12/06/2024 10:51:20 PM
NASLOVNA / VESTI / U Nemačkoj sa lažiranom kilometražom skoro trećina polovnih automobila

U Nemačkoj sa lažiranom kilometražom skoro trećina polovnih automobila

Kupci automobila su česte žrtve prevare s kilometražom, što se teško otkriva posebno ako se manipuliše i sa dokumentima vozila, upozorava ADAC.

 

skuplja-vozila-automobili-takse-carina-1357850755-251511

 

Skoro trećina polovnih automobila u Nemačkoj povezana je sa prevarama beskrupuloznih trgovaca koji manipulišu sa pređenim kilometrima i varaju kupce kojima naplaćuju veće iznose za tobože manju kilometražu, objavio je nemački autoklub ADAC.

 

Prema informacijama kluba, posebno su pogodni za manipulisanje automobili proizvedeni nakon 2000. godine, kada su mehanički brojači pređenih kilometara zamenjeni digitalnim.

 

Uređaji za resetovanje brojača pređenih kilometara mogu se nabaviti za manje od 10.000 evra, a brojač je moguće manipulisati u roku od 30 sekundi, tvrdi ADAC. U međuvremenu, na tržištu se mogu kupiti i jeftiniji uređaji iz Kine.

 

U Minhenu upravo traje suđenje trgovcu automobilima optuženom da je manipulisao brojačima pređenih kilometara na desetinama luksuznih italijanskih automobila. Prema optužnici, trgovac je jeftino kupovao vozila, manipulisao brojem pređenih km i zatim ih prodavao po višoj ceni.

 

U Nemačkoj se godišnje prodaju milioni polovnih automobila, a poznat je slučaj otkriven 2011. u Minhenu, kada je trgovac spustio kilometražu na jednom automobilu sa 700.000 na 150.000 kilometara.

 

Nemački zakon propisuje da trgovac mora uzeti natrag vozilo i vratiti novac kupcu ako on dokaže da je vozilo manipulisano.

 

ADAC savetuje kupcima da detaljno pregledaju automobil pre kupovine, posebno ako im se čini da kilometraža nije u skladu sa opštim stanjem vozila.

 

Izvor

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …

Leave a Reply