NASLOVNA / VESTI / Trka ubrzanja na 402 metra u Beogradu

Trka ubrzanja na 402 metra u Beogradu

402

Zamislite sebe za volanom “audija RS4” sa 1.300 konja! Osećate kako otkucaji srca rastu sa brojem obrtaja motora, a onda, u treptaju oka, papučica gasa preti da probije pod. Prva, druga, treća, četvrta… i snažno kočenje. Za deset sekundi ste prešli četvrt milje i postigli brzinu dovoljnu za poletanje aviona.

Ovo je najkraći i verovatno jedini način da se opiše trka ubrzanja na 402 metara koje su još 2005. na vojnom aerodromu u Batajnici privukle više gledalaca od fudbalskog “večitog derbija”. Tada se okupilo 50.000 ljudi a rekordna poseta se očekuje i 4. i 5. juna na “Nagradi Beograda 2016” koja će se održati na stazi “Ušće”, u Bulevaru Nikole Tesle, na potezu od ulica Ušće (boksovi i start) do Trešnjinog cveta.

Pravo učešća imaju svi punoletni vozači koji poseduju vozačku dozvolu kategorije B i godišnju licencu Sportskog auto i karting saveza Srbije. Kako bi svi učesnici imali podjednake šanse za pobedu, automobili su podeljeni u tri grupe (ET Super Pro, ET Pro Mod i ET Sportsmen) a pravo da se takmiče imaju automobili bilo koje marke, pogona, kubikaže i pogonskog goriva.

Prvo takmičenje ubrzanja automobila je počelo davnih 50. godine prošlog veka na ulicama gradova u SAD, od semafora do semafora, za naklonost devojke ili jednostavno da se pokaže ko ima najbrži automobil. U međuvremenu se dosta toga promenilo, takmičenje je prošlo svoj razvojni put, kako kod samih učesnika trka ubrzanja tako i kod simpatizera ovog popularnog sporta. Uz razvoj svesti o bezbednosti u saobraćaju i zakonskih regulativa, individualne i pojedinačne trke ubrzanja brzo prerastaju u Međunarodno takmičenje.

Prvog dana “Nagrade Beograd 2016”, u subotu 4. juna, zagrevanje i treninzi su od 10.30 do 14 sati, dok trka staruje u 18 sati. Dan kasnije, u nedelju, “warm up” i kvalifikacije počinju u 9.30 a start druge trke je zakazan za 16 sati.

Izvor: Mojauto.rs

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …

Leave a Reply