21/04/2021 10:57:56 AM
NASLOVNA / HOT / Volkswagen ostao bez kredita kod EIB-a

Volkswagen ostao bez kredita kod EIB-a

Evropska investiciona banka (EIB) obustavila je proces odobravanja kredita nemačkoj automobilskoj kompaniji Volkswagen. Proces je obustavljen sve dok ne utvrdi da li su prethodna dodeljena sredstva možda iskorišćena za manipulacije vrednostima izduvnih gasova, javlja agencija Rojters.

Novi Volkswagen Phaeton i sa električnim pogonom

“Iako nije dokazana nikakva povezanost izmedju zajmova EIB-a i spornih uređaja, banka još uvek ne može da isključi mogućnost povezanosti zabranjenog softvera sa delom zajma EIB-a Volkswagenu u iznosu od 400 miliona evra”, izjavio je predsednik te banke Verner Hojer novinarima u Briselu. Kako navodi Rojters, VW je 2014. godine u potpunosti otplatio zajam EIB-u.

“Kako bismo bili sigurni, odlučili smo da za sada zamrznemo dodelu novih kredita Volkswagenu”, izjavio je Hojer, dodajući da će rezulati istrage biti razmotreni najkasnije “u roku od godinu dana”.

Volkswagen: Iznevereno poverenje je najskuplje

Grupacija sa sedistem u Volfsburgu je ranije priznala da je u oko 11 miliona dizel automobila marke VW, Audi, SEAT i Škoda širom sveta, ugradila uredjaj sa softverom koji je lažirao podatke o emisiji gasova u laboratorijskim testiranjima, čime su zaobilaženi ekološki standardi sve dok američki regulator nije otkrio problem.

Američka vlada je tužila Folksvagen zbog instaliranja inkriminisanog uredjaja u gotovo 600.000 vozila prodatih u Americi izmedju 2009. i 2015. godine.

PROČITAJ I OVO!

Citroen C Aircross

Citroën promenio ime u Zitrön jer se Nemci muče sa francuskim

Kako piše B92, jedan od pionira automobilske industrije, francuski Citroen odlučio je da promeni ime …

Leave a Reply