NASLOVNA / VESTI / Toyota radi na “providnim” stubovima na automobilu

Toyota radi na “providnim” stubovima na automobilu

Toyota-providni-stubovi-1

Japanski proizvođač Toyota pokušava da reši jedan od najvećih problema kada je reč o preglednosti automobila.

Pored toga što im je cilj da oblikuju automobile tako da budu privlačni oku kupca, dizajneri imaju zadatak da četvorotočkaše učine i praktičnim u vožnji.

Jedan od problema sa kojim se vozači savremenih modela automobila suočavaju su široki prednji nosači krova ili takozvani A stubovi. Poslednjih par decenija, A stubovi su znatno prošireni iz bezbednosnih razloga, pa se prilikom skretanja na raskrsnicama i u vožnji kroz oštre krivine na otvorenom putu iza njih lako “sakriju” pešaci ili čak i čitava vozila.

Pojedini proizvođači automobila pokušavaju da reše ovaj nedostatak, pa je tako kompanija Jaguar Land Rover (JLR) 2014. razvila tehnologiju “360 Virtual Urban Windscreen” koja omogućava vozaču da vidi put ispred sebe kao da nema A stubova.

Naravno, JLR nije učinio da stubovi nestanu niti da zaista postanu providni, ali je uz pomoć spoljnih kamera omogućio vozaču da putem slike koja se projektuje na unutrašnjost krovnih nosača (A i B stubova), vidi šta se dešava napolju, iza njih.

Stopama Jaguara Land Rovera krenula je i Toyota, koja je nedavno prijavila Američkom patentnom zavodu sopstvenu ideju za rešavanje ovog problema.

Detalji o Toyotinom patentu nisu saopšteni, ali navodi se da je reč o drugačijoj tehnologiji od one koju koristi JLR i da se umesto kamera koristi sistem ogledala koji prelamaju sliku dela okoline koji se iz prespektive vozača ne vidi od A stuba.

Kao i obično kada je reč o patentnim crtežima ove vrste, nije moguće sa sigurnošću tvrditi da će se Toyotino rešenje ikada primeniti u serijskim modelima, ali je izvesno ćemo u godinama koje dolaze videti još pokušaja da se A stubovi vizuelno neutrališu.

Izvor: B92.net

PROČITAJ I OVO!

Citroen C Aircross

Citroën promenio ime u Zitrön jer se Nemci muče sa francuskim

Kako piše B92, jedan od pionira automobilske industrije, francuski Citroen odlučio je da promeni ime …

Leave a Reply