NASLOVNA / VESTI / Zašto u Srbiji benzin i evrodizel ne pojeftinjuju

Zašto u Srbiji benzin i evrodizel ne pojeftinjuju

Zašto-gorivo-ne-pojeftinjuje-1

Kako prenosi RTS, u poređenju sa zemljama regiona po ceni benzina, Srbija je na sredini liste, ali je po ceni evrodizela u samom vrhu. Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović rekao je za RTS da je politika akciznog oporezivanja od 2012. do 2015. napravila novi odnos u opterećenju derivata i dovela do toga da imamo i negativne efekte.

Od polovine jula cene sirove nafte na svetskom tržištu uglavnom padaju, a slabi i dolar u poređenju s evrom – što znači da su se stekli svi uslovi da gorivo i na našim pupama može da pojeftini – prema računici, najmanje od pet do sedam dinara.

U poređenju sa zemljama regiona po ceni benzina, Srbija je na sredini liste, ali je po ceni evrodizela u samom vrhu.
Međutim, naftni prometnici ne smanjuju cene.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije rekao je za RTS da je u Makedoniji naknada za formiranje obaveznih rezervi deset puta manja nego u Srbiji, a akciza dvostruko manja nego u Srbiji.

“Osnovni razlog zašto se Srbija, kada su u pitanju cene dizela i TNG-a, nalazi na tom mestu, je državno zahvatanje. Politika akciznog oporezivanja koja je od 2012. do 2015. napravila novi odnos u opterećenju derivata je dovela do toga da imamo i negativne efekte”, rekao je Mićović.

Budžet sigurno oseća povećanje priliva, povećan je iznos akciza koje se naplaćuju, kaže Mićović.

“Ali siguran sam i Udruženje naftnih kompanija je ubeđeno da je manja prodaja zbog negativnih efekata, da je ukupna potrošnja manja”, istakao je Mićović.
Mićović zaključuje da bismo promeniom akcizne politike mogli da se dovedemo na nivo proseka zemalja i da povećamo prodaju.

Izvor: Rts.rs

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …

Leave a Reply