12/07/2020 12:35:06 PM
NASLOVNA / VESTI / Ukida se trajna registracija za mopede (skutere), ali i za traktore i motokultivatore

Ukida se trajna registracija za mopede (skutere), ali i za traktore i motokultivatore

Kako prenose polovniautomobili.com, od 3. aprila ove godine prestaje da važi trajna registracija za mopede. Nakon tog datuma, svi mopedi moraće da imaju standardnu registraciju i da je obnavljaju svake godine.

trajna registracija moped

Na ulicama i dalje mogu da se vide skuteri sa novim i starim, tj. trajnim tablicama. Zašto jedni mogu trajno da se registruju, a drugi ne?

Odgovor je sledeći – pre više godina izmenjen je Zakon o bezbednosti saobraćaja, ali nije donet određeni podzakonski akt u vezi tehničkih pregleda, pa je mopedima sa trajnom registracijom ostavljena mogućnost da zadrže taj status ukoliko ne dođe do promene vlasnika.

Dakle, mopedi već dugo ne mogu da dobiju trajnu registraciju, ali oni koji su je imali, mogli su da je zadrže. Sve do sada, tj. do aprila 2019. godine.

Naime, 2018. godine u aprilu stupio je na snagu  izmenjen Zakon o bezbednosti saobraćaja, pa je vlasnicima mopeda sa trajnom registracijom ostavljeno godinu dana da uzmu nove tablice, tj. da obave standardnu registraciju.

Dobijaju novu saobraćajnu dozvolu (umesto potvrde o registraciji), nove registarske tablice i registracionu nalepnicu. Takođe, registracija se produžava svake godine, što znači da moped mora da prođe tehnički pregled, a važe ista pravila kao za automobile.

Sve mora da bude ispravno i bez izmena ili dodataka kada su u pitanju svetla, sedišta, upravljač i drugi delovi – samo po fabričkim specifikacijama.

Problem sa „kategorizacijom“

Probleme kod „preregistracije“ imaće mnogi vlasnici mopeda koji nemaju svu dokumentaciju ili im je maksimalna brzina veća od 45 km/h.

Naime, moped je po zakonskoj definiciji:

„motorno vozilo sa dva točka čija najveća konstruktivna brzina, bez obzira na način prenosa, ne prelazi 45 km/h, pri čemu radna zapremina motora, kada vozilo ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem ne prelazi 50 cm3, ili sa motorom čija najveća trajna nominalna snaga ne prelazi 4 kW kada vozilo ima električni pogon“

Dakle, ako u dokumentaciji piše da je maksimalna brzina 48 km/h, moraće da se registruje kao motocikl, što znači da je za njegovu vožnju neophodna najmanje A1 kategorija. Ta 3 km/h razlike u praksi ne znače ništa, ali zakon je jasno napravio podelu.

Probleme će imati mnogi vlasnici Tomos motocikala (APN, ATX…) pošto im je maksimalna brzina preko 45 km/h. Imaće osetno veće troškove – skuplja registracija nego za moped i to svake godine, plus eventualno polaganje za A1 kategoriju.

Ukoliko neko nema dokumentaciju o tehničkim karakteristikama, a siguran je da maksimalna brzina nije veća od 45 km/h, može na određenim tehničkim pregledima da obavi testiranje i dobije potvrdu.

Ovo ne važi samo za mopede

Ukida se trajna registracija i za radne mašine, motokultivatore i traktore. Dakle, njihove potvrde o registraciji prestaju da važe 3. aprila ove godine.

Odgovor iz MUP-a

U policiji su nam potvrdili da trajne potvrde o registraciji prestaju da važe 3. aprila:

Na osnovu odredbe člana 351. stav 9 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, potvrde o registraciji vozila na motorni pogon izdate za radnu mašinu, motokultivator, bicikl sa motorom i potvrda o registraciji traktora namenjenog za obavljanje poljoprivrednih radova i priključno vozilo koje vuče ovaj traktor prestaju da važe nakon isteka jedne godine od dana stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ( „Službeni glasnik RS“ br. 24/2018) odnosno 03.04.2019. godine.

Pogledajte trailer za naš film “CARS – MEANING OF LIFE”

PROČITAJ I OVO!

Audi najavljuje šest RS modela

Audi Sport je imao prometnu godinu zahvaljujući svojim S modelima, ali najbolje tek dolazi. Audijevo …

14 KOMENTARI

 1. Denis Marcetic

  Ima li jos gdje da uzimate pare krv vam jebem!!!

 2. Dragan Jelaca

  Ovo nije uzimanja ovo je otimanje bezocno

 3. Dmitar Miso Stulic

  BAS CUDNO ZA OVU LOPOVSKU VLAST EEEEEEEE JOS VAZDUH DA OPOREZUJU I TO JE TO

 4. Damir Grabovac

  Ja sam mislio da je u BiH najgore, ali kad vidim šta vama u Srbiji rade, zaključim da je ovdje čak i dobro. Jebe vas Vučić i ne vadi…

 5. Sveta Petrovic

  Denis Marcetic Tek idu stapovi za pecanje,gitare,reketi za stoni Denis bicikli …..

 6. Dragan Jelaca

  Naplacivace nam uskoro disanje ko nebude imao da plati nema disanja

 7. Milan Kukic

  Ovo je crno da nema crnje! Slažem se da vozila treba da budu tehnički ispravna, konkretno mopedi i traktori, ali ne i da se registruju svake godine. Trebalo​ je da se uvede samo obavezan tehnički i to za mopede 1000 dinara a za traktore 2000 dinara. I ko nema potvrdu da je izvršio tehnički pregled da se strogo kazni. A ovo je dranje, pišanje po sirotinji. Katastrofa, fuj!

 8. Vranic Sasa

  Kako se ukida kada je trajna?? ????

 9. Dejan Petrovic

  Najveća lopovska zemlja na svetu…

 10. Goran Djordjevic

  Agencija za bezbednost saobracaja to sve ona pravi i globi narod

 11. Zoran T Velimirovic

  Vranic Sasa kod ovih sve moze , smesni si ko bioskop

 12. Dragana Stokic

  Znaci jebe nas Vucic,opasno. Uzas!

Leave a Reply