NASLOVNA / VESTI / Top 25 polovnjaka za izbegavanje

Top 25 polovnjaka za izbegavanje

Britanska publikacija lista What Car je tradicionalno pripremila skraćenu verziju rezultata istraživanja pouzdanosti vozila. Studija je sprovedena na temelju ispitivanja vlasnika automobila i namenjena je kupcima polovnjaka, sa željom istraživača da kupce tih automobila poštedi visokih računa na ime eventualnih popravki i prateće sekiracije.

U ispitivanju je učestvovalo bezmalo 13 hiljada imalaca automobila koji su se poveravali ispitivačima u pogledu eventualnih problema s kojima su se suočili povodom eventualnih neispravnosti na vozilu u prethodnih 12 meseci. Problemi na četvorotočkašima su klasifikovani u 14 grupa: uređaj za klimatizaciju, akumulator, karoserija, kočni sistem, motor, ožičenje (elektrika), izduvni sistem, sistem za ubrizgavanje goriva, menjač/kvačilo, info-zabavni sistem/komandna tabla, detalji enterijera, električne instalacije nezavisne od agregata, sistem upravljanja i sistem oslanjanja.

Za svaki defekt koji bi bio pribeležn, vlasnik je bivao zamoljen da se ispovedi o tome koliko je vozilo bilo van stroja i koliko je koštala popravka. Informacije su potom iskorišćene kako bi se stvorila jednistvena lista u pogledu stepena pouzdanosti čak 175 modela proizvedenih od strane 31 marke. One popravke koje su koštale najviše i koje su uslovile najdužu disfunkcionalnost vozila su dobili najniži broj bodova, pa se smatraju najmanje pouzdanim (poželjnim), dok su oni kod kojih problema nije bilo, dobili najveći broj bodova.

Pa da vidimo koji su to ozloglašeni modeli, pri čemu bi proizvođači želeli da se što pre nađu na listi, ako ih već tu mora biti.

25. BMW Serije 2 Active/Gran Tourer (2015. do danas)

Ocena pouzdanosti: 78,3%

bmw i gran tourer m sport  db

Vlasnici najranije proizvedenih primeraka modela iz naslova su rekli da je u 32% slučajeva zabeležen nekakav kvar i da su se problemi najčešće ticali sistema izduvnih gasova i sistema za transmisiju. Dve trećine automobila je moglo da se dalje eksploatiše dok je 80% pobrojanih kvarova otklonjeno u roku kraćem od jedne nedelje. Iako je 11% popravki izvršeno u garantnom roku, na 40% automobila je nastao trošak po vlasnike od 500 do 1.500 britanskih funti.

24. Audi A6 (2011. – 2018)

Ocena pouzdanosti: 76.7%

Glavni problem s ovom limuzinom se krije u sistemu vešanja. Oko 15% popravki se odnosilo na ovaj sistem. Sveukupno, čak 30% vozila s ovim oznakama je upalo u problem, a kada nije bilo ogibljenje u pitanju, problemi su registrovani u radu klima uređaja, kočnog sistema, motora, električnog ožičenja i detalja u kabini. Iako je 60% vozila ponovo bilo u funkciji u kraćem periodu od jednog dana, samo njih 20% je popravljeno u garanciji. Ostali vlasnici su morali da izdvoje od 101 do 1.500 britanskih funti za ponovno uspostavljanje sreće na licu.

23. Range Rover Sport (2013. do današnjih dana)

Ocena pouzdanosti: 76.5%

Samo je 13% vlasnika krosovera Range Rover Sport prijavilo kvar na vozilu. Problemi su se uglavnom ticali karoserije, menjača/spojnice i motorne elektrike. Ipak, četvrtina tih vozila je bila onesposobljena za dalju vožnju, dok je dve trećine moralo da provede u servisu duže od jedne nedelje. Skoro polovina popravki je bila pokrivena garantnim rokom, dok je 9% vlasnika bolovalo zbog rastanka od 1.000 do 1.500 funti.

range rover sport svr

22. Jaguar XF (2007. – 2015)

Ocena pouzdanosti: 76.5%

Prema iskazima vlasnika, 35% vozila prethodne generacije sedana XF se suočilo sa malfunkcijom. U problem su vlasnike uveli problemi s elektrikom koji nisu u direktnoj vezi s motorom, ali je najveći izvor stresa vezan za uređaj za klimatizaciju. Glavobolje vlasnicima je zadavao i akumulator, karoserije, pa i sam motor. Bukvalno svi automobili su ostali u voznom stanju, uz polovinu njih koja je vraćena u ispravno stanje za manje od jednog dana, dok je 14% popravki izvršeno o trošku proizvođača. Ko je morao da plaća za sreću, taj nije izdvajao više od 500 funti.

