NASLOVNA / HOT / VW lagao za emisije gasova, kazna 18 milijardi dolara?

VW lagao za emisije gasova, kazna 18 milijardi dolara?

Američka agencija za zaštitiu okoline (EPA) optužila je grupaciju Volkswagen da je uz pomoć softverskog uređaja prikrivala stvarni nivo zagađenja dizel motora koji su ugrađeni u skoro pola miliona vozila na tržištu SAD. EPA navodi da je VW u svoja vozila instalirao uređaj koji značajno smanjuje emisije azotnih oksida, ali samo u slučaju kada je automobil podvrgnut strogim testovima koji služe za merenje tih emisija.

vw_golf_viii_2019_ce_izgledati_ovako_2

“Vozila su opremljena softverom koji isključuje kontrolu emisije u uobičajenim uslovima vožnje, a uključuje ga kada automobil prolazi testove emisije”, otkriva EPA. Ta agencija navodi da je softverski uređaj za lažiranje emisije ugrađen u 482.000 automobila marki Audi i Volkswagen koji su proizvedeni od 2009. do 2015. godine.

vw_golf_tdi_clean_diesel_usao_u_ginisovu_knjigu_rekorda_2

U pitanju su putnička vozila pogonjena četvorocilindarskim dizel motorima, a uglavnom je reč o modelima Jetta, Beetle, Golf, Passat i Audi A3. Zahvaljujući softverskoj prevari, vozila mogu da proizvedu i do 40 puta više štetnih gasova nego što je dozvoljeno, što predstavlja opasnost po javno zdravlje, navodi EPA.

Američke vlasti naredile su Volkswagenu da povuče sporne automobile sa tržišta, a nemački proizvođač naveo je u saopštenju kako sarađuje sa istražiteljima. Postojeći federalni zakon za ovakve slučajeve predviđa maksimalnu kaznu od 37.500 dolara, po automobilu, pa bi teoretski ukupna kazna mogla da dostigne i 18 milijardi dolara.

PROČITAJ I OVO!

Citroen C Aircross

Citroën promenio ime u Zitrön jer se Nemci muče sa francuskim

Kako piše B92, jedan od pionira automobilske industrije, francuski Citroen odlučio je da promeni ime …

Leave a Reply