NASLOVNA / ZANIMLJIVOSTI / Beograđanin potrošio 300.000 evra na tri BMW-a, SVA TRI SE POKVARILA!

Beograđanin potrošio 300.000 evra na tri BMW-a, SVA TRI SE POKVARILA!

Iako stara vest još uvek mnogo interesantna. Kako se može osećati neko ko je platio 300.000 evra za tri BMW-a, sva tri su mu crkla, a u “Delta motorsu”, uvozniku, zastupniku i serviseru nemačkog brenda za Srbiju, tretiraju ga kao da im je dao 30 evra i na sve moguće načine pokušavaju da ga prevare. Beograđanin Nikola Čulić je ljut, ogorčen, zaprepašćen… Dodajte šta god hoćete i nećete pogrešiti. Ova nesvakidašnja priča počinje 2007. godine, kada je Čulić kupio svoj prvi BMW u “Delta motorsu” – “X5” za oko 100.000 evra. Vozilo je redovno održavano i servisirano u “Delta motorsu”, a onda je na 103.000 pređenih kilometara, samo 3.000 nakon isteka garancije, pukao lanac na motoru.

79321_nikola-culic-bmw-13_f

Priču dalje nastavlja Nikola Čulić:
– U ovom slučaju “Delta motors” je ispao relativno korektan, znatno su umanjili troškove zamene motora i tu se priča završila. Ta kola imam i dalje i rade, ali uz probleme koje ni dan-danas nisu uspeli da reše. Naime, kad se otvore sva četvora vrata i gepek, na primer kad se pere auto, kompjuter se sam resetuje i onda svaki put moram iznova da podešavam sve parametre. Dovoljno da čoveka strašno iznervira, posebno što su kola tolike vrednosti. Onda je Nikola, kako kaže, načinio veliku grešku i 2011. kupio novi BMW – “640i” kabrio, u vrednosti 110.000 evra.

– Tu su problemi počeli bukvalno već na prvom semaforu. Pojavio se problem sa motorom koji u “Delta motorsu” nisu uspeli da reše ni za punih osam meseci, a na sve su se nadovezali i problemi sa krovom, prozorima. Na kraju, predložili su mi da po sistemu staro za novo uzmem treći BMW, na šta sam pristao samo da se ne bih zlopatio sa postojećim, i ponovo sam 2012. uzeo vozilo vredno 130.000 evra – priča Čulić.

Kod tih trećih kola kap je prelila čašu.

– Uzeo sam BMW “640d XD” kabrio i ni sam ne znam koliko puta sam morao da ga vozim u servis “Delta motorsa” sa reklamacijama najrazličitije vrste (pogledajte okvir). Konačno, na pređenih 94.000 kilometara crkao je motor. Kvar je bio toliko veliki da su u “Delta motorsu” konstatovali da motor mora da se zameni. Od tog dana počinje moje preganjanje sa firmom od koje sam kupio sva tri BMW-a i njihovi pokušaji da me prevare i uskrate mi prava koja po ugovoru imam na sve moguće načine.

Odgovor “Delta motorsa”: Vozilo se nasilnički koristi

Na pitanja Zaštitnika potrošača iz “Delta motorsa” stigao je kratak odgovor koji prenosimo u celosti:
– U pitanju je polovno vozilo staro četiri godine, koje se koristi na neodgovarajući i neadekvatan, usuđujemo se da kažemo čak i nasilnički način, u šta možete da se uverite pregledom snimaka na “Jutjubu” koje je vlasnik postavio. I pored toga, servis “Delta motors” maksimalno profesionalno i korektno svaki put izvrši servisnu intervenciju u skladu sa klijentovim zahtevima, iako nimalo nije jednostavno popravljati vozilo koje se ekstremno koristi. Desilo se jednom da je čak i kompletan automobil bio uništen i izgreban, a na nekoliko mesta probušen platneni krov.
Čulić na ovo odgovara da vozilo održava isključivo kod njih, a oni to valjda čine u skladu sa garancijom. Samo jednom je bilo potpuno izgrebano. To je uradio nepoznati počinilac dok je bilo parkirano na javnom parkingu, što je prijavljeno policiji. Takođe, ističe da je navodna nasilnička vožnja notorna laž.

79320_nikola-culic-bmw-03_f

Čulić napominje da je gotovo deset godina klijent “Delta motorsa” i da se za to vreme nije desilo da vozilo koje je izašlo sa servisa nije vraćeno na reklamaciju na obavljene radove.