21. Volvo XC90 (2002. – 2015)

Ocena pouzdanosti: 75.0%

Kvarovi zabeleženi na 23% velikih krosovera iz Švedske. Najčešći izvor problema se krio u uređaju za klimatizaciju, kočnicama, motornom ožičenju i sistemu upravljanja. Ipak, polovina problema je rešena ekspresno, a samo petina pokvarenih primeraka je čamila u servisu duže od jedne nedelje. Ukupno 9% radova je izvršeno bez troška po vlasnike, ali je bilo i računa na kojima su pisale sume od 51 do 1.000 funti.

20. Volkswagen Golf dizel (2009. – 2013)

Ocena pouzdanosti: 74,9%

Vlasnici Golfova s dizel motorima su se sretali s nebrojeno više muka od imalaca benzinaca ovog modela. Čak 37% dizel Golfova se našlo u kvaru, spram samo njih 8% s benzinskim agregatima. Najčešće izvorište stresa za vlasnike je bilo u domenu sistema za odvod izduvnih gasova i oslanjanja, mada nisu bezgrešni bili ni karoserija, kočnice, pa ni sam pogonski blok. Sva vozila su bila u voznom stanju, dok je više od polovine moglo biti i bilo je popravljeno još istog dana. Ko je morao da se lati novčanika, ostao je kraći za 51 do 200 britanskih funti, ali je bilo i njih najnesrećnijih 11% koji su morali da plate više od 1.500 funti.

19. Mercedes E Klase (2002. – 2009)

Ocena pouzdanosti: 74,9%

mercedes benz e  amg us spec

E Klasa je među najmanje pouzdani starijim luksuznim vozilima. Polovina automobila je doživela kvar. Najranjivijim se pokazao sistem oslanjanja i motor. Čak 75% vozila je, uprkos kvaru bilo u voznom stanju, dok je polovinu njih bilo moguće vratiti u ispravan status za manje od jednog dana. Ništa nije moglo da prođe bez troška za vlasnike koji su “mudro investirali” sume od 200 do 750 funti po jednom kvaru.

18. BMW Serije 6 kupe/kabriolet (2011. – 2018)

Ocena pouzdanosti: 73,7%

Samo 17% vlasnika Serije 6 je izjavilo da je njihov automobil doživeo kvar, a najčešće su se žalili na električni sistem nevezan za motor, detalje enterijera i sistem upravljanja. Ipak, polovina pokvarenih vozila je bila van stroja dok je čak 65% istih provelo duže od sedam dana u servisu. BMW nije snosio nikakve troškove ovim povodom, dok je čak polovina računa za “bolničko lečenje” premašila cifru od 1.500 funti.

Top 25 polovnjaka za izbegavanje

17. Opel Corsa (2006. – 2012)

Ocena pouzdanosti: 73,0%

“Corsica” je možda popularna među taze vozačima, ali je u stvari najmanje pouzdan mali automobil. Više od trećine ispitanika s ovim vozilom u rukama je reklo da je imalo neku muku s istom, u zadnjih godinu dana. Problemi su se ticali klima uređaja, akumulatora, kočnica, motora i ožičenja. Sva vozila su ostala funkcionalna, ali je za trećinu trebalo duže od nedelju dana da se vrate u formu. Iako je 7% Corsi popravljeno “za džabaka”, dve trećine vlasnika se oprostilo od 101 do 500 funti.

16. Porsche 911 (2004. – 2011)

Ocena pouzdanosti: 71,9%

Trećina legendarnih 911-tica ove generacije je zanemoćala u zadnjih 12 meseci. Vlasnici kažu da je tek malo više od polovine istih ostalo bez mogućnosti da budu voženi, dok je tri četvrtine bilo vraćeno u korektno stanje za manje od sedam dana. Problematičnim su se pokazale elektrika i klima uređaj. Čak 43% popravki je izvršeno o trošku proizvođača, ali su ostali vlasnici platili iznose između 501 i 750 funti.

