NASLOVNA / VESTI / U budućnosti bismo gorivo mogli da dobijamo iz vazduha?

U budućnosti bismo gorivo mogli da dobijamo iz vazduha?

Fosilna goriva su još uvek najpopularniji način pokretanja automobila, aviona i brodova, ali i izvor supstanci za proizvodnju celog niza proizvoda koje koristimo u svakodnevnom životu.

hemija laboratorija gorivo e

Međutim, naučnici sa Univerziteta u Torontu otkrili su nov način na koji bismo gorivo, u budućnosti, mogli da dobijamo iz vazduha, prenosi Dnevnik.hr.

Oni su razvili novi elektrohemijski put za transformisanje ugljen-dioksida (CO2) u osnovnu supstancu iz koje je moguće proizvesti proizvode poput goriva za avione ili plastike.

Lider istraživakog tima Ted Serdžent kaže da je tehnološki već moguće izdvojici CO2 iz vazduha, ali je taj postupak veoma komplikovan i zahteva mnogo energije.

Kanadski tim je shvatio kako je moguće iskoristiti elektrolizu, koja se koristi za proizvodnju vodonika iz vode, za proizvodnju rastopljenog ugljenika u CO2.

Njihov elektrolizator sadrži katalizator zasnovan na srebru koji pretvara CO2 u mešavinu gasa koja se naziva sintetički gas, a koji se može koristiti u proizvodnji niza različitih proizvoda.

Naučnici upozoravaju da je potrebno još mnogo rada i istraživanje da bi se ceo proces mogao koristiti u industriji, ali da su dokazali da je to moguće.

Ovom tehnologijom bi se rešila dva velika problema – skupo gorivo i emisija CO2 u atmosferu.

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …

Leave a Reply