NASLOVNA / VESTI / Yugo – uspon i pad najgoreg automobila

Yugo – uspon i pad najgoreg automobila

Knjiga “Yugo – uspon i pad najgoreg automobila u istoriji” (The Yugo – The Rise and Fall of the Worst Car in History) Džejsona Vujića, amerikanca sa jugoslovenskim korenima, od sada je dostupna i na našem jeziku.

 

yugo

Yugo je u Sjedinjenim Državama odavno prestao da bude samo neuspešan izvozni proizvod nekadašnje jugoslovenske automobilske industrije. On je postao širi društveni fenomen, predmet interesovanja umetnika, filmski protagonista – i najzad književna tema.

 

Iza provokativnog naslova knjige nalazi se želja autora da objasni kako je prvi automobil iz jedne komunističke zemlje koji je prošao stroge tehničke testove u SAD, od početnog prodajnog uspeha u prvoj godini, na kraju postao predmet podsmeha.

 

Vujić traži odgovor na pitanje kako se dogodilo da se od “pristojnog, jeftinog automobila, Yugo pretvori u negativnu ikonu pop kulture” i zašto je proglašen za najgori automobil svih vremena iako to nije bio.

 

Njegovo istraživanje potkrepljeno je činjenicama iz relevantnih novina i časopisa, kao i razgovorima koje je autor obavio sa učesnicima projekta Yugo America, sa jedne, i ljudima iz Zastave, sa druge strane.

 

Autor Džejson Vujić je asistent na koledžu Bridžvoter u američkoj saveznoj državi Virdžiniji, gde predaje istoriju istočne Evrope.

 

Izvor

PROČITAJ I OVO!

Audi najavljuje šest RS modela

Audi Sport je imao prometnu godinu zahvaljujući svojim S modelima, ali najbolje tek dolazi. Audijevo …

Leave a Reply