17/07/2024 11:30:23 AM
NASLOVNA / VESTI / VIDEO: Kako vazdušni jastuk spašava živote

VIDEO: Kako vazdušni jastuk spašava živote

Gotovo svi novi automobili standardno dolaze sa vazdušnim jastucima, ali putevima i dalje saobraća izuzetno puno automobila bez ovog elementa bezbednosne opreme, koji je izmišljen pre više od pola veka.

Još do pre desetak godina bilo je moguće kupiti novi automobil bez vazdušnih jastuka. Jeftini kompakti su eventualno imali vozačev vazdušni jastuk, dok su putnici pozadi mogli samo da sanjaju o ovom elementu bezbednosti. Podsetimo, u Evropi se vozački vazdušni jastuk opcijski nudio tek početkom 1990-tih, a primera radi Audi je čekao do 1994. godine.

Vazdušni-jastuk-1

Zajedno sa ABS sistemom i pojasom, to su dodaci kojima možemo pripisati milione spašenih života. Ako se koriste u kombinaciji s pojasem, prednji vazdušni jastuci smanjuju verovatnost teških povreda u saobraćajnoj nesreći za čak 68%. Pritom, ako kupujete polovni automobil kod provere automobila proverite da ima automobil još uvek ima vazdušne jastuke ili ih je tokom eksploatacije “izgubio”.

Vazdušni jastuk je patentiran još početkom 1950-tih, a početkom 1970-tih pojedini američki proizvođači počinju da vazdušni jastuk nude kao opciju. 1988. godine vozački vazdušni jastuk je standardan u pojedinim Chryslerovim modelima. Još 1984. godine američka vlada predlaže obavezu standardne ugradnje vazdušnih jastuka u automobile proizvedene nakon 1989. godine, ali zakonska regulativa je definisana deceniju kasnije.

U Evropi se o vazdušnim jastucima još kasnije počelo razmišljati. 1980-tih Mercedes ih opcijski ugrađuje u S klasu, a Porsche prvi u svetu serijski ugrađuje (1987. g) vozački i suvozački vazdušni jastuk na modelu 944. Peugeot za model 306 ni ne nudi vaudušne jastuke do druge polovine 1990-tih, a Audi ih ne nudi ni na svom najpopularnijem modelu 80/90.

Polovinom 1990-tih razvija se ideja o dodatnim vazdušnim jastucima, pa tako Volvo prvi od 1995. godine u model 850 ugrađuje bočne vazdušne jastuke. Početkom novog milenijuma na scenu dolaze vazdušne zavese, a zatim počinje da se razmišlja i o zaštiti putnika na zadnjim sedištima. Danas, uz vazdušni jastuk za kolena kao i onaj u pojasu, automobil je moguće opremiti sa 10 i više vazdušnih jastuka.

Na tržištima u razvoju, posebno u Latinskoj Americi i Indiji, brojni renomirani proizvođači i dalje prodaju modele bez vazdušnih jastuka. Takvi automobili na crash testu “osvajaju” redovno 0 zvezdica. Sa razlogom.

Izvor: Index.hr

PROČITAJ I OVO!

vozacki-ispit-nesreca

Video – E ovako se pada na vozačkom ispitu

U poznijim godinama je teže učiti, a to se posebno vidi u veštinama gde su …

Leave a Reply