NASLOVNA / HOT / Zbog VW-a pod lupom i drugi nemački proizvođači?

Zbog VW-a pod lupom i drugi nemački proizvođači?

Nemačka vlada zatražila je od proizvođača automobila iz te zemlje pouzdane informacije kako bi utvrdila da li su i oni bili umešani u lažiranje podataka o emisiji štetnih gasova u automobilima. Poziv nemačkih vlasti je usledio nakon što je Volkswagen priznao da je u SAD prodao skoro 500.000 automobila sa softverom koji isključuje kontrolu emisije štetnih gasova u svakodnevnoj vožnji, a uključuje kada vozilo prolazi testove emisije.

vw_tdi_logo_1

“Očekujemo od proizvođača pouzdane informacije kako bi Federalna agencija za transport (KBA) mogla da istraži da li su se slične manipulacije dogodile u Nemačkoj ili u Evropi”, izjavio je portparol nemačkog ministarstva za zaštitu životne sredine, Andreas Kubler, na konferenciji za novinare.

Istovremeno, portparol nemačkog ministra za saobraćaj je rekao da još nije poznato da li se slična prevara dogodila u Evropi. Zbog najnovijeg skandala, tržišna vrednost Volkswagena je u ponedeljak 21. septembra smanjena za 15 milijardi evra, a do podneva, akcije VW-a su izgubile više od 20 odsto vrednosti, završivsi na trogodišnjem minimumu od 126,35 evra.

vw_dizelasi_1

U saopštenju Volkswagena objavljenom u nedelju, navodi se da je američka Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) tokom testiranja VW automobila na dizel “detektovala manipulacije koje krše američke ekološke standarde”, kao i da bi se zbog toga nemački proizvođač mogao suočiti sa kaznom u iznosu do 18 milijardi dolara.

Nakon oglašavanja američkih regulatora, generalni direktor kompanije, Martin Vinterkorn, uputio je izvinjenje, navodeći da je njegova grupacija naredila istragu tog slučaja. “Upravni odbor je najnovije otkriće shvatio veoma ozbiljno. Lično mi je izuzetno žao što smo ugrozili poverenje naših kupaca i javnosti. U potpunosti ćemo sarađivati sa regulatornim agencijama”, izjavio je Vinterkorn.

PROČITAJ I OVO!

Audi najavljuje šest RS modela

Audi Sport je imao prometnu godinu zahvaljujući svojim S modelima, ali najbolje tek dolazi. Audijevo …

Leave a Reply