NASLOVNA / VESTI / Za samo 7 hiljada evra u bliskoj budućnosti automobil će voziti vas

Za samo 7 hiljada evra u bliskoj budućnosti automobil će voziti vas

Mnogi veliki proizvođači automobila, ali i Google, rade na tehnologiji robotizovanih vozila, predviđajući da će se prvi takvi automobili pojaviti na putevima do 2020. Sve njih mogla bi da iznenadi mala američka kompanija Cruise koja najavljuje sopstveni sistem koji će, kako navode, biti dostupan već 2015. godine.

 

116794073753c37d4bbbf66691525130_640x35485

Tehnologija samoupravljajućih vozila najčešće se vezuje za velike kompanije koje su u mogućnosti da ulože ogromne sume novca u razvojno-istraživačke projekte. Ipak, manje i fleksibilnije firme sa znatno skromnijim novčanim sredstvima ponekad su u stanju da preduhitre velike igrače.

 

Novo ime u oblasti sistema robotizovanih vozila je firma Cruise, koja je angažovala inženjere robotike sa prestižnog Masačusetskog tehničkog instituta (MIT). Ono što ovu kompaniju razlikuje od velikih proizvođača automobila, jeste mogućnost ugradnje njihovog sistema u bilo koji postojeći model automobila.

 

187163561553c37d4e77b82284362641_640x34585

Njihov sistem RP-1 još uvek je u fazi prototipa i omogućuje delimično robotizovanu vožnju. Sastoji se od tri osnovna podsistema: senzora, kamera i radar koji su postavljeni na krov automobila, zatim kontrolora upravljača, komandi gasa i kočnice i najzad centralne kompjuterske jedinice koja predstavlja mozak čitavog sistema.

 

Tvorci RP-1 kažu da je on zamišljen tako da vozač može da ga uključi i isključi po potrebi tokom vožnje autoputem, u određenim trenucima kada želi ili ima potrebu da prepusti automobilu komande.

 

Osnivač i izvršni direktor kompanije, Kyle Vogt, nije izneo više detalja o ovom projektu, ali je u promotivnom videu objasnio da je osnovna ideja da se poveća bezbednost u saobraćaju i smanji broj nastradalih:

 

 

U kompaniji Cruise očekuju da će sistem moći da ponude tržištu već 2015. po ceni od 10.000 dolara (oko 7.000 evra). Ipak, da bi ova i slične tehnologije mogle da se koriste u vozilima koja učestvuju u saobraćaju biće potrebno doneti odgovarajuće zakone.

 

Za sada su prvi takvi koraci već načinjeni u Kaliforniji, koja je usvojila propise o registraciji robotizovanih automobila, a čitav set zakona iz ove oblasti biće donet početkom 2015. godine.

 

Izvor

 

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …

Leave a Reply