NASLOVNA / VESTI / Vožnja automobila kao u video igrama

Vožnja automobila kao u video igrama

Novi virtuelni vetrobran koji je Jaguar predstavio, tvrdi da će pomoći vozačima kako na trkačkim stazama tako i u svakodnevnom saobraćaju.

 

18470188953bfba98b255d329095695_640x34985
Kompanija Jaguar Land Rover u poslednje vreme dosta pažnje posvećuje naprednim elektronskim sistemima asistencije.

 

Najpre je predstavljena takozvana providna hauba, a zatim i sistem koji pomaže automobilu da prepozna vozača i da “nauči” njegove navike i potrebe, kako bi mu olakšao svakodnevnu vožnju.

 

171473891653bfba9c7026e336448831_640x34985

 

Virtuelni vetrobran je neka vrsta proširenog i unapređenog “head-up” displeja, koji nude mnogi proizvođači automobila u svojim modelima. Ovaj sistem za sada je namenjen pre svega za vožnju po trkačkoj stazi, ali može da posluži i u obuci napredne vožnje.

Kako bi vozaču bio olakšan prolaz kroz krivine na stazi, na vetrobranskom staklu projektuje se idealna putanja, koja menja boje od zelene preko žute do crvene da bi vozač znao kada i koliko snažno treba da koči.

Takođe, vozač tokom ponovljenog kruga može u realnom vremenu da vidi na staklu kako je vozio u prethodnom krugu.

 

11564500953bfbaa0856eb477576961_640x35385

 

Pomoću ovog sistema mogu se uvežbavati i manevarske veštine pomoću virtuelnih čunjeva.

Pogledajte kako funkcioniše virtuelni displej:

 

 

Poput klasičnog “head-up” displeja, na vertobranskom staklu mogu se projektovati i drugi podaci koji su bitni za svakodnevnu vožnju, poput saobraćajnih znakova, obaveštenja o ograničenju brzine ili navigacije.

Jaguar Land Rover radi i na sličnim virtuelnim sistemima koji će sadržati prikaze brojnih instrumenta, ali i virtuelne retrovizore, tako da vozač neće morati da skreće pogled sa puta ispred sebe.

Osim toga kompanija razvija i tehnologiju upravljanja određenim funkcijama i komandama pomoću gestova i pokreta glave vozača. Tako će, na primer, vozač moći da uključi brisače stakla a da ne mora da pomera ruke sa obruča volana.

 

Izvor

PROČITAJ I OVO!

Citroen C Aircross

Citroën promenio ime u Zitrön jer se Nemci muče sa francuskim

Kako piše B92, jedan od pionira automobilske industrije, francuski Citroen odlučio je da promeni ime …

3 KOMENTARI

  1. Po meni je ovo veoma intersantno i korisno pre svega. Dovoljno je da jedan veliki krene da prati ovaj trend i pratiće ga svi.

  2. QUOTE

    Osim toga kompanija razvija i tehnologiju upravljanja određenim funkcijama i komandama pomoću gestova i pokreta glave vozača. Tako će, na primer, vozač moći da uključi brisače stakla a da ne mora da pomera ruke sa obruča volana.

    Kad ovo zaživi, tada zbogom namigivanje prolaznicama, pokazivanje srednjeg prsta ili kopanje nosa. Ko zna šta će sve da se uključi.

  3. hahahahhahahahahaha puko sam od smeha 😀 Odličan komentar. 😀

Leave a Reply