– Najveći problem se dogodio sa trećim kolima, kod zamene motora, prilikom koje sam primetio da su na novi motor ugrađeni delovi sa starog motora, kao što su kaiš, dizne i slično. To sam video svojim očima, kada sam se vratio na reklamaciju usled nedovršenih radova, kao što je nedostatak pojedinih zavrtnjeva, otvorenog, a nesastavljenog dela vozila u kome se nalaze osigurači, zaostalog otpada koji sam zatekao u vozilu. Tada sam doživeo ono što nisam ni sanjao da može da se desi u bilo kojem servisu, a pogotovo u servisu generalnog zastupnika za jednu zemlju – kaže Čulić i nastavlja:

– Zbog sumnji izazvanih time da je ovo već drugo vozilo na kojem se menja motor i kojem vek trajanja nije bio ni 100.000 kilometara, insistirao sam da mi nakon servisa otvore i pokažu filtere da se uverim da su zaista promenjeni. To su morali da učine, a ja sam ostao bez teksta jer nijedan filter nije zamenjen i veliko je pitanje da li je ikada i menjan, osim filtera za ulje koji je stigao uz novi motor.

Takođe, kaže naš sagovornik, sumnja i da ulje nikada nije menjano.

– Mislim da su prilikom servisa samo dolivali ulje i resetovali kompjuter. Zbog toga je i došlo do havarija na motorima. Sve u svemu, zaprepašćen sam načinom na koji me tretiraju, s obzirom na to koliko sam im novca ostavio za pomenute automobile, od kojih, kako se ispostavilo, nijedan nije bio ispravan. Pa zar treba da dam 100.000 evra da bih prešao 100.000 kilometara – zaključuje Čulić.

Slagali ga za garanciju
Nikola Čulić optužuje “Delta motors” i da su ga doveli u zabludu prilikom kupovine vozila.
– To se odnosi na garanciju, tačnije “BMW mobiliti” uslugu, za koju su mi rekli da je sastavni deo garancije od četiri godine. Ipak, na veoma tužan način sam se uverio da je istekla nakon dve godine kada sam prvo ostao bez podrške na putu, a potom i mesec dana bez svog vozila, kao i bez obaveznog zamenskog, što mi je prouzrokovalo dodatne troškove – objašnjava Čulić.
Takođe, kada je menjan motor, pokušali su da mu “prodaju” priču da novi ima garanciju samo još nekoliko meseci, do isteka garancije automobila, umesto dve godine od ugradnje.

79319_dsc-4969_f

Da se nešto čudno dešava u “Delta motorsu”, Čulić dokumentuje i sa dva različita računa koja je dobio nakon zamene motora.
– Iako je automobil u garanciji, oni su mi izdali račune da bi se videla kolika je vrednost obavljenih radova. I tu ništa ne bi bilo sporno, pošto su oni snosili sve troškove, da jedan račun nije glasio na 1,8 miliona dinara, a drugi na 2,2 miliona, dakle punih 400.000 dinara više, što je za mene neobjašnjivo – navodi naš sagovornik.

Nije dobio zamensko vozilo
Kakav je tretman “Delta motorsa” bio prema Nikoli Čuliću on potkrepljuje i činjenicom da za sve vreme silnih kvarova i popravki, tokom kojeg je vozilo bilo u servisu, nijednog trenutka nije dobio zamensko vozilo, na šta ima pravo po ugovoru. To mu nije omogućeno čak ni kada je ove godine od 30. januara do početka marta čekao na zamenu motora.

79318_auto_f

Neki od kvarova zbog kojih je treći BMW morao na servis
– ne rade kamere, u nekoliko navrata
– crevo za usisavanje vazduha ne stoji dobro
– čuje se zvuk iz točka
– zamena regulatora pritiska turbine
– zamena odbojnih guma
– iskrzao se konac krova
– pojas na vozačevom sedištu menjan više puta
– ne rade komande za radio na volanu
– sirena ne radi, posle zamene ponovo ponekad ne radi
– krov se ne podiže i spušta kako treba
– zamena pojačala
– zamena spoljne obloge naslona
– eliminisanje zvukova na šasiji
– zamena lambda sonde
– prskalice vetrobrana ne prskaju svaki put
– jednom propala kočnica
– kvar masažera sedišta “bezbroj” puta
– čuje se škripa kada se vozi nizbrdo
– ljušti se prednji branik
– staklo levih vrata krči kada se podiže i spušta
– stakla se posle podizanja ne spuštaju do kraja kada se vraćaju
– zvučnik u levim vratima zuji
– gepek se teško zatvara
– dešava se da se auto sam upali
– prskalica u braniku se ne vraća u branik
– čudan zvuk u desnom točku kada se pređe preko neke neravnine
– naslon za ruku ponekad neće da se otvori
– fali jedan šraf na prednjem braniku
– kada je vlažno vreme ili posle pranja dešava se da ne rade displej na centralnoj konzoli i kamera
– klaparanje i zveckanje iz zadnjeg dela vozila tokom vožnje
– čudan zvuk kada se vozi brže od 100 km na sat
– lupka daska na gepeku sa unutrašnje strane
– krov neće da se spusti daljinskim
– kada padne kiša ugasi se muzika, ako kiša nastavi da pada ugasi se kompletna struja

PROČITAJ I OVO!

bmw aukcija-2

BMW koji je proveo 35 godina na dnu reke ide na aukciju

Landau je mesto u Bavarskoj, a tamošnja policija je pronašla zanimljiv automobil, na dnu reke. …

Leave a Reply