dilera četiri pomenute felne, sa carinom, porezom, transportom izađu samo 200-300EUR, pa ako na to dodamo montiranje koje će vam svakako dodatno naplatiti, onda vam je jasno o kolikoj zaradi je reč, tj. koliko pomenuti dileri zarađuju. Većina „dilova“ se završava preko sajta http://www.alibaba.com i radi se o kontejnerskoj robi, tj. kupuje se na veliko i na taj način lokalni prodavci dodatno spuštaju cenu uvoza i bukvalno „ubijaju pare“. Evo i primera replike felne koja po komadu u originalu košta oko 700EUR, da dobro ste pročitali 700EUR za jednu felnu, dok ceo komplet košta logično po matematici 2800EUR. O kojoj felni pričamo? Pričamo o Audijevom 20“ modelu http://www.alibaba.com/product-detail/high-performence-Audi-replica-car-20_531390847.html?s=p modelu koji se kao replika kreće od neverovatnih 35 do 100 dolara po komadu, iliti od 10 i više puta jeftinije od originala. Kako prepoznati original? U većini slučajeva felna sa unutrašnje strane ima utisnut logo brenda za koji je namenjena, tj. u ovom slučaju kod replike Audijeve felne od 20 inča nećete naći Audi znak sa unutrašnje strane felne. Priča sa gumama je takođe može se reći ludačka, jer cena istih zna da bude i do 4 puta niža u poređenju na brendiranu gumu. Međutim šta je da kvalitetom?

pukla-felna

Veliki broj motornih delova dolazi iz Kine, tipa vodene pumpe, benzinske pumpe, raznorazni filteri, gumeni delovi i ostali karoseriski delovi. Da li su dobri ti delovi, i još jednom šta je sa kvalitetom? Naravno da nisu i da ih treba zaobići! Kako živimo u banana državi, veliki broj majstora će vam reci u fazonu „ma to je sve isto, radiće posao“. Majstor će vam uvek uzeti istu cenu za ruke, bilo da je deo kineski ili kupljen od ovlašćenog dilera originalnih delova. Međutim, vi na kraju plaćate i ruke i deo, pa nemojte da vas začudi kad vam majstor ponudi svoj deo sa cenom koja je dosta bolja nego kod ovlašćenih dilera za vaš automobil – ali opet sa poreklom koje vuče u više puta pomenutu azijsku zemlju. Zašto bi to majstor uradio? Za početak konkurentniji je i svakako može više profita da ostvari.

guma-los-kvalitet

Kako to da država Srbija dozvoljava uvoz nisko kvalitetnih proizvoda? Opet se vraćamo na ono da imamo dosta nesposobnih kadrova koji ne znaju da odrade copy-paste zakona EU. Evo banalnog primera. Ukoliko ste uvoznik neke IT opreme koja ima bilo kakav radio predajnik (mrežna oprema, wireless itd) morate da platite RATEL sertifikat koji po uređaju zna da košta u proseku oko 140EUR, zatim veliki broj uređaja iz IT sekcije mora da prođe lokalnu sertifikaciju za koju morate da dostavite nekoliko izveštaja o kvalitetu, da bi vam država izdala potvrdu o usaglašenosti bez koje ne možete da uvezete ništa. Znači za IT smo uveli gluposti koje nema niko na svetu da bi što više para otišlo u državnu kasu, međutim, kakva je situacija za auto delove i opremu? Odgovor je kratak, ne treba vam skoro pa ništa , jednostavno nema provere kvaliteta, te je jasno da se i sumnjiv kvalitet auto delova svakodnevno seje u našoj zemlji. Bilo kako bilo, krajnji korisnik će na kraju sve platiti, kako to uvek i biva.

Da ironija bude veća!

Kinesko tržište rezervnih delova se pokazalo kao blagosloveno, recimo za nemačke luksuzne automobile. Međutim, način na koji kompanije navodno kontrolišu nabavku rezervnih delova počelo je da skreće pažnju na Kinesku vladu. Prema nezvaničnim informacijama , zvaničnici iz organizacije ekonomskog planiranja ove zemlje otvorili su istragu proziv Audi-a, BMW-a, Mercedes-Benz-a i nekih japanskih proizvođača automobila jer su podigli cene delova u ovlašćenim prodajnim centrima i ograničili dobavljivost istih.

Priča ne bi bila toliko interesantna da se isti delovi nisu pojavili u neovlašćenim dilerskim lancima. Postavlja se pitanje da li su kopije ili originali, no bio kako bilo cena im je znatno niža, što je ujedno i privuklo pažnju kineskih zvaničnika koji su pokrenuli istragu kako bi sve to stopirali. Znači pokrenuli su istragu jer ne žele loš kvalitet i ne žele prodaju ispod žita – ironično zar ne jer se radi o Kini.

Istražitelji žele da saznaju da li proizvođači delova prodaju delove samo ovlašćenim auto dilerima, ili proizvođači delova prodaju nešto „ispod tezge“ , tj. bilo kome ko ima novca. Drugi problem je cena, naime po svemu sudeći delovi su preskupi, i Kineska vlada neće dozvoliti „toliko dranje“ krajnjih korisnika. Dok sa druge strane ista ta kineska vlada, dozvoljava da se delovi neproverenog kvaliteta seju po nekolicini zemlja EU gde je to dozvoljeno, a jedna od tih zemalja je upravo i Srbija.

PROČITAJ I OVO!

bmw aukcija-2

BMW koji je proveo 35 godina na dnu reke ide na aukciju

Landau je mesto u Bavarskoj, a tamošnja policija je pronašla zanimljiv automobil, na dnu reke. …

Leave a Reply