NASLOVNA / TUNING / Toyota GT86 sa Ferrari 458 motorom

Toyota GT86 sa Ferrari 458 motorom

Dakle, kada ste prvi put čuli da je neko hteo da zameni iz Ferrarija F458 motor u Toyotu GT86, verovatno mislili da su ludi. Onda ste shvatili da je Rajan Tuerck i bili ste u pravu, ali ovaj ludi čovek je to uradio.

toyota-gt86-ferrari

Ovo je priča o GT4586 – automobil koji ne bi trebalo da postoji, ali evo ga ovde pred vama kao što svi zure u njega u neverici. Pre nego što počnemo, želeo sam da se zahvalim našim prijateljima na Donut medija za sve ono što su uradili u cilju promovisanja ove “građe”, kao što je Speedhunters isključivo za prvu objavu. Bez njih sve što je urađeno ne bi privuko toliku pažnju kao što je popularnost projekta sa preko 20 miliona pregleda na svim video kanalima koji su ukazali na to da je proizveden GT4586.

toyota-gt86-ferrari-2

Snaga od Ferarija V8

toyota-gt86-ferrari-3

To je neverovatno shvatiti, čak i Vi koji gledate u izvajani čelik i aluminijum. Zagledani u tome, da je za vašu glavu sve ovo potpuno “vanzemaljska stvar” i da je neko zapravo stavio Ferrari F458 Italia motor u Toyota GT86.

toyota-gt86-ferrari-5

Sada, činjenica da je to V8  koji ide u kućište ZN6 nije ono što čini ovaj neverovatan projekat, videli smo V8s ulaze i izlaze iz ovih šasije pre. Verovatno mislite da je činjenica da se Ferari motor uklapa, ali to nije baš tako. Treba razumeti koliko zapravo treba prostora za ovaj motor.

toyota-gt86-ferrari-6

To je prirodan problem kada govorimo o duplim, iznad glave bregastim osovina, 90 stepeni, V8 motor. Jer su bregovi preko ventila, a ne u bloku, morate imati prostora za njih prilikom kreiranja glave i da sve to rezultira motorom koji je vrlo širok uprkos tome što misliš da je “swap” motora relativno laka stvar. To je ono što čini GM LS GO-u kada je u pitanju moderni V8 “swap” možete dobiti pet-plus litara postavljenih u uskom i malom pakovanju. Bilo je nekoliko SOHC, V8 svopovi za ZN6, uključujući 1UZ i Ford Coyote. Ovo nije novo, ovo je samo jako redak posao.

toyota-gt86-ferrari-7

Verovatno mislite, “Zašto ih samo ne postavite?” Obrtaji kod trkačkih mašina su takođe podešeni da rade u opsegu obrtaja, 458 je dizajniran za – 570hp na 9000rpm, 398lb / ft obrtnog momenta na 6000rpm, a upotrebljiv obrtnog momenta na 3250rpm. Dakle, morao bi da se ubaci trkačka mašina koji se uklapa ispod haube i koja i dalje pruža te brojeve i još uvek dostupno podešavanje motora. Ne postoji realno vreme za to sve, ipak, to je lakša opcija da se koristi ono što već radi i modifikuje telo vozila da radi sa njim. To je ujedno i ispravan put  kojim se kreće vazduh koji se može odvesti u komoru za sagorevanje. Na kraju, auto izgleda jako agresivno i to je važno za drift automobila.

toyota-gt86-ferrari-8

Dakle, da nahrani usisnu granu potreban je vazduh, deo brisač fioke je isečena, tako da bi gas tela bio jasan i dao postavku cevi najbolji put do indukcione kutiji. Ovo nije bio nikakav problem za Shavn ‘Huddi’ Hudspeth iz Huddi Motorsports, kao trenutak je video motor i šasiju zajedno spojene i kao takve počeo je da skicira kako će raditi. Kutija se nalazi ispod instrument table i vazduh se usmerava na to unošenjem luke upravo iza otvora blatobrana. To je vrlo interesantan i lepo rešenje problema kao jedinstvena postavka F136 u jednu GT86. To takođe znači da otvori zapravo radi nešto: deli vazduh u tim lukama.

Kontrolu goriva i vazduha je ECU-ov posao, ali MOTEC je poznat kao jedan od najboljih u podešavanju i prilagođavanju ECU-a. Postoji i dodatni stvar a to ECU mora da kontroliše na F136: Ventil-putem-žice sistem. Ovo zahteva upotrebu MOTEC M142 koji je specijalizovan za kontrolu i direktno ubrizgavanje i gasa-putem-žice sistema. Direktnim ubrizgavanjem gasi veoma fino i preciznom vremenu magle goriva direktno u komoru za sagorevanje, a ne na ulaznom priključku ili trkaču. Ovo omogućava inženjeru ili tjuneru da izvuče maksimalnu snagu uz minimalnu potrebnu dozu goriva.

toyota-gt86-ferrari-9

Kako sve to izgleda vrlo intenzivno i jako, a ono što mnogi nazivaju nemoguće i nerealno praviti, izgleda da je Huddi i Rajan autentičan spoj sofisticiranih euro-superautomobila i branže JDM Drift auta. Šta su ovi momci bili u stanju da ostvari u samo nekoliko meseci je neverovatno za bilo koje SEMA takmičenje.

Izvor: toyotaclub.rs

PROČITAJ I OVO!

Citroen C Aircross

Citroën promenio ime u Zitrön jer se Nemci muče sa francuskim

Kako piše B92, jedan od pionira automobilske industrije, francuski Citroen odlučio je da promeni ime …

Leave a Reply