NASLOVNA / VESTI / Volkswagen prešišao Toyotu po prodaji u 2016toj

Volkswagen prešišao Toyotu po prodaji u 2016toj

Volkswagen je u 2016. prodao najviše automobila, pretekavši japansku Toyotu, čime je nemačka kompanija zauzela vodeću poziciju.

ABTVolkswagenPassatsaKS-volkswagen

Toyota, koja je u protekle četiri godine bila vodeća u svetu po prodaji, u 2016. godini prodala je 10,18 miliona automobila, dok je Volkswagen objavio podatak o 10,31 miliona prodatih vozila.

Prekretnica se dogodila uprkos aferi s lažiranjem testova emisije štetnih gasova, koja je za Volkswagen rezultirala osudom svetske javnosti i brojnim tužbama.

Volkswagen, koji između ostalog proizvodi brendove automobila Audi, Porsche i Škoda, ostvario je rast prodaje od 3,8 posto u 2016., zahvaljujući pojačanoj potražnji u Kini. Kompanija je ostvarila zapažene rezultate i na drugim tržištima. Tako je u Švedskoj Volkswagen Golf u 2016. bio najprodavaniji novi automobil, što je prvi slučaj u proteklih pedeset godina da ta titula nije pripala Volvou.

Prodaja Toyote je prošle godine porasla za 0,2 posto. General Motors (GM) će tek objaviti prodajne rezultate, ali se očekuje da će zaostajati i za japanskom i za nemačkom kompanijom.

GM je bio treći najveći svetski proizvođač automobila u 2015. Titulu proizvođača s najvećom prodajom osvojio je 2011., kada su proizvodni pogoni Toyote u severoistočnom Japanu bili pogođeni snažnim zemljotresima i cunamijem.

Izvor: www.seebiz.eu

PROČITAJ I OVO!

Audi najavljuje šest RS modela

Audi Sport je imao prometnu godinu zahvaljujući svojim S modelima, ali najbolje tek dolazi. Audijevo …

Leave a Reply