NASLOVNA / VESTI / U Kini prodato 24,6 miliona automobila tokom 2015

U Kini prodato 24,6 miliona automobila tokom 2015

Prodaja automobila u Kini, najvećem svetskom automobilskom tržištu, porasla je u 2015. po najnižoj stopi za poslednje tri godine. Usporavanje kineskog privrednog rasta i kolebljivo tržište akcija ugrozilo je tražnju, saopštila je Kineska asocijacija proizvođača automobila (CAAM).

kina_sajam_automobila_1

U Kini je prošle godine prodato ukupno 24,60 miliona automobila, za 4,7 odsto više u odnosu na 2014. godinu, navodi se u saoštenju CAAM-a, a prenosi agencija Frans pres. Radi se, međutim, o usporavanju u odnosu na rast prodaje od 6,9 odsto iz 2014. godine i o najsporijem tempu rasta posle 2012. godine, kada je prodaja porasla za 4,3 odsto, pokazali su podaci CAAM-a.

kina_sajam_automobila_3

“Ograničena kupovina automobila u velikim gradovima zbog zagađenja, oborila je rast prodaje automobila za oko osam procentnih poena, dok su vanredna kolebanja na berzama odgovorna za pad od dva procentna poena”, izjavio je generalni direktor ove asocijacije, Dong Jang.

kina_sajam_automobila_2

Govoreći o budućnosti, Jang je rekao da će se ovi “faktori verovatno poboljšati i da automobilsko tržište neće rasti po tako niskoj stopi kao u 2015. godini”. Kineski automobilski sektor je, kako navodi Frans pres, osetio prošle godine posledice usporavanja druge najveće svetske privrede, pri čemu su proizvođači smanjili proizvodnju, kao i bonuse i naknade za prekovremeni rad.

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …

Leave a Reply