25/05/2020 12:51:57 AM
NASLOVNA / ZANIMLJIVOSTI / Genijalno: Najskuplji “autić” na svetu

Genijalno: Najskuplji “autić” na svetu

Stara izreka kaže da muškarci nikada ne odrastu već samo njihove “igračke” postanu skuplje. Dok su za neke od nas igračke automobili, motocikli i slično, postoji i veliki broj onih koji se bave skupljanjem automobilskih modela u raznim dimenzijama (a među njima je i autor ovog teksta koji se može pohvaliti kolekcijom od nekoliko hiljada modela).

Beach Bomb  e

U svetu takvih modela Hot Wheels igra veliku ulogu. Još od osnivanja 1968. godine, Hot Wheels nudi veliku kolekciju raznih automobila po veoma pristupačnim cenama koje se u Americi prodaju po početnoj ceni od samo 99 centi. Međutim, jedan model je toliko vredan da može da košta koliko i novi Porsche 911 Turbo … naravno, pod uslovom ako ga pronađete u ponudi.

Beach Bomb  e

Tokom 1969. godine Hot Wheels je počeo sa radom na novoj kolekciji modela među kojima je bio i takozvani “Beach Bomb” (Bomba sa plaže), zanovan na Volkswagenu Type 2 “Microbusu” iz 1968. godine.

Beach Bomb e

Jedan od razloga popularnosti modela ovog proizvođača je ležao u podatku da su njegovi modeli mogli da budu korišćeni na setovima trkanja automobila, a to se pokazao kao problem za Beach Bomb. Naime, on ne samo što je imao pretežak prednji deo već je bio i poprilično uzak čime se nije mogla dobiti velika brzina na setovima trkanja. Hot Wheels je rešio problem tako što je proširio zadnji deo vozila i pomerio surferske daske iz prtljažnika u bočni deo.

Beach Bomb  e

Sudeći po inženjeru Džeku Parkeru, koji je bio zaposlen u Hot Wheelsu u spomenutom periodu, proizvođač je originalno planirao ponudu samo u Hong Kongu, a pre nego što je otkriven spomenuti problem je prozvedeno 41 prototip modela.

Većina njih su bili u metalik crvenoj boji, ali su dva završila i u rozoj boji. Spomenuti Parker je poklonio jedan od primeraka sinu za rođendan, a danas se oba modela nalaze u privatnom vlasništvu. Ukoliko se ikada nađu u prodaji, eksperti smatraju da bi tražena cena mogla preći cifru od 150.000 američkih dolara.

Nije loše za model koji je kao nov koštao samo 99 centi, zar ne?

Izvor: www.autorepublika.com

PROČITAJ I OVO!

Parkio Smarta u kuhinju da ga ne bi odneo uragan

Nakon što je opustošio Bahame, uragan Dorijan stigao je do obale Floride. Na Bahamima je …

Leave a Reply