NASLOVNA / VESTI / Volkswagen mora da proda svoj udeo u Suzukiju

Volkswagen mora da proda svoj udeo u Suzukiju

Nemački automobilski gigant Folksvagen moraće da proda 19,9 odsto svog udela u japanskoj kompaniji Suzuki Motor. To je odlučio Međunarodni arbitražni sud u Londonu, čime je posle četvorogodišnjeg sudskog spora okončano neuspešno partnerstvo između dve firme. Volksvagen će prodati svoj udeo pošto je arbitraža podržala Suzukijev zahtev za okončanje saradnje, navele su dve kompanije u odvojenim saopštenjima, a prenosi agencija “Bloomberg”.

suzuki_maruti_celerio_1

Prema navodima Suzukija, VW mora da proda udeo u vrednosti od oko 463 milijarde jena (3,8 milijardi dolara) po ceni akcije koja je važila u petak na zatvaranju trgovanja, i to japanskom proizvođaču automobila ili trećoj strani po svom izboru. Nemačka automobilska kompanija je saopštila da još nije donela odluku o kupcu, da je angažovala banku koja će posredovati u prodaji i da još uvek analizira presudu.

Posle odluke Međunarodnog arbitražnog suda, akcije Suzukija su skočile jutros na Tokijskoj berzi za čak 4,6 procenata, na 4.340,5 jena. To je četvrti najveći dobitak ostvaren među kompanijama na listi Nikei 225 indeksa, koji je opao 0,8 procenata.

vw_golf_r400_skuplji_od_audija_rs3_2

Sporazum između VW-a i Suzukija temeljio se na saradnji u oblasti tehnologije hibridnih i električnih automobila i na ekspanziji na tržišta u usponu. Međutim, posle nekoliko meseci Suzuki je počeo da optužuje Folksvagen za uskraćivanje hibridne tehnologije japanskom partneru za koju se sporazumom obavezao da će je deliti, a istovremeno je Folksvagen zamerao Suzukiju to što kupuje dizel motore od italijanske kompanije FIAT.

Volksvagen je saopštio da očekuje rast prihoda po osnovu prodaje vlasničkog udela u Suzukiju. Na kraju marta ove godine, Folksvagen je imao u vlasništvu 111,61 milion akcija Suzukija, čija je vrednost na kraju trgovanja u petak iznosila oko 3,8 milijardi dolara. Nemački automobilski gigant je svojevremeno deonice u japanskoj kompaniji platio 1,9 milijardi dolara i postao najveći Suzukijev akcionar.

PROČITAJ I OVO!

Citroen C Aircross

Citroën promenio ime u Zitrön jer se Nemci muče sa francuskim

Kako piše B92, jedan od pionira automobilske industrije, francuski Citroen odlučio je da promeni ime …