NASLOVNA / VESTI / U Milanu zabrana vožnje zbog smoga

U Milanu zabrana vožnje zbog smoga

Gradske vlasti u Milanu su uvele zabranu na vožnju automobila po gradu u trajanju od tri dana u svrsi redukcije smoga u ovom italijanskom gradu. Italija u poslednjih par godina ima poveće probleme sa smogom u velikim gradovima, kao i generalno sa povećanim zagađenjem vazduha. Visok nivo štetnih materija u vazduhu je primorao gradske vlasti Milana da redukuju upotrebu motornih vozila u periodu između 10 do 16 časova. Ova zabrana će trajati od danas, pa sve do srede kako bi se izbegla nepotrebna upotreba vozila tokom radnih časova. U suštini, stanovnici ovog grada će moći da odu normalno na posao i da se vrate. Međutim, tokom radnog vremena će biti zabranjena vožnja gradom, što je najčešće samo “nepotrebno vozikanje”.

izduv_dim_auspuh_1

Doduše, ne znamo šta će biti sa onima kojima je upravo to “vozikanje” posao. Vrlo slična stvar će se primenjivati i u Rimu, doduše uz malo izmenjen režim. Naime, u Rimu će se tokom narednih dana primenjivati sistem “par-nepar”. Vozila koja imaju neparni broj na tablicama neće moći da izađu u saobraćaj tokom devet sati zabrane danas, dok će parni brojevi morati da ostanu na parkinzima u utorak. Aktivisti kažu da ni to nije dovoljno da se reše problemi, a vlasti su usput izdale preporuku da se, kako bi se manjila emisija štetnih gasova, klima uređaji u automobilima drže ispod 18 stepeni.

izduv_dim_auspuh_2

Autor: Nebojsa Todorovic

Naša misija je da obezbedimo mesto za sve one ljude koji su voljni da razmenjuju znanje, ljubav i strast prema automobilima i automobilizmu u opšte. Želimo da olakšamo put pravim ljubiteljima automobila koji se tek upoznaju sa automobilskim tehnologijama i terminima, i svima onima koju su već na tom putu.

PROČITAJ I OVO!

mercedes-benz-amg-clk-gtr-1998

Na prodaju Mercedes-Benz AMG CLK GTR iz 1998

Na RM Sotheby’s aukciji, koja će se krajem avgusta održati u Montereyu u SAD-u, novog …

Leave a Reply