NASLOVNA / VESTI / Vodonik gorivo budućnosti

Vodonik gorivo budućnosti

vodonik-gorivo- buućnosti

OMV, integrisana, međunarodna naftna i gasna kompanija, uključuje se u trendove koji će označiti budućnost transporta. Očekuje se da će u narednim godinama vodonik postati značajna alternativa za vozače i proizvođače automobila.

 

Vodonik je prvi izbor kompanije OMV za budućnost kada je reč o tehnologijama goriva.

 

 

Infrastruktura potrebna za vožnju automobila sa gorivnim ćelijama danas već postoji. Prva javna benzinska stanica koja nudi vodonik otvorena je u Beču 2012 godine. Drugi projekti su u razvoju, pa je ove godine u okolini Inzbruka započet rad na još jednoj stanici sa vodonikom. OMV je partner inicijative „H2 Mobility Initiative“ u Nemačkoj, koja bi trebalo da rezultira otvaranjem blizu 400 javnih stanica sa vodonikom do 2023. godine.

 

 

„Doprinosimo rešavanju izazova klimatskih promena istražujući nove tehnologije”, rekao je Predsednik Izvršnog odbora OMV Gerhard Rojs (Roiss). „Želimo da doprinesemo izgradnji mosta između trenutne situacije i ostvarenja klimatskih ciljeva EU. Potrebna su nam rešenja koja su održiva na tržištu. Vodonik je ono što je vozačima i automobilskoj industriji potrebno – potrošnja slična klasičnim gorivima i kratko vreme punjenja. „Još uvek su potrebne značajne investicije u istraživanje i razvoj kako bi vodonik postao dostupan širem tržištu. U ovom pogledu, OMV ima značajnu ulogu u razvoju tehnologije vodonika“, dodao je predsednik Izvršnog odbora OMV Gerhard Rojs.

 

Rafinerija u Švehatu (Schwechat) već proizvodi oko 100.000 tona vodonika godišnje iz prirodnog gasa. Čak i kada se vodonik dobija iz fosilnih goriva, upotrebom vozila na gorivne ćelije se emisija ugljen-dioksida i dalje umanjuje za 50 procenata.

 

U okviru budžeta za razvoj OMV-a, osnovni iznos od 20 miliona EUR izdvojen je za istraživanje u oblasti vodonika u narednih nekoliko godina.

 

U okviru naučnog projekta „Power to Gas“, OMV sarađuje sa svojim partnerima na proširenju opcija za primenu električne energije koja se dobija iz obnovljivih izvora. U tom smislu, ključna oblast razvoja je transformacija električne energije u vodonik (Wind2Hydrogen). Električna energija se koristi da bi se elektrolizom voda razdelila na vodonik i kiseonik. Prednost ovog postupka je što je jednostavnije skladištiti struju u obliku vodonika – kroz proces elektrolize – i transportovati ga kroz postojeću mrežu gasovoda. „Power to Gas postrojenja nude brojne prednosti“, rekao je Horst Štajnmiler (Steinmuller), Rukovodilac Instituta za energetiku Univerziteta u Lincu: „Nove mogućnosti u transportu i skladištenju energije, manji pritisak na proširenje električne mreže i pozitivan uticaj na mobilnost“.

 

Priprema za dalju budućnost je takođe prioritet za OMV. Istraživanja u oblasti proizvodnje vodonika korišćenjem vode i sunčeve svetlosti se sprovode u saradnji sa stručnjacima Laboratorije Kristijan Dopler (Christian Doppler Laboratory) Univerziteta u Kembridžu. Ovim istraživanjem OMV značajno doprinosi budućnosti koju pokreću obnovljivi izvori energije.

Izvor:  OMV

PROČITAJ I OVO!

Citroen C Aircross

Citroën promenio ime u Zitrön jer se Nemci muče sa francuskim

Kako piše B92, jedan od pionira automobilske industrije, francuski Citroen odlučio je da promeni ime …

6 KOMENTARI

  1. Čist PR za OMV, ali lično mislim, tj. ubeđen sam da vodonik jeste gorivo budućnosti, sad bliže ili dalje, videćemo…

  2. Bilo kako bilo vodonika imamo koliko hoćemo, i to je po meni sledeći korak, tj. budućnost je u ovom “elementu”.

  3. Baš tako i treba što pre da krenu da izbacuju automobile sa pogonom na vodonik

  4. Ja sam vise za etanol 😀

  5. Definitivno vodonik, od svih “hemijskih” goriva ima najveću kaloričnost sagorevanja po jedinici mase i izlaz čista vodena para, gde ćeš bolje.

    Inače, pre nekog vremena sam negde pročitao da je aspekt bezbednosti tj. velike samozapaljivosti (transporta, točenja i rezevoara) lako rešiv u budućnosti tako što će se točiti vodonik vezan u nekom jedinjenju i takav biti u procesu transporta i u rezervoaru. Pred motor on se nekom elektrohemijskom reakcijom razdvaja na čisto vodnik (koji sagoreva u motoru) i ostatak jedinjenja koji se skuplja u sekundarnom rezervoaru. Taj ostatak na pumpu istočiš i sekundarnog a utočiš novo gorivo u primarni rezevoar.

    Ako neko nađe neki detaljniji opis na internetu bilo bi lepo…

  6. Na etanol mogu voziti Yuga i dobiti vise snage, na vodonik bas nisam siguran 😀

Leave a Reply