NASLOVNA / VESTI / U Crnoj Gori gotovo 10.000 neregistrovanih vozila

U Crnoj Gori gotovo 10.000 neregistrovanih vozila

U Crnoj gori skoro 10.000 vozila se upotrebljava u saobraćaju, iako nesu registrovana ili im je isteklo vreme važenja saobraćajne dozvole, saopšteno je iz Nacionalnog Biroa Osiguravača Crne Gore. Izvršni direktor Nacionalnog Biroa Osiguravača Crne Gore Boris Šaban objašnjava da u slučaju kada korisnik neosiguranog vozila skrivi saobraćajnu nezgodu, biro isplaćuje naknadu štete oštećenom licu, a nakon isplate štete ima zakonsko pravo regresa od prouzrokovača štete, za iznos isplaćene štete, kamate i drugih troškova vezanih za obradu i isplatu štete.

u_cg_neregistrovana_vozila

“Broj prijavljenih šteta Nacionalnom birou osiguravača u 2015. godini, a koje su pričinjene upotrebom neosiguranih vozila, veći je za oko 10 odsto u odnosu na prošlu godinu, što govori o povećanom broju neosiguranih vozila, koja se kreću crnogorskim putevima. Takođe, iznos plaćenih šteta, pričinjenih upotrebom takvih vozila, u prvih 11 meseci 2015. godine je oko 800.000 evra, dok je taj iznos u istom periodu prošle godine bio oko 550.000 evra. Inače u 2014. godini je iz Garantnog fonda ukupno isplaćeno 928.921 evro za sve štete i po svim osnovama za koje je Garantni Fond zakonski odgovoran, a u 2015. godini je do sada isplaćeno 1.168.000 evra za sve štete, takođe po svim osnovama”, izjavio je Šaban.

Prema njegovim rečima, zaključivanjem ugovora o obaveznom osiguranju od autoodgovornosti, društvo za osiguranje preuzima na sebe obavezu da celokupnu štetu koju pričini njihov osiguranik isplati oštećenom licu, i to sve do limita osiguranja, a koji se kreću i do 300.000 evra za putnička motorna vozila. Sa druge strane, dodaje on, vozač neosiguranog vozila odgovara za pričinjenu štetu svojom celokupnom imovinom, pa su benefiti obaveznog osiguranja više nego očigledni, jer vožnja neosiguranog vozila može biti višestruko skuplja od uštede koja se dobija izbegavanjem registracije i osiguranja prevoznog sredstva.

“Neosigurana, a samim tim i neregistrovana vozila, po pravilu nisu tehnički ispravna za korišćenje u saobraćaju, pa predstavljaju opasnost na putu i njihova upotreba je čest uzrok saobraćajnih nezgoda. Iz tog razloga apelujemo na savest vlasnika vozila da osiguraju i registruju svoja vozila čime se apsolutno povećava bezbednost u saobraćaju, a nakon toga i osigurava odgovornost i bespotrebno ne rizikuje imovina vlasnika vozila”, zaključuje Šaban.

PROČITAJ I OVO!

Citroen C Aircross

Citroën promenio ime u Zitrön jer se Nemci muče sa francuskim

Kako piše B92, jedan od pionira automobilske industrije, francuski Citroen odlučio je da promeni ime …

Leave a Reply