NASLOVNA / VESTI / Volkswagen ukida “Bubu” i Polo sa 3 vrata?

Volkswagen ukida “Bubu” i Polo sa 3 vrata?

buba

Teške odluke Volkswagen-a mogle bi da razočaraju veliki broj fanova. Posle odluke da okonča proizvodnju Eosa, Volkswagen razmatra mogućnost da ukine još neke modele kako bi smanjio troškove, piše Špigl. Sudbinu kabrioleta Eos mogli bi da dožive i Volkswagen Polo sa 3 vrata, ali i nova “buba”, prenosi nemački list. Na taj način, Polo bi od sledeće generacije, planirane za 2017. trebalo da zadrži samo verziju sa 5 vrata, dok bi ukidanje trovratnog modela donelo uštede u proizvodnji u visini od 200 miliona evra.

Špigl navodi da je prodaja modela Polo sa 3 vrata opala poslednjih godina, iako je Volkswagenov automobil iz B segmenta u 2014. bio pojedičano četvrti najprodavaniji model na evropskom kontinentu. Drugi model čija je budućnost neizvesna je obnovljena “buba”. Prva generacija nove “bube” predstavljena je još 1998, a aktuelna verzija, koja je imala premijeru 2011. nije privukla toliku pažnju ljubitelja automobila kao njen prethodnik.

polo

Kao i Polo, i “buba” je zasnovana na starijoj Volkswagenovoj platformi, a ne na MQB mehaničkoj arhitekturi aktuelnog Golfa i novog Passata. I dok ukidanje modela Polo sa 3 vrata ne bi predstavljalo veliki udarac, gašenje projekta nove “bube” značilo bi za Volkswagen propuštenu šansu, s obzirom da su FIAT sa modelom 500 i MINI postigli veliki uspeh sa modernim verzijama popularnih modela iz svoje istorije.

Sa druge strane, možda je stara “buba” svojim istorijskim značajem i veličinom bacila preveliku senku iz koje nova verzija tog modela nikako ne može da izađe. U svakom slučaju, pred Volkswagenom su neke strateški važne odluke, jer je kompanija početkom 2015. najavila da želi da primeni mere štednje u proizvodnji, kako bi ostvarila cilj da do 2017. poveća zaradu na 5 milijardi evra.

Izvor

PROČITAJ I OVO!

ZaštojenemogućizvozFiat aLuRusiju?

Sudbina fabrike u Kragujevcu biće najverovatnije poznata 1. marta

Još uvek nema nikakvih konkretnih vesti iz Fiata, a ni Stellantisa u vezi sa statusom …