07/07/2020 12:44:23 AM
NASLOVNA / HOT / Wartburg 353 proslavlja 50. godina!

Wartburg 353 proslavlja 50. godina!

Wartburg 353 je ostavio veliki trag u auto-industriji iako je reč o skromnom, jeftinom automobilu sa dvotaktnim agregatom. Neku su ga zvali i “istočni Audi”, ima svoju grupu fanova, postoje ćak i pesme o njemu, a neretko je bio i predmet raznih šala. Ovaj simpatični automobil je predstavljan davne 1965. godine. Imao je relativno jednostavnu pontonsku karoseriju, ali je zadržao snažnu šasiju sa dijagonalnim oslanjanjem zadnjih točkova. Pogon je dobijao od trocilindričnog dvotaktnog agregata zapremine 1.000 kubika koji je bio uparen sa četvorostepenim menjačem.

wartburg_353_50_godina_1

Kabina je nudila dosta prostora za putnike, dok je gepek bio dovljno prostran i za duži put. Naravno govorimo o vremenu kada su standardi bili znatno niži. Za to vreme kvalitet izrade je bio korektan, svakako bolji od većine automobila iz Istočne Evrope, pa je vrlo brzo postao popularan među kupcima širom istočne Evrope, a bio je čak izvožen i širom evrope.

wartburg_353_50_godina_2

Wartburg 353 je tri puta doživeo fejslift, imao je tri karoserijske varijante, a mnogi ne znaju da je postojao u “Deluks” verziji koja je imala krovni otvor, svetla za maglu, a mogli su da se dokupe alarm i centralna brava.

wartburg_353_50_godina_3

Kako je dvotaktni motor za rad koristio smešu benzina i specijalnog ulja koje se sipalo u rezervoar zajedno fabrika je savetovala vozačima da pre vožnje promućkaju rezervoar tako što će snažno zaljuljati zadnji deo vozila. Dobro naštelovan i “zdrav” agregat sa dobrim odnosom ulja i goriva zapravo nijepreviše dimio, posebno tokom konstantnog opterećenja.

wartburg_353_50_godina_4

Kako bi bio potpuno jednostavan, fabrika se odlučila za dvotaktni motor koji je imao svega sedam pokretnih delova – tri klipa, tri klipnjače i radilicu. Eh da, kočenje motorom nije bilo moguće, jer je postojao tzv. slobodni hod, pa pri usporavanju točkovi nisu delovali na motor.

Imali ste Wartburg 353? Koju verziju? Podelite svoje iskustvo sa nama i ostalima.

PROČITAJ I OVO!

Novizakonoosiguranjuiregistracijavozilaizuvoza&#;dvakrucijalnaproblemavozača

Zbog uvećanja lokalnih taksi, registracija u 2020. godini će poskupeti

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže za RTS da će to poskupljenje u …

Leave a Reply