NASLOVNA / ZANIMLJIVOSTI / 5 saveta kako prepoznati automobil koji je bio poplavljen

5 saveta kako prepoznati automobil koji je bio poplavljen

Današnja tema ove kolumne biće vezana za to kako prepoznati automobil koji je bio poplavljen. Posle sedam upita u poslednja dva meseca na našoj Facebook stranici, da li možemo da napišemo nešto o tome kako prepoznati automobil koji je bio poplavljen, sedoh, skuvah kafu i reših da napišem koji bi to bili moji i saveti iskusnijih od mene na ovom polju. Pa da počnemo.

autombili-iz-polave-poplavljen

Smrad u automobilu
Jedan od mirisa, ili bolje reći smrad koga se automobili koji su bili poplavljeni nikako ne mogu otarasiti jeste smrad buđi. Naime, automobili koji su bili dugo u vodi teško se suše, i sam postupak sušenja dugo traje, što na kraju rezultuje pojavom buđi na određenim mestima unutar automobila. Da bi se ovaj problem rešio dobro poznate radnje koje se bave pranjem tepiha znaju da koriste skupe hemikalije kako bi ubile pomenuti smrad, međutim i posle toga miris hemikalija koji je veoma jak teško se, čak i nakon godinu dana može „izvetriti“. Ukoliko kupujete automobil, nije bitno da li je leto ili zima, zatvorite sve prozore i uključite grejanje, izađite iz automobila, sačekajte 15tak minuta i ponovo uđite u automobil. Bilo da je buđ ili smrad od hemikalija u pitanju, osetiće se. Međutim, šta uraditi ako je automobil podlegao odstranjivanju smrada pre više od godinu dana? Jedan od obaveznih pregleda unutrašnjosti jeste tepih tj. njegovi rubovi koji mogu da se razlikuju u boji, što se svakako jedna od posledica jake reakcije sa hemikalijama.

smrad-automobila

Korozija
Automobili u godinama, koji su prešli više stotina hiljada kilometara zbog amortizacije u nekim slučajevima su podložni koroziji, sa opaskom da je korozija vezana za eksterijer. Ono što morate da znate jeste, da korozija unutar kabine čak i nakon 30 godina rabljenja automobila ne bude prisutna. Naravno ako automobil nije bio potopljen. Međutim, ukoliko je bio potopljen, koroziju je moguće primetiti u donjim tačkama kabine. U tom slučaju najbolje je detaljno pogledati gepek i prostor oko rezervnog točka ukoliko ga automobil poseduje. Opet se vraćamo na rubove tepiha koji se mogu podvrnuti te ujedno možete pogledati i detaljno pregledati kakvo je stanje ispod njih. Za kraj obavezno pogledajte šine sedišta i prostor ispod sedišta (koristite ogledalo i baterijsku lamu ako je nepristupačno). Kako su pomenute šine presvučene najtanjim slojem zaštite, korozija istih bi mogla da ukaže na to da je automobil bio potopljen.

korozija

Promena tepiha, neba i presvlaka
Ukoliko se radi o skupom automobilu, izvlačenje vlage i korišćenje hemikalija ne dolazi u obzir. Vlasnici u tom slučaju pribegavaju promeni tepiha, neba i presvlaka. U slučaju da je automobil stariji od 6-7 godina, lako se može ustanoviti da se radi o novim već pomenutim elementima. Amortizacija oko prostora stopala, bilo da se radi o vozačevom ili suvozačevom mestu, treba najdetaljnije da se pregleda, jer u koliko je automobil vožen više od 6-7 godina, znakovi amortizacije i rabljena moraju da budu prisutni (izlizanost tepiha na pojedinim mestima recimo). Ukoliko se osvrnemo na presvlake, u većini slučajeva budu promenjene sa onim ručno šivenim. U tom slučaju treba obratiti pažnju na nesavršenstva u šivenju nastala ljudskom greškom, i opet da se ponovimo, ukoliko sve deluje da je novo a automobil je u „godinama“ postoji velika verovatnoća da se radi o automobilu koji je bio potopljen.

tepih

Problem sa elektronikom
Ukoliko automobil poseduje neku od grešaka vezanu za elektroniku, koju majstor ne može niti da izbriše niti da otkloni, moguće je da se radi automobilu koji je bio potopljen. Kako instalacije prve stradaju od strane korozije, obavezno je proveriti da li svi pokazivači i sva svetla rade, kako spolja tako i iznutra, potom da li ventilacija i klima rade, zajedno sa upaljačem. Tokom testiranja automobila pre kupovine, obavezno pri paljenju oslušnite da li automobil, tj. njegova elektronika proizvodi neočekivane zvukove, ili neočekivan smrad paljevine, koji može da ukaže na neispravnost elektronike.

elektronika

Ostaci prljavštine
Ukoliko je automobil bio potopljen postoje mesta u automobilu koja nikako ne mogu da se otarase vlage. Čak i kad bi voda posle nekog vremena i isparila, zbog prljavštine koju je nosila, ostavljala bi iza sebe tragove prljavog (zemlje). Naime, kod automobila koji su dogo bili u vodi, ista ta voda u mutnom stanju ulazila bi u unutrašnjost farova, instrument table i drugih teško zaptivenih elemenata. Tokom procesa sušenja, voda koja bi isparila ostavljala bi tragove prljavštine za sobom koju možete videti golim okom.

far-prljavsina-polava

Za kraj savetujemo vam i proverenog majstora. Kako je naša zemlja u proteklih nekoliko godina pretrpela veliki broj ozbiljnih poplava, tako je i broj automobila koji su bili potopljeni veliki. Popravka istih tih automobila bila je vršena upravo kod istih tih majstora, koji su za taj period, može se reći prakse, ispekli zanat i na prvu mogu reći da li je, ili pak nije bio potopljen automobil. I da ne zaboravimo, uzimanjem saobraćajne dozvole i provere u Supu, možete videti da li je i kada je došlo do promene registracije, tj. da li je u tom periodu opština na kojoj je automobil bio registrovan bila ujedno i pod udarom poplava.

Pogledajte trailer za naš film “CARS – MEANING OF LIFE”

PROČITAJ I OVO!

Parkio Smarta u kuhinju da ga ne bi odneo uragan

Nakon što je opustošio Bahame, uragan Dorijan stigao je do obale Floride. Na Bahamima je …

Leave a Reply