24/02/2020 12:09:56 AM
NASLOVNA / HOT / VW priznao krivicu, obustavljena prodaja u SAD

VW priznao krivicu, obustavljena prodaja u SAD

Nakon skandala sa prikrivanjem stvarnih nivoa zagađenja dizel motora u Americi, oglasio se i prvi čovek Volkswagena, Martin Vinterkorn. Vinterkorn je saopštio da lično veoma žali što je kompanija na ovaj način izneverila poverenja kupaca i javnosti. On je dodao da će VW pokrenuti istragu i obećao da će kompanija “učiniti sve što je neophodno kako bi ispravila nanetu štetu”.

Podsećamo, američka Agencija za zaštitiu okoline (EPA) optužila je grupaciju Volkswagen da je uz pomoć softverskog uređaja prikrivala stvarni nivo zagađenja dizel motora koji su ugrađeni u skoro pola miliona vozila na tržištu SAD. Reč je o četvorocilindarskim, 2.0 litatrskim TDI jedinicama koje su ugrađivane u modele Volkswagena i Audija na američkom tržištu u poslednjih 6 godina.

vw_golf_gti_clubsport_2016_3

Ironično, ovi motori reklamirani su na sajtu proizvođača kao “čisti” dizelaši (clean diesel), a EPA tvrdi da zahvaljujući softverskoj prevari vozila u stvarnosti emituju 10 do 40 puta više štetnih gasova (azotnih oksida) nego što je dozvoljeno. Volkswagen je odmah obustavio prodaju vozila sa problematičnim motorima u Sjedinjenim Državama, a suočen je i sa velikom novčanom kaznom koja maksimalno može da iznosi 37.500 dolara po automobilu (do sada je u SAD prodato oko 482.000 vozila sa spornim dizel motorima).

Predstavnica agencije rekla je da je razočarana postupkom renomiranog proizvođača automobila. EPA će najverovatnije uskratiti Volkswagenu sertifikat za 2.0 TDI motor, što će se odraziti na modele planirane za 2016. godinu, među kojima je restilizovani Passat za američko tržište.

PROČITAJ I OVO!

Audi najavljuje šest RS modela

Audi Sport je imao prometnu godinu zahvaljujući svojim S modelima, ali najbolje tek dolazi. Audijevo …

Leave a Reply