NASLOVNA / VESTI / U Amsterdamu se gradi parking ispod kanala

U Amsterdamu se gradi parking ispod kanala

Parking-ispod-kanala-1

Holanđani primenjuju nove tehnike podvodne gradnje kako bi svojim građanima obezbedili na površini više slobodnog prostora.

Kako bi se obezbedila dodatna parking mesta u prilično užurbanom amsterdamskom kvartu De Pijp, gradske vlasti su odobrile projekat izgradnje garaže ispod postojećeg kanala. To je prvi put da se u Amsterdamu jedan takav objekat gradi ispod vode i zbog toga se našao u žiži stručne javnosti jer se zaista radi o impresivnom građevinskom poduhvatu.

Parking garaža Albert Cuyp, čiji projekat potpisuje ZJA, planirana je tako da smesti 600 vozila i 60 bicikala. Njenom izgradnjom biće uklonjeno 300 parking mesta na nivou ulice čime će se otvoriti prostor za pešake, parkove i druge javne površine. Projekat je urađen tako da se ventilacioni kanali, izlazi u slučaju nužde i sva ostala infrastruktura podzemne garaže koja se pojavljuje nadzemno, maksimalno integriše u nove javne površine ne remeteći je ni vizuelno ni funkcionalno.

Zajedno protiv vode

Naravno, kada se gradi ispod kanala svima je jasno da će najveći problem biti izvesti ploču koja će držati vodu od probijanja u etaže ispod. Za potrebe gradnje ove garaže po prvi put je primenjena tehnika takozvanog Intregrisanog podrumskog poda koja je u stvari hibridna betonska struktura. Preko armirano-betonske ploče, u čiju smesu su ubačeni razni aditivi i zaptivači za sprečavanje kapilarnog upijanja vode, lije se završni betonski sloj. Ovim postupkom smanjuje se količina betona, potrebna su manja iskopavanja i dobija se bolja distribucija tereta vode koja teče iznad.

Smanjenje nelagodnosti

Garaža je po svom obliku pravougaona i veoma jednostavna. Mračni uglovi su izbegnuti postavljanjem transparentnih zidova u stepenicama dok su konstruktivne grede kao i svi ventilacioni kanali, kablovi i ostala instalacija skriveni od pogleda kako bi se korisnik osećao prijatno ispod kanala koji mu protiče iznad glave.

Izgradnja kanala koštaće 35 miliona evra dok će cena parkiranja biti ista kao i na ulici. Izvođač radova je Max Bögl, a podzemna garaža bi trebala da bude otvorena 2018. godine.

Izvor: Gradnja.rs

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …

Leave a Reply