NASLOVNA / VESTI / Top 10 automobila koji troše duplo više od propisanog

Top 10 automobila koji troše duplo više od propisanog

NovaOpelAstraosvojilazvezdicanaNCAPtestu

Pokazalo se da proizvođači koriste slabosti aktuelnog sistema i u javnost plasiraju podatke koji nemaju veze sa stvarnošću po pitanju potrošnje. Sada pogledajte koji su motori najveći potrošači i odmah će vam biti jasno zašto je došao kraj downsizingu jer od sledeće godine na snagu stupaju nova merenja koja će se vršiti u realnim uslovima sa realnim brojevima potrošnje i emisije CO2.

Za većinu vozača fabrički deklarisana brojka potrošnje goriva deluje poput Jetija. Svi su čuli da postoji, ali u stvarnosti je niko nije video. Pravu istinu i poražavajuće fabričke manipulacije prošloga mesecaje razotkrila nezavisna britanska agencija Emission Analytics koja je u poslednjih pet godina napravila testove na 800 aktuelnih automobila sa evropskih saobraćajnica stvorivši tako bazu od 60.000 modela. Njihovi rezultati ne samo da potvrđuju opšteprihvaćeno prikazivanje nerealne fabričke potrošnje već otkrivaju besramne razlike deklarisane i realne potrošnje.

Na listi srama nalaze se gotovo sve marke, izizetak su tek Aston Martin i Nissan, odnosno njihovi modeli Vantage i 370Z koji poostižu fabričku potrošnju, ali svi ostali prikazuju u proseku bar 30 posto manje brojke. Najgore rezultate ostvarili su Fiat 500 i Ford Fiesta koji sa punim rezervoarom u realnim uslovima mogu da prevale gotovo upola manje kilometara od obećanog. Fabričke podatke mogu da sanjaju i vozači Ford Focusa, Smarta, Fiat Pande, Toyote Yaris Hibrida, Mini Coopera, Peugeota 308 i VW Golfa, a zanimljivo da u moru negativaca ulogu pozitivaca preuzimaju Honda Civic i Citroën C3 koji sa prosekom od 4.6, odnosno 4.7 litara potrošnju prekoračuju za ‘samo’ 21, odnosno 28 posto.

Bez obzira na očigledne manipulacije brojkama, proizvođači automobila ne zaslužuju etiketu prevaranata. Oni samo koriste rupe u aktuelnom sistemu testiranja New European Driving Cycle (NEDC) koji je sve slabosti pokazao za vreme nedavne afere Dieselgate.

Novi sistem

Zbog toga od sledeće godine na snagu stupa novi sistem Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedures (WLTP) koji će kupcima pružati normalniju sliku potrošnje.

Automobile će testirati u realnim saobraćajnim uslovima, na ravnim putevima, ali i na uzbrdicama i nizbrdicama, u krivinama i sa uključenim klima-uređajem. Do tada, ostaju nam ‘rekla-kazala’ informacije dobijene u laboratorijskom testiranju bez putnika u automobilu, sa posebnim gumama za lakše kotrljanje i ugašenom klimom, u idealnim temperaturama i bez ostalih učesnika koji utiču na potrošnju. Takvi rezultati koje proizvođači bez pardona plasiraju u javnost od sledeće godine će napokon postati prošlost. Citroen je već ovog leta počeo sa testiranjima u realnim uslovima. U automobile su postavili prtljag, vozili su se po saobraćajnicama i dobijene rezultate 30 testiranih verzija različitih modela uvrstili u zvanične brojke u katalozima. Uz to, planiraju da testiraju i objave podatke za dodatnih 20 verzija do kraja godine…Dakle, ko je već sada počeo dogodine će biti u prednosti…

Sada pogledajte koji su motori najveći potrošači i odmah će vam biti jasno zašto dolazi kraj downsizingu kao što smo nedavno već pisali… Od sledeće godine na snagu stupaju nova merenja koja će se vršiti u realnim uslovima sa realnim brojevima potrošnje i emisije CO2 što će biti i kraj za motore mikro zapremine sa golemim turbo punjačima jer neće moći postići ni emisiju CO2 ni potrošnju koje propisuju danas prema “laboratorijskim” merenjima. Jer ako navedu realnu potrošnju prema novim standardima, ko bi kupio turbo trocilindraša male zapremine od 90KS koji troši prosečno osam litara?

TOP 10 AUTOMOBILA SA DUPLOM POTROŠNJOM:

1. Fiat 500 0.9 Twinair

Razlika: 45 posto

Fabrička potrošnja: 4.0 l/100 km

Izmerena potrošnja: 7.2 l/ 100 km

2. Ford Fiesta 1.0 Ecoboost

Razlika: 43 posto

Fabrička potrošnja: 4.3 l/100 km

Izmerena potrošnja: 7.5 l/100 km

3. Ford Focus 1.0. Ecoboost

Razlika: 42 posto

Fabrička potrošnja 4.7 l/100 km

Izmerena potrošnja 8.2 l/100 km

4. Smart ForFour 0.9 Turbo

Razlika: 42 posto

Fabrička potrošnja: 4.3 l/100 km

Izmerena potrošnja: 7.4 l/100 km

5. Fiat Panda 0.9 Twinair

Razlika: 41 posto

Fabrička potrošnja: 4.6 l/100 km

Izmerena potrošnja: 7.9 l/100 km

6. Toyota Yaris 1.5 Hybrid

Razlika: 41 posto

Fabrička potrošnja: 3.7 l/100 km

Izmerena potrošnja: 6.3 l/100 km

7. Mini Cooper 1.5

Razlika: 41 posto

Fabrička potrošnja: 4.5 l/100 km

Izmerena potrošnja: 6.3 l/100 km

8. Alfa MiTo 0.9 Twinair

Razlika: 40 posto

Fabrička potrošnja: 4.2 l/100 km

Izmerena potrošnja: 7.0 l/100 km

9. Peugeot 308 1.6 e-HDI

Razlika 40 posto

Fabrička potrošnja: 3.2 l/100 km

Izmerena potrošnja: 5.3 l/100 km

10. Volkswagen Golf 1.6 TDI

Razlika: 40 posto

Fabrička potrošnja: 3.2 l/100 km

Izmerena potrošnja 5.3 l/100 km

Izvor: Automobili.ba
Slika u zaglavlju je samo ilustracije radi, nema veze sa tekstom.

PROČITAJ I OVO!

Audi najavljuje šest RS modela

Audi Sport je imao prometnu godinu zahvaljujući svojim S modelima, ali najbolje tek dolazi. Audijevo …

Leave a Reply