NASLOVNA / VESTI / UPUTSTVO: 8 saveta kada kupuješ polovan automobil

UPUTSTVO: 8 saveta kada kupuješ polovan automobil

1. ODREDI BUDŽET ZA KUPOVINU POLOVNJAKA
Kada si konačno odlučio da kupiš polovan automobil, prva stvar od koje treba da pođeš jeste koliko novca želiš da potrošiš. Nikada, ali nikada, nemoj da potrošiš sav novac sa kojim raspolažeš, iz više razloga. Prodavac prodaje svoj automobil zato što je uvek nešto po sredi, ili je u pitanju preprodaja, ili se radi o zameni za noviji model, ili se radi o teškom kvaru. Jedno je sigurno, koji god polovnjak da kupite uvek će postojati nešto što mora da se zameni ili doradi. Bilo da se radi o velikom ili malom servisu, ili nekoj skrivenoj mani, trošak za dovođenje u red vašeg budućeg automobila uvek će da postoji. Shodno tome, još jednom, nikada se ne troši sav novac sa kojim raspolažete za kupovinu polovnog automobila.

ODREDI BUDŽET ZA KUPOVINU POLOVNJAKA

2. ODLUČI ŠTA ŽELIŠ DA KUPIŠ
Kada si odlučio, i kada znaš tačno koliko želiš da potrošiš, pre ili posle toga treba da znaš koji automobil, ili koji segment želiš da razmotriš. Porodičan čovek uvek bira rešenja sa većim gepekom, dok mlađi ljudi razmišljaju o atraktivnim i dopadljivim rešenjima. Jedno je sigurno, uvek treba da vodite računa o tome koji automobil birate jer ćete se i vi jednoga dana naći u ulozi prodavca. Naime, kako vreme bude odmicalo automobil koji ste kupili, u nekom trenutku želećete da zamenite, shodno tome birajte automobil koji duže drži cenu. Uvek poslušajte više iskustava o modelu koji izaberete, nikada nemojte donositi odluku na osnovu samo jednog mišljenja, i savetujte se majstorima koji drže servise.

3. PROVERI TROŠKOVE REGISTRACIJE, POTROŠNJE I ODRŽAVANJA
Kada ste odabrali model koji želite da kupite, obavezno treba proveriti troškove registracije, potom i troškove godišnjeg održavanja. Na neke modele sa recimo dizel motorima od 2000 kubika godišnje treba da izdvojite preko 30 000 RSD na registraciju, dok za održavanje zna da se potroši isto toliko. Međutim, ako godišnje pređete preko 30 000 Km, pomenuta suma koja se potroši na registraciju i servis sa prosečnom potrošnjom automobila oko 6.5 L/100 km ne mora da zvuči strašno. Kako god obavezno treba uzeti u obzir sve varijabilne troškova i podvući crtu na kraju šta vam se više isplati.

veliki-servis

4. NEMOJ KUPOVATI AUTOMOBIL BEZ SERVISNE ISTORIJE
Opšte je poznato da kod nas stiže „groblje automobila“ iz EU koje tamo niko ne želi i da se svima njima vraća kilometraža. Takve automobile, bez ikakvog razmišljanja samo zaobiđite. Zbog toga iskreno, mrzim placeve automobila, jer svi do jednog imaju istu priču. A to je da servisna knjiga ,ukoliko uopšte postoji, nema upisan ni jedan jedini servis, ili su upisani samo oni prve dve-tri godine, gde postoje ozbiljne rupe u održavanju i evidenciji pređene kilometraže. Pre nego što sam kupio Opel Insigniju ove godine, obišao sam 6 placeva i svi, ali još jednom, svi primerci koje sam gledao imali su servisnu knjigu, ali praznu, sa opaskom da su svi prodavci imali identičnu spisku, kao da su je naučili na nekom jeftinom kursu za varanje kupaca. Naime, priča bi glasila ovako, „slušaj drug to ti je sve skinuto sa lizing kuća u inostranstvu gde su automobili voženi u firmama, sve ti je to u kilometar održavano po pravilima, ali eto nisu upisivali u servisnu jer nema potrebe.“ Jedan plac se baš prešao. Preko telefona mi rekoše da je automobil prešao 130 000, ja došao da pogledam auto, na satu 280 000 i nešto, potom pitam prodavca zašto je na satu toliko kad treba da bude 130 000, da bi mi radnik bez blama rekao da nisu stigli da vrate kilometražu jer je auto tek stigao. Mislim da je shvatio da sam kupac tek kad sam okrenuo leđa i otišao. Da rezimiramo, savetujemo Vam da ipak razmotrite automobile kupljene kod nas u Srbiji, koji imaju kako servisnu istoriju dokumentovanu u servisnoj knjizi, tako i sve papire od servisa i kasko osiguranja, naravno, ukoliko je plaćano.