15. Ford Mondeo (2007. – 2014)

Ocena pouzdanosti: 64,8%

Mondeo ne stari jednako šmekerski kao neki rivali. 26% primeraka prethodne generacije se pokvarilo, i to u segmentu koji se tiče akumulatoria, kočnica, električnih instalacija motora, menjačke kutije i spojnice i sistema izduvnih gasova. Skoro trećinu nije bilo moguće voziti, dok je za njih 11% bio potreban period duži od nedelju dana kako bi bili popravljneni. Na računima za popravku su stajale cifre u rasponu od 51 do 500 funti.

autowp

14. Mazda6 (2007. – 2012)

Ocena pouzdanosti: 63,5%

Mazda6 nije baš najsrećniji izbor za one koji žele limuzine koje su nekada vozili direktori. Malo više nego svaki treći primerak je imao nekakav kvar. Probleme je najčešće izazivao kočni sistem, struja oko motora i upravljenje. Svi primerci su relativno brzo popravljeeni a njih 42% čak i za kraći period od jednog dana. Ipak, trećina vlasnika je kalirala s kešom tim povodom. Ceh se kretao od 501 do 1.500 funti.

13. VW Touran (2003. – 2015)

Ocena pouzdanosti: 63,3%

Skoro trećina vlasnika (29%) Tourana se suočila s nekim problemom. Žalili su se na akumulator, kočnice, menjač/kvačilo. Sva pokvarena vozila su i dalje bila funkcionalna, ali je za trećinu njih trebalo da prođe više od nedelju dana kako bi ponovo bili u potpunosti ispravni. Nijedna popravka nije odrađena gratis, već su ljudi plaćali od 50. pa sve do 1.500 i više britanskih funti.

12. Citroen C4 Picasso 2014. pa do danas

Ocena pouzdanosti: 61,7%

Zabrinjavajućih 58% Grand C4 Picassa je zabagovalo u poslednjih godinu dana. Glavobolje su pravili klima uređaj, menjač/kvačilo i električno ožičenje nevezano za motor. Više od trećine vozila nije bilo u voznom stanju, a isti broj njih je morao da bude hospitalizovan na period duži od sedam dana. Dobra vest je da je 27% popravki izvršena bez naknade, dok je 18% vlasnika platilo hiljadu do 1.500 funti za popravku.

IMG

11. VW Tiguan (2007. – 2016)

Ocena pouzdanosti: 61,0%

Podaci ostrvskog magazina otkrivaju da je čak 38% vlasnika Tiguana iz prethodne generacije videlo muke sa sistemom oslanjanja, menjačem i spojnicom, motorom, sistemom za odvod izduvnih gasova i sistemom za ubrizgavanje goriva. Više od trećine vozila je bilo van stroja, ali je većina i popravljena u roku unutar jedne nedelje. Iako je 19% troškova pokriveno od strane nemačke kompanije, ostali su morali da se hvataju za novčanik. Trošak je bio od sto do 1.500 funti.

10. Opel Zafira (2005. – 2015)

Ocena pouzdanosti: 60,6%

Zafira je nejnepouzdaniji MPV. Vlasnici su novinarima rekli da je 35% njih zabeležilo šarolike probleme. Vlasnici su kleli akumulatore, uređaj za klimatizaciju, menjač i vešanje. Petina vozila nije mogla da se vozi kraće od jedne nedelje, dok je glavnina vlasnika platila od 51 do 1.500 funti za opravku. Bilo je i onih koji su morali još dublje da zavuku ruku u džep, ali ne previše njih.

9. VW Passat (2005. – 2015)

Ocena pouzdanosti: 57,9%

Prethodni Passat se pokazao kao automobil iz D segmenta s epitetom “ne daj ti Bože” što se tiče pouzdanosti. Čak 53% imalaca je navelo da je preživelo nekakve kvarove s limuzinom. Najučestaliji su bili problemi na sistemu vešanja, a onda se kao bezvezan pokazao i akumulator. Karoserija je dodatno pokvarila utisak, baš kao i kočnice i ožičenje. Skoro trećina vozila nije bila u voznom stanju dok je skoro polovina pokvarenih primeraka popravljena u toku jedne nedelje. Vlasinici su uglavnom rešavali problem isplatama iznosa do 1.500 funti.

volkswagen passat bluemotion r line sedan  f

8. Mercedes A Klase (2005. – 2012)

Ocena pouzdanosti: 56,3%

Ovaj model baš i nije na ponos Švaba. Čak 40% vlasnika starije generacije A Klase je prijavilo problem u poslednjih godinu dana. Najčešće je problem izazvao kočni sistem, ali nisu zaostajali ni klima uređaj, motor, pa ni ogibljenje. Većina problematičnih A Klasa je i dalje bila vozna. ali je trećina njih duže čekala na servis od nedelju dana. Računi su iznosili do 750 funti.

