NASLOVNA / KONCEPTI / Zašto je nova Astra toliko lakša?

Zašto je nova Astra toliko lakša?

Prilikom razvoja i konstruisanja novih modela veliki značaj pridaje se smanjenju mase. Lakši automobil troši manje goriva i manje zagađuje okolinu, što je bitna stavka na listi svakog proizvođača. Nova generacija Astre bazirana je na potpuno novoj arhitekturi. Karoserija je primetno tanja, a pogon čine, u pogledu mase i emisije CO2, optimizovani aluminijumski motori, pa je automobil i 120 do 200 kg lakši od prethodnika.

tanja_karoserija_za_laksu_astru_1

Uzor za jedanaestu generaciju Opelovog modela iz niže srednje klase bio je koncept Monza, predstavljen na sajmu u Frankfurtu 2013. Nova mehanička arhitektura vozila igra odlučujuću ulogu u gubitku težine: školjka karoserije i konstrukcija su preko 20 odsto lakše, tako da je njihova masa smanjena sa 357 na 280 kilograma. Dodatnih 50 kilograma je ušteđeno na dizajniranju komponenti “šasije”, kroz upotrebu čelika male mase a visoke ili izuzetno visoke čvrstoće, kao i zahvaljujući modifikaciji prednjeg i zadnjeg ogibljenja.

Dalje mere optimizovanja dimenzija i mase uključuju kraće prednje i zadnje prepuste, kao i do 25 odsto lakši izduvni sistem, koji sam donosi uštedu od 4,5 kilograma. Točkovi i pneumatici manjih dimenzija umanjuju težinu vozila i do 11,5 kilograma. Isto se odnosi i na kočnice. S obzirom da kočioni sistem sada mora da se izbori sa manjom masom, bilo je moguće primeniti kompaktnije rešenje, koje je čak 10 kilograma lakše.

tanja_karoserija_za_laksu_astru_3

Još jedna pogodnost, kada je efikasnost u pitanju, odnosi se na novu generaciju motora. Oni se odlikuju kompaktnim dizajnom. Na primer, novi 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo motor, koji svoju premijeru ima upravo u novoj Astri, znatno je manje mase u odnosu na aktuelne odgovarajuće jedinice. Samo njegov aluminijumski blok lakši je deset kilograma od rešenja od livenog gvožđa, kod prethodnika. Redukovana težina takođe doprinosi poboljšanju agilnosti, u isto vreme štedeći gorivo i smanjujući emisiju CO2. Još jedan novajlija je 1.0 Turbo motor koji dolazi u kombinaciji sa Easytronic 3.0 transmisijom. Trocilindraš sa 77 kW/105 ks prema fabričkim podacima troši u kombinovanom ciklusu 4,2 litra goriva na pređenih 100 kilometara, uz emisiju CO2 od 96 g/km.

tanja_karoserija_za_laksu_astru_2

Enterijer je takođe prošao kroz „fitnes“ program. Nakon pet godina rada, razvojni tim je predstavio sedišta namenjena za kompaktnu klasu automobila, koja su funkcionalnija i komfornija a u isto vreme obezbeđuju više prostora u kabini i uštedu u masi. Ovo je omogućeno upotrebom lakših poliuretanskih pena i čelika izuzetno visoke čvrstoće, koji se nalazi ispod tapacirunga sedišta. Na taj način je ostvarena ukupna ušteda od oko deset kilograma u odnosu na prošli model, kada su prednja i zadnja sedišta u pitanju.

PROČITAJ I OVO!

Audi najavljuje šest RS modela

Audi Sport je imao prometnu godinu zahvaljujući svojim S modelima, ali najbolje tek dolazi. Audijevo …