02/03/2024 11:26:55 PM
NASLOVNA / VESTI / VIDEO: Upoznajte JLTV – zver koja će zameniti legendarnog Hummer-a

VIDEO: Upoznajte JLTV – zver koja će zameniti legendarnog Hummer-a

U punom opterećenju ima deset tona, a u vožnji je nezaustavljiv.

Hummer je kraju svog životnog ciklusa, a zameniće ga nova zver, koja svojim mogućnostima donosi drastičan napredak. Ime mu je JLTV ili duže Joint Light Tactical Vehicle, a potpisuje ga Oskosh Defense. Pritom pojam Light uzmite sa rezervom, jer ovo vozilo je sve samo ne lagano. Priča za sebe je M-ATV, monstrum specijalno razvijen za američke akcije u Avganistanu, a koji predstavlja trenutno ono najmoćnije što četiri točka u američkoj vojsci nude.

Roman Mica je jedan od samo nekolicine civila koji su imali priliku da se pobliže upoznaju sa novitetom. Nakon što je test poligonom prokrstario u vojnom Hummeru i M-ATV vozilu, red je došao na JLTV, kojeg je imao priliku i sam da provoza. Nažalost, budući da se radi o vojnom novitetu, pogled u kabinu nije nam dozvoljen, ali sudeći po Romanovim utiscima, sigurno ne razočarava.

JLTV-1

Osim što je prerastao Hummera u svakom pogledu, JLTV ispravlja i najveće mane prethodnika. Naime, posebna pažnja posvećena je bezbednosnom aspektu, pa tako novo vozilo pruža puno bolju zaštitu putnika. Svi koji su gledali filmski hit Black Hawk Down znaće o čemu govorimo. Kad su terenske sposobnosti u pitanju dovoljno je reći da prilagodljivo oslanjanje dozvoljava svakom točku hod od 20 inča, odnosno više od pola metra.

Jedina klasika vezana je uz pogon. JLTV pokreće modifikovani General Motorsov 6.6 V8 turbo-dizelaš. Iako inače daje i do 437KS, vojna verzija je zbog dugovečnosti prigušena na 345KS.

Oskosh Defense ima trenutno narudžbinu za 5.000 primeraka. Ako se američka vlast zaista odluči za JLTV to znači da će krajem sledeće godine krenuti narudžbina još 17.000 primeraka. Sveukupne američe potrebe su na minimalno 55.000 ovakvih vozila. A poznata je i cena, koja se kreće od početnih 250.000 USD.

Izvor: Index.hr

PROČITAJ I OVO!

vozacki-ispit-nesreca

Video – E ovako se pada na vozačkom ispitu

U poznijim godinama je teže učiti, a to se posebno vidi u veštinama gde su …

Leave a Reply