NASLOVNA / ZANIMLJIVOSTI / Kako proveriti da li je automobil ukraden

Kako proveriti da li je automobil ukraden

Kako proveriti da li je automobil ukraden, pitanje je koje potencijalne kupce umnogome muči kod nas. Sve je počelo kada je Tatjana Mioković uhapšena nakon saslušanja zbog sumnje da je izvršila krivična dela oduzimanja i preprodaje luksuznih putničkih motornih vozila. Nekako kao da se tada probudila svest, onih koji su kupovali polovne skupe automobile, a i onih koji nisu ni znali da se tako nešto dešava u našem dvorištu. Shodno tome reših da napišem tekst u kome ću dati neke od sugestija sa kojima možete izbeći kupovinu ukradenog automobila.

*PROVERA VOZILA U BAZI PODATAKA OVLAŠĆENOG SERVISA*
Ukoliko je automobil kupljen u Srbiji, tj. ukoliko ga prodavac tako predstavlja, bitno da se svi podaci provere u ovlašćenim centrima prodaje pomenutog brenda/modela. U većini slučajeva dovoljno je otići sa vlasnikom u ovlašćeno prodajno mesto. Tokom fizičke provere automobila neophodno je uraditi i proveru u bazi prodavca, tj. da se uporede brojevi šasije i motora, i proveri istorija „kretanja“ automobila po servisima.

PROVERA-VOZILA-U-BAZI-PODATAKA-OVLASCENOG-SERVISA

*POVERA VOZILA U AUTO MOTO SAVEZU SRBIJE*
Odlaskom na sajt AMSS možete naći obrazac i propratno objašnjenje o rokovima i načinu provere podataka vozila. Ova usluga se naplaćuje, pa je tako cena provere za vozila čije je poreklo neka od zemalja Evropske unije 8.000 dinara. Za vozila koja su poreklom iz SAD i Kanade provera će vas koštati 10.000 dinara. Za sve informacije se možete obratiti i na brojeve telefona Auto moto saveza.

POVERA-VOZILA-U-AUTO-MOTO-SAVEZU-SRBIJE

*PROVERA IDENTIFIKACIONIH BROJEVA VOZILA*
Proverom osnovnih identifikatora saznajte da li kupujete automobil sa podacima datim u registracijskom dokumentu i da li zaista kupujete automobil naveden u dokumentu. Može se desiti da kupite automobil iz inostranstva sa dokumentima koji su preuzeti od automobila koji je pretrpeo totalnu štetu. U tom slučaju jedini identifikator bi mogla biti oštećena pločica sa brojem šasije, dok su preostali identifikatori odstranjeni. Odstranjene identifikatore posle mogu upotrebiti na automobilu ukradenom, na primer, u Republici Srbiji, a koji je registrovan sa dokumentima iz inostranstva. U slučaju kupovine ovakvog automobila, vi u stvari kupujete ukradeno vozilo. Provere se vrše u milo kojem MUP-u.

*BROJ ŠASIJE*
Najvažniji broj automobila (godina proizvodnje) jeste BROJ ŠASIJE. Taj broj se mora slagati sa ostalim informacijama iz registracijskog dokumenta. Broj šasije je uglavnom utisnut blizu motora, na primer, na haubi, na prostoru koji odvaja motorni prostor od unutrašnjosti automobila, na podu vozila ili u prostoru prtljažnika. Proverite da li je broj menjan, neprofesionalno prekucan ili je na bilo koji način oštećena pločica sa brojem šasije.

broj sasije

*TIP MOTORA I BROJ GODINE PROIZVODNJE/FABRIČKI BROJ?*
Ove podatke ćete naći utisnute na bloku motora. Uporedite ih sa podacima iz registracijskog dokumenta koji obavezno mora sadržavati tip motora (odnosi se na registracijske dokumente koji su izdati posle 01. jula 2001 godine, a fabrički broj je takođe bilo obavezno navesti u registracijskom dokumentu do navedenog datuma). Ako ste u mogućnosti, takođe proverite fabrički broj motora. Budite sigurni da na pločicama sa utisnutim brojevima nema nikakvih oštećenja, kao i da broj motora nije
menjan. Ukoliko je broj motora oštećen, ako je korodirao, ili ako je pločica menjana, ne kupujte vozilo.

*TIP VOZILA (NALEPNICA)*
Nalepnicu ćete naći u motornom prostoru. Još jednom proverite sve podatke i uporedite ih sa onima na registracijskom dokumentu. Ukoliko nalepnica nedostaje, oštećena je ili nije pričvršćena na pravi način, verovatnoća da nešto nije u redu sa automobilom je veća (upitno poreklo, prethodne nesreće…). Ako nalepnica nedostaje, nadležni organ neće registrovati takav automobil.

MOTORA

*BROJ ŠASIJE ISPOD VETROBRANA/ŠOFERŠAJBNE*
Nemaju svi automobili broj šasije ispod vetrobrana/šoferšajbne, ali praksa pokazuje da ih je sve više. Menjanje i krivotvorenje tog broja je jako skupo i zahtevno, ali ako automobil poseduje broj na tom mestu, budite oprezni i svakako ga proverite.

BROJ NA SOFERCI

PROČITAJ I OVO!

bmw aukcija-2

BMW koji je proveo 35 godina na dnu reke ide na aukciju

Landau je mesto u Bavarskoj, a tamošnja policija je pronašla zanimljiv automobil, na dnu reke. …

Leave a Reply