NASLOVNA / HOT / [Udarna VEST] Mitsubishi varao na testu potrošnje goriva

[Udarna VEST] Mitsubishi varao na testu potrošnje goriva

Mitsubishi, Japanski proizvođač automobila priznao je da je manipulisao sa podacima o potrošnji goriva u preko 600.000 vozila, samo dan pošto su takve spekulacije uzrokovale sunovrat vrednosti akcija ove kompanije.

Automobiliodkojihserastajemou.godini

Iz kompanije su saopštili da će obustaviti proizvodnju i prodaju mini automobila u Japanu (takozvanih “kei” modela) i da će pokrenuti istragu u vezi sa vozilima prodatih u inostranstvu, prenosi agencija Frans pres.

“Utvrdili smo da je testiranje potrošnje goriva sprovedeno na neodgovarajući način kako bi se predstavila niža potrošnje goriva od stvarne”, izjavio je predsednik Mitsubishija, Tecuro Akjava, dodajući i da je metoda testiranja bili drugačija od one koja je propisana japanskim zakonom.

“Izražavamo duboko izvinjenje svim našim klijentima i akcionarima zbog ovog problema”, kazao je Ajkava.

Ovim problemom je pogođeno oko 625.000 vozila, proizvedenih od 2013. godine, među kojima su modeli eK Wagon i eK Space, ali i vozila Dayz i Dayz Roox , koje Mitsubishi izrađuje za Nissan.

Manipulacije su otkrivene nakon što su u Nissanu utvrdili nedoslednosti u podacima o efikasnosti potrošnje goriva i izvestili o očiglednim nepravilnostima. Akcije Mitsubishija su u sredu pale za 15,6 odsto, na 733 jena, a reč je najvećem dnevnom padu deonica ove kompanije od 2004. godine, ocenjuje njujorška agencija Blumberg.

Ovo otkriće dolazi u svetlu dizel skandala koji je pogodio Volkswagen u septembru 2015. godine, nakon čega je ova kompanija priznala da je u 11 miliona svojih automobila ugradila softver za manipulaciju vrednostima izduvnih gasova.

Izvor: B92

PROČITAJ I OVO!

Audi najavljuje šest RS modela

Audi Sport je imao prometnu godinu zahvaljujući svojim S modelima, ali najbolje tek dolazi. Audijevo …

Leave a Reply