NASLOVNA / VESTI / Deset velikih zabluda vrlo štetnih za Vaš auto

Deset velikih zabluda vrlo štetnih za Vaš auto

Deset-velikih-zabluda-1

Prevelika samouverenost i znanje koje to zapravo nije, postupci utemeljeni na pretpostavkama i netačnim informacijama mnoge vlasnike automobila dovode do situacija koje mogu ne samo da ih koštaju velikog novca već i da ugroze sigurnost vozača i putnika. Mnogi su, primera radi, uvereni da vožnja na rezervi goriva nije štetna, premda to znatno oštećuje automobil, a veliki broj ljudi veruje i da rizikuju eksploziju u automobilu ukoliko leti, pri velikim vrućinama napune rezervoar do kraja. Ove i ovakve zablude treba raščistiti.

1. Motor mog auta ne troši ni kapi ulja. Svaki motor troši motorno ulje, a njegova se potrošnja povećava sa starenjem kada uz izgaranje treba paziti i na curenje. Treći klipni prsten (strugač ulja), zadužen za struganje ulja sa zidova, kad klip ide iz gornje u donju mrtvu tačku, ne ostruže celokupni sloj ulja sa zidova cilindara. U protivnom počelo bi ubrzano trošenje, s rizikom zaribavanja motora. Zbog toga ta mala količina zaostalog ulja u sledećem ciklusu izgori, a istodobno se količina nadomešta kapanjem neizgorenog goriva iz cilindra.

2. Bolje s manjkom ulja, nego sipati različito. Svi aditivi i sva ulja na tržištu danas su potpuno kompatibilni i problemi sa mešanjem ne postoje. Nepotrebno je i pogrešno zazirati i od prelaska sa jednog motornog ulja na drugo. Pri tom je dobro promeniti pročistač, a nikakvo ispiranje motora nije potrebno niti preporučljivo. Ako se upali lampica ulja, odmah zaustavite motor i dolijte ulje, po mogućnosti istih ili sličnih karakteristika. Posebno je važno ulje doliti ako se smanji njegova količina ispod sredine na oznakama ‘min’ i ‘max’.

3. Leti se gorivo ne sme puniti do vrha. Potpuno je pogrešan zaključak da ovo povećava rizik od eksplozije.

4. Vožnja na rezervi nije štetna. Višestruko je štetno voziti automobil sa malo goriva u rezervoaru budući da je koncentracija nečistoća u gorivu najveća, bez obzira na to što gorivo prolazi kroz filter. Elektromotor pumpe, uronjene na dnu rezervoara, hladi se tim gorivom, pa se s manjkom goriva povećava rizik pregrevanja.

5. Na velikim vrućinama potrebno je sniziti pritisak u gumama. Pritisak u gumama uvek treba da bude na propisanom nivou. Šta više, ako se putuje sa dodatno opterećenim automobilom onda je potrebno gume napumpati na pritisak za puno opterećenje. Snižavanje pritiska u gumama leti dovodi do njihovog bržeg zagrevanja, deformisanja, trošenja i proklizavanja.

6. Gume treba zaštititi od izlaganja suncu. Savremene gume sadrže UV-stabilizatore kao i aditive protiv starenja, odnosno otporne su na sunčeve zrake. Nije ih potrebno pokrivati, ali bolje je za automobil da je u hladu.

7. Nema razlike u kvalitetu između zamenskih i originalnih delova. Daleko od toga da zamenski delovi nisu dobri, ako ispunjavaju BR sertifikat potpuno zadovoljavaju potrebe automobila u servisnom intervalu, ali nemaju “rezerve” za njegovo prekoračenje. Originalni delovi napravljeni od kvalitetnijih materijala i boljom tehnologijom dodatno su kontrolisani.

8. Niski obrtaji motora poželjniji od visokih. Najbolji je srednji režim okretaja u području najvećeg momenta (kod dizelaša oko 2500/min, kod benzinaca oko 3000/min). Kod niskih obrtaj loše je podmazivanje i hlađenje te lako dolazi do suvog trenja.

9. Kad auto duže stoji izvadite akumulator. Ovo akumulatoru produžava vek, na suvom je i ne prehladnom mestu, zaštićen od krađe. Pogrešno! Kad auto duže stoji preporučljivo je povremeno paljenje motora, radi zaštite njegove unutrašnjosti i dopunjavanja akumulatora, što štiti karoseriju.

10. Automobil manje rđa ispod cerade. Od cerade je više štete nego koristi osim ukoliko se ona ne koristi kao zaštita od grebanja i oštećenja. Ispod pokrova skuplja se vlaga, nema provetravanja pa vlažan ambijent traje danima. To pogoduje i stvaranju mikroorganizama, koji ispuštaju štetne materije, što ubrzava koroziju. Može doći i do štetnog ispuštanja boje cerade na lim.

Izvor: Autoportal.hr

PROČITAJ I OVO!

kineska g klasa mercedes

Kineska G klasa košta 6000 evra

Sviđa vam se otmeni Mercedes G klase, ali nemate 166.000 evra za ispunjenje sna? Ne …

Leave a Reply