servisna

5. NIKAD NE KUPUJ AUTOMOBIL NA PRVO GLEDANJE
Najveći broj automobila koji se proda kod nas, proda se preko portala www.polovniautomobili.rs. Polazeći logikom da se radi o internet portalu, većina prodaja zavisi od toga kako je postavljen oglas. Nesuđeno pravilo je da najbolje prolaze oni oglasi sa najboljom pričom i pre svega slikama. Shodno tome, šta god da radite na zatvarajte kupovinu na neviđeno, ma koliko dobro automobil izgledao na slikama, ma koliko dobro prodavac opisao automobil, dok ne proveriš sve gore i dole navedeno.

6. PROVERI LEGALNOST AUTOMOBILA
Kada ste već rešili da pogledate automobil, ne bi bilo loše da znate broj šasije i motora. Sa brojem registracije, brojem šasije i motora možete da proverite legalnost automobila odlaskom u bilo koji SUP. U nekim ekstremnim uslovima, ili ako ste u mogućnosti možete da proverite istu stvar na nekom graničnom prelazu sa zemljama EU.

NEBOJSA STEFANOVIC

7. POVEDI MAJSTORA
Kada ste već jednom videli automobil, drugi korak je da ponesete novac ali i da ga detaljno pregleda majstor, tj. u ovom slučaju neko ko se razume u mehaniku i „lim“. Od provera treba pogledati optički stanje eksterijera (farba, spojne linije elemenata, tj. krilo, vrata, haubu, prostor rezervne gume i ispod patosnica). Svaki limar će znati da li je automobil samo lakiran ili farban, ili je pak ozbiljniji problem postojao na automobilu. Potom treba pogledati i stanje enterijera (izlizanost vozačevog sedišta, volana, ručice menjača, papučica gasa, kvačica i kočnica). Svi pomenuti elementi mogu da ukažu na to koliko je automobil rabljen i da li postoji osnova za sumnju oko toga da li je vraćena kilometraža, ili kako se vozač ophodio prema automobilu. Što se tiče motora automobila obavezno pogledati da li ima curenja ulja, posebno oko dihtunga, da li je motor „miran“ ili oscilira u radu (proveriti da li turbina „zviždi“ u radu), da li je menjač miran ili pravi oscilacije. Obavezno je da majstor provoza automobil, ne samo vi, da bi utvrdio u kavom je stanju trap (ne bi smeo da vuče ni na jednu stranu, te bi bilo poželjno proveriti stabilizatore i silen blokove prelazeći preko bankine ili ležećeg policajca). Neophodno je proveriti kočioni sistem, te i ceo upravljački sistem (recimo da li trese automobil na brzinama 50-70 i 110-120 km/h). Dijagnostika je obavezan deo provere, shodno tome ukoliko je neka od lampica upaljena (proveriti i ako nema upaljenih lampica) koja greška je u pitanju i na koji kvar ukazuje. U većini slučajeva prodavac će pokušati da uštedi, tj. neće vam dati sve što ide uz automobil, što će reći proverite da li automobil ima rezervni točak ili pumpu sa penom, ključ za skidanje točka, dizalicu, trougao, komplet prve pomoći, sajlu za vuču, lance za točkove itd. Kada uđete u automobil, obavezno proveriti da li radi klima uređaj i ventilacija, potom da li rade sve komande na volanu kao i iza volana.

Automehanicar-705x469

8. UVEK PREGOVARAJ NIŽU CENU
Kada je majstor pogledao automobil, i naveo stavke koje treba da se zamene, sve troškove koje prodavac nije naveo, a majstor je uvideo, iskoristite za dodatno skidanje cene. Možda i najbolji savet koji možemo da vam damo jeste da budite odlučni i istrajani kada je vaša ponuda u pitanju. Nemojte odustajati od ideje da treba da platite manje, pa makar i morali da dođete više od jednog puta da pregovarate. Na kraju ne preostaje vam ništa drugo nego da kupite automobil, ukoliko je sve gore navedeno urađeno.

Ukoliko i vi imate neki savet molimo Vas da koristite komentare na sajtu.

PROČITAJ I OVO!

kineska g klasa mercedes

Kineska G klasa košta 6000 evra

Sviđa vam se otmeni Mercedes G klase, ali nemate 166.000 evra za ispunjenje sna? Ne …

Leave a Reply