NASLOVNA / ZANIMLJIVOSTI / Koliko ulja treba da sipate u vaš automobil

Koliko ulja treba da sipate u vaš automobil

Da bi vaš automobil besprekorno radio, potrebno je se motorno ulje redovno menja, ali koliko ulja zapravo treba sipati u automobil?

Verovatno svi znate da postoji merač za merenje ulja koji se nalazi ispod haube i koji je obično predstavljen u obliku dugačke šipke koju uvlačite u motor i tako merite nivo ulja. Na toj skali nalaze se oznake za minimum i za maksimum.

Čiji motori troše previše ulja?
Fresh motor oil

Vozači, pa čak i neki mehaničari obično ulje sipaju tako da ulje bude na samom maksimumu, jer smatraju da će tako automobil bolje raditi, ali zapravo, ovo je jedna velika greška. Nivo ulja u motoru ne sme da bude ni prenizak ni previsok. Iako je fabrika propisala da motor može da izdrži nivo ulja do maksimuma, to se ipak ne preporučuje, jer motor i čitav sistem mogu raditi pod većim naporom zbog veće količine ulja. Takođe, ako je ulja premalo, motor se neće lepo podmazivati i hladiti, što opet može dovesti do problema.

Preporuka ovlašćenih mehaničara jeste da je idalan nivo ulja između sredine i maksimuma. Na taj način u sistemu neće biti prevelikog pritiska, a ulja će biti sasvim dovoljno za normalan rad motora.

Sledeći put kada budete proveravali i menjali vaše ulje, vodite računa na skalu za merenje i potrudite se da je uvek ovoliko količina ulja u vašem motoru.

Izvor: Autoexclusive.rs

PROČITAJ I OVO!

bmw aukcija-2

BMW koji je proveo 35 godina na dnu reke ide na aukciju

Landau je mesto u Bavarskoj, a tamošnja policija je pronašla zanimljiv automobil, na dnu reke. …

Leave a Reply