7. Škoda Octavia (2004. – 2013)

Ocena pouzdanosti: 54,4%

Sablažnjujućih 53% Octavija se pokvarilo u roku od famoznih 12 meseci. Čak četvrtina tih problema je bila vezana za rad agregata, ali ovaj inače najnepouzdaniji stariji porodični automobil je pokazao da ima i kvarljive kočnice, sistem za ubrizgavanje goriva, menjač i kvačilo, a ništa bolje nije ni ogibljenje. S vedrije strane se može reći da je 75% pokvarenih Octavia ostalo upotrebljivo i da su bile popravljene u roku kraćem od sedam dana. Računi su se kretali u rasponu od 500 do 1.500 britanskih funti.

skoda octavia  daadaa

6. Land Rover Discovery Sport (2014. do danas)

Ocena pouzdanosti: 51,4%

Jadna je reputacija Land Rovera, iako se ovde vozila Volkswagen grupe pokazuju kao promašaji živi. Ovde je podatak da je čak 43% vlasnika modela Discovery Sport zakukalo u poslednjih godinu dana, na koji način je ovo postao najgrđi porodični veliki SUV. Sekiracije je izazivao sistem za odvod izduvnih gasova, ali onda i kočni sistem, ožičenje, klima uređaj i motor. Četvrtina vozila nije mogla biti vožena, a popravka je trajala večnost. Iako je trećina automobila popravljena bez naknade, ostali su olakšani za iznose od 200 do 1.500, pa i više funti.

5. Nissan Qashqai dizel (2014. – 2021)

Ocena pouzdanosti: 46,3%

Kvarove je videlo 38% primeraka modela Qashqai koji pogoni dizel motor. Samo petina ih je rešena u garanciji, dok je kod 35% njih trošak izneo preko 750 funti. 15% vlasnika je moralo da plati i do 1.500 funti na ime popravke. Problematičnim su se pokazali klima uređaj, motor, multimedijalni sistem, akumulator, elektrika u motornom prostoru, sistem za ubrizgavanje goriva i menjač s kvačilom. Ipak, polovina kvarova je rešena za manje od nedelju dana.

IMG

4. Land Rover Discovery (2004. -2017)

Ocena pouzdanosti: 45,7%

Rezultat SUV-a Discovery je upropašten činjenicom da je 52% vlasnika proklelo dan kada ga je kupilo. Trećina vlasnika je za popravku izdvojila više od hiljadu funti. Lošim se pokazao sistem vešanja (27%), a ništa bolji rezultat nije postigao ni akumulator, pa ni motor (po 12% svaki sklop). Više od 75% automobila s kvarom je ostalo funkcionalno, i oni su i popravljeni relativno brzo, to jest za sedam ili manji broj dana.

3. Nissan Qashqai (2007. – 2014)

Ocena pouzdanosti: 45,6%

Iako je samo 19% starijih Qashqaija imalo problem, trećina od njih je morala da ostane u garaži, dok je njih 75% bilo van stroja i duže od jedne nedelje. Zato je ovaj SUV postao veoma loš izbor porodica. Najviše muka je zadavao klima uređaj, akumulator, kočnice, motor i sistem izduvnih gasova. Četvrtina računa za popravku je prevazilazili hiljadu funti, ali je trećina prošla relativno lagodno, odnosno s troškom skromnijim od 300 funti.

2. BMW X5 (2007. – 2013)

Ocena pouzdanosti: 42,6%

bmw md

Šokantnih 53% vlasnika krosovera druge generacije s oznakama X5 se suočila s tim da je nešto krenulo po zlu s vozilom. Najfrekventnije prijave kvarova su se ticale kočnog sistema, motora i oslanjanja. Popravke su bile skupe, a njih 9% je servisu platilo više od 1.500 funti za popravku. Dobra stvar je ta što je tri četvrtine pokvarenih krosovera i dalje bila u voznom stanju, a mogli su biti i brzo popravljeni.

1. Porsche Macan (aktuelna generacija)

Ocena pouzdanosti: 40,4%

Iako procenat pokvarenih Macana nije rekordno visok (36%) troškovi popravke su bili spektakularni. Čak 31% računa za servis je glasio na više iznose od 1.500 funti dok je oko polovine vlasnika platilo, opet povisokih do 750 funti za uslugu.

DSC

Dobra stvar je ta što je 80% kvarnih Macana popravljeno u roku kraćem od nedelje, dok ih je samo 15% moralo biti duže “u krevetu”. Problemom su se pokazali menjač/spojnica, motor, ožičenje, oslanjanje, kočnice, motor i sistem za ubrizgavanje goriva. Čini se da je manje-više sve, okarakterisano kao problem.

Izvor: AutoRepublika

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …

Leave a